• 29. 10. 2021  |  Mladina 43  |    Za naročnike

  #k# Prelistaj izdajo

 • Maja Novak

  Maja Novak

  29. 10. 2021  |  Mladina 43  |  Ihta

  Mišja mrzlica

  Nekoč pred davnimi časi je za devetimi gorami in devetimi vodami mačjemu kraljestvu zavladal tiran, Žak imenovan, ki je pripadal pasmi sfinks, ali drugače povedano, ni imel dlake in je bil zategadelj prav beden na pogled. Same gube pa siva koža. Obdal se je s kamarilo napadalnih siamk in prepričan je bil, da bo vladal do konca svojega veka kot njegov vzornik, ruski maček, ki se ga je v vojnah z mački iz španske restavracije konec ulice prijelo ime Josipito. Ali povprečni mački, tisti tigrasti iz reklam za Whiskas, so negodovali, rekoč: Ne bode nam veleval, naj se brijemo, da bodemo taki kot on. In začeli so sleherni petek z mačjim urinom označevati vogale Žakove hiše inu volitve zahtevati.

 • Kontroverze sodobnega časa

  Poslanstvo kolumnista pogosto trči na intelektualne vrhove njegove vede in pomembne dosežke njenih predstavnikov, bodisi ob nagradah ali spregledanem spominu umrlih. Sredi oktobra je v štiriindevetdesetem letu umrl János Kornai, eden najpomembnejših političnih ekonomistov 20. stoletja. Življenjska pot tega madžarskega Žida je živa freska zgodovine. Hkrati pa teoretsko pokriva vse osrednje institucionalne premike zadnjih sedemdeset let. Njegove konceptualne inovacije, kot so mehke proračunske omejitve in ekonomika pomanjkanja, sistemska neravnotežja in (ne)učinkovitost institucionalnih sprememb, so vedno bolj aktualne. Velja za vodilnega misleca politične ekonomije socializma, dosegel je akademsko slavo na najuglednejših ameriških univerzah, desetletja je navdihoval kritične intelektualce na Vzhodu. Nobelove nagrade za teoretsko preučevanje ekonomskih sistemov nikoli ni dobil, čeprav bi si jo zaslužil. Toda tudi brez nje ostaja svojevrsten intelektualni heroj našega časa.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  29. 10. 2021  |  Mladina 43  |  Kolumna

  Svet velikega botra

  Tom Burgis, avtor Kleptopie, knjige o nevarnosti korupcije in kleptokracije za demokracijo, našteva skupne značilnosti kleptokratov – kult osebnosti, nacionalizem, da se prikrije programirana kraja, odkrito zaničevanje norm, ki ločujejo osebne interese in politične funkcije, slikanje drugega, sovražnika kot tistega, ki kvari družbo, da bi skril lastno koruptivnost.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  29. 10. 2021  |  Mladina 43  |  Pamflet

  Neopazna polovica več

  Še teden nazaj je kazalo, da smo dobili prvovrstni politični škandal, ko so televizije objavljale posnetke inkriminiranega pogovora med ministrom Andrejem Vizjakom in lastnikom DZS ter Dnevnika Bojanom Petanom. Ko je minister zagrozil s tožbo prikazovalcem posnetka in ko se je po nekaj dnevih oglasil Petan, češ, da se pogovora ne spomni in da dvomi v avtentičnost posnetka, so osrednji mediji utihnili in še sami pozabili na veliko afero. Zgodba za preiskovalno novinarstvo: če jim materialov ni dostavil prvi mož DZS, kdo je bil ta, ki so mu na besedo verjeli, da so to res avtentični posnetki izpred 14 let? Pomembno vprašanje o nevidnem delovanju medijev in lansiranju informacij. In še bolj intrigantna tema za strokovnjake, ki imajo radi temo lažnih novic. So to lažne novice ali običajna novinarska praksa? Predvsem pa vprašanje za osrednje medije: še vedno stojite za vsebino svojih oddaj?

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  29. 10. 2021  |  Mladina 43  |  Dva leva

  Sam svoj poštar?

  Hja, časi se spreminjajo. In navade tudi. V moji mladosti so bili v naših krajih poštarji dobrodošli obiskovalci. Prinašali so pozdrave, čestitke, prodajali srečke državne loterije. A najbolj so razveseljevali ljudi, ko so enkrat na mesec prinašali pokojnine. Dostojne pokojnine, ki niso nikoli izostale. Danes poštarji ne prinašajo pokojnin, ampak menda naboje večjega kalibra. Pa še to ni v celoti res. Sporočilo, da so Janševi, Toninovi, Hojsovi dobili na dom pisemsko pošiljko z grožnjo in priloženim nabojem, je spin. Laž v Janševem slogu. Takšna pošta pride do naslovnika ali v njegovo okolico, če je novinar, publicist, civilnodružbeni aktivist ..., ne pa eden od varovanih politikov, ker se že sama Pošta in njeni uslužbenci izpostavijo tveganju namesto njih. Ampak kakorkoli, pravo vprašanje je, zakaj se je ta pošta sploh pojavila in zakaj se je pojavila ravno zdaj. Staro kriminalistično načelo pravi is fecit cui prodest (dejanje je storil tisti, ki ima od njega korist). Kdo ima torej korist? No, ne dvomim sicer, da je na vseh političnih in geografskih koncih in straneh Slovenije dovolj primitivcev za izvedbo takšne zavržne »diverzije«. Ne dvomim pa niti, da bi si Janša moral takšno poštno grožnjo izmisliti, če je ne bi skupaj z drugimi naslovniki dobil. Je kot naročena. Samonaročena! Kot paket od Alibabe ali Amazona, s katerim v adventnem času sam sebe presenetiš in razveseliš.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  29. 10. 2021  |  Mladina 43  |  Uvodnik

  Cena predvolilnega obdobja

  Za večino prebivalcev Slovenije je danes bivanje v tej državi hoja po minskem polju. Boj zoper epidemijo je razpadel, nič ni verodostojno, pravil ni oziroma se jih le redki držijo.