• 12. 3. 2021  |  Mladina 10  |    Za naročnike

  #k# Prelistaj izdajo

 • Heni Erceg

  Heni Erceg

  12. 3. 2021  |  Mladina 10  |  Hrvaška

  Mafija, d. d.

  Žalna slovesnost v državnem gledališču, dan žalovanja v Zagrebu, zastave na pol droga … Samo nekaj ur po njegovi smrti je bila gospa soproga povabljena, da izbere grobno parcelo na največjem zagrebškem pokopališču, saj je družinska grobnica v Pogani Vlaki v Hercegovini predaleč za njegove občudovalce. Tako je prostor za pokop priskrbelo mesto Zagreb, njegovi kopači, čistilci, vrtnarji pa so v rekordnih 30 urah izkopali jamo in zabetonirali grobnico na elitnem delu pokopališča, zraven grobov drugih pomembnih političnih živin, asfaltirali dostop, zasadili cvetje, prinesli marmorno ploščo … Vse je bilo opravljeno hitro in za veliko denarja, seveda na račun mesta, prav kakor bi želel On.

 • Položaj žensk

  Mednarodni praznik žena letos, po dobrih stotih letih, zahteva tehten premislek in drugačno ravnanje. Ta pandemijska globalna kriza je ženske prizadela bolj kot moške, desni populizem je vse bolj mačističen, politični feminizem upravičeno zahteva alternativo. V stotih letih se žensko vprašanje vrača na izhodišče svoje družbene emancipacije. Položaja žensk očitno ni mogoče rešiti brez večje ekonomske enakosti in drugačne politične agende. Tega neoliberalni ekonomski svet in izkrivljena podoba politične demokracije ne moreta rešiti. EU ponuja novo strategijo enakosti spolov. Toda enakost in enakopravnost žensk nista niti samoumevni niti nepovratni. Še vedno smo družba stereotipov, nasilja in diskriminacije. Ustvarjanje boljšega sveta za ženske in deklice je hkrati pot do boljše družbe za vse. Zato so ženske pravice najbolj univerzalno torišče človekovih pravic, kjerkoli in kadarkoli.

 • N'toko

  N'toko

  12. 3. 2021  |  Mladina 10  |  Žive meje

  O ukradeni državi

  Ironija je hotela, da se okrogla obletnica samostojne Republike Slovenije zgodi ravno v letu, ko se ta kaže v svoji najbolj klavrni obliki. Politiki, ki želijo izvesti slovesne govore o velikih dosežkih osamosvojitve, morajo to početi v sterilnih praznih dvoranah, obdani z množico robocopov, nagovarjati pa morajo jezno ljudstvo, ki že četrti mesec živi pod policijsko uro in se spopada s hudo krizo. Tridesetletnica države ne bi mogla bolj sovpadati z njenim vidnim razpadanjem. In zato bo osamosvojitveni karneval letos potekal s še posebnim poudarkom na vprašanju, »kaj je šlo narobe«. Politiki, medijski komentatorji in ideologi obeh političnih polov imajo na srečo že od samega začetka na voljo enostaven odgovor: »Nekdo nam je ukradel državo!« Ideja o ukradeni državi je prisotna že od njenega rojstva – z njo ste verjetno odraščali, ne glede na to, ali je imel vaš oče na polici Kučanov Klan ali Laibachovo vinilko Opus Dei.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  12. 3. 2021  |  Mladina 10  |  Kolumna

  Čudno mirni

  Živimo v najbolj morastem mandatu doslej. Vlada katastrofalno uravnava epidemijo, pelje nas v socialno surovo družbo in v isti sapi duši demokracijo. S tem spravlja v slabši položaj tako rekoč vse sloje, poklice, generacije, kar počne arogantno in žaljivo.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  12. 3. 2021  |  Mladina 10  |  Pamflet

  Neopažena voda

  Zadnjo dekado so mediji napovedovali usodno razpravo o svobodi medijev v Sloveniji v evropskem parlamentu. Potem se je zgodila. Kratka, posamezni razpravljavci so imeli po kakšno minuto, celo manj kot svetniki na sejah v ljubljanskem mestnem svetu. Čas, v katerem ne moreš nič argumentirati, podaš lahko kvečjemu nekaj etiket. In kaj smo izvedeli? To, kar kritiki in zagovorniki vlade sporočajo po slovenskih medijih, so še v krajši formi ponovili v Strasbourgu. Še najbolj bizarno je o dogodku poročala POP TV, ki je evroposlanko SDS Romano Tomc oštela, ker je profesorja s FDV obtožila, da je v svojem evropskem nastopu lagal. In seveda nič o tem, da se je omenjeni pred dnevi opravičil za napako, ker je pomotoma trdil, da so direktorja nacionalke odstavili predčasno. Kaj tviti, veliki mediji so mojstri manipulacije, prinesejo eno dejstvo, izpustijo pa drugo, in učinek je, da je ta, ki opozori na napačna dejstva, prikazan kot obrekovalec.

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  12. 3. 2021  |  Mladina 10  |  Dva leva

  Tibetanske vaje

  Ko je Janša pred letom začel prevzemati oblast in zajahal besnega konja, sem se spomnil na zanimivo priliko iz nekega intervjuja s tibetanskim voditeljem dalajlamo izpred nekaj let. Govorila je o strategiji spopada in upiranja kitajski nadvladi: če si majhen, šibek, silaka ne moreš premagati tako, da se neposredno postaviš po robu njegovi sili, moči in nasilnosti, lahko pa ga premagaš z modrostjo. Pač, Kitajska je premočna, da bi se ji mali Tibet lahko uprl. Zato je modri dalajlama naredil lucidni diplomatski načrt: Kitajska obkroža Tibet, svet naj obkroži Kitajsko; Kitajska izvaja pritisk na Tibet, svet naj izvaja pritisk na Kitajsko. Slednja je preveč odvisna od sveta, da bi v celoti ignorirala pritiske. In strategija se je vsaj do neke mere obnesla. S to priliko sem želel nakazati recept za morebitni uspešni spopad z našim avtoritarcem; da bi morali animirati in aktivirati svet proti našemu avtohtonemu samodržcu. In v času, ko gre sicer vse narobe – izdajalci volilnega telesa (SMC, DeSUS) se ne zlomijo, opozicija je izgubljena v vesolju, javnost zaradi restrikcij gibanja in zbiranja ne sme javno demonstrirati nezadovoljstva in gneva – vsaj ena stvar vsaj približno deluje. Bolj kot nas naš lokalni avtoritarec duši, stiska, tlači, žali, diskvalificira, straši, več mednarodnega gneva in kritike prestreza. Evropa je nekako začela previdno dušiti dušitelja. Dobro. Združena Evropa se je prebudila, a stanja ne gre idealizirati. Sedaj je na potezi, a šele videli bomo, ali in koliko bo načelna. Izkušnje niso ravno optimistične. Ker ni bila načelna ob prvih sistematičnih kršitvah medijske svobode, postulatov pravne države na Madžarskem in Poljskem, je dala poguma provincialnim samodržcem. In Janša je produkt tudi te ležernosti in nedoslednosti.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  12. 3. 2021  |  Mladina 10  |  Uvodnik

  Nova stara stranka

  Kakorkoli obračamo, bodo redne volitve že čez dobro leto. Kmalu torej. Tisti, ki mislijo resno, da si Slovenija ne more privoščiti še enega mandata Janeza Janše na čelu vlade, morajo delovati izjemno hitro. Zato morajo biti tudi temeljni razmisleki opravljeni čim prej.