• 28. 4. 2023  |  Mladina 17  |    Za naročnike

  #k# Prelistaj izdajo

 • N'toko

  N'toko

  28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Žive meje

  Komentar / Prekleti mir

  Brazilski predsednik Lula Da Silva, znan po svoji diplomatski spretnosti, je sredi še ene uspešne svetovne turneje naletel na nepričakovane kritike. Med obiskom Portugalske so predstavniki Evropske unije namreč obsodili njegova stališča do Ukrajine, iz Bele hiše pa so ga celo obtožili širjenja ruske propagande. Namesto da bi se hvalil s pomembnimi gospodarskimi in podnebnimi preboji, je moral Lula novinarjem ponavljati svoja stališča in na koncu jim je celo zabrusil, da s svojimi izjavami ni dolžan »kogarkoli zadovoljiti«. Tako glasno razhajanje pogledov redko zasledimo na srečanjih svetovnih voditeljev – še tako skregane strani ponavadi prekrijejo spore z vljudnostnim diplomatskim žargonom. Še manjkrat se to zgodi tako spravljivim in na kompromise pripravljenim voditeljem, kot je Lula.

 • Komentar / Bilančni obračun

  Obletnica Golobove vlade je običajno priložnost za bilančni obračun s pričakovanji volivcev, prvi poračun političnih namer vladajoče koalicije ter ekonomski izračun učinkov vlade. Oder prvotnega političnega navdušenja in zaupanja se je vidno sesul. Političnih spopadov je vedno več, slabih ekonomskih učinkov pa tudi. Inflacijo visokih političnih pričakovanj in obetov je nadomestila ekonomska inflacija cen in zapletov. Golob in vlada bosta morala pripraviti korenit zasuk, če želita, da jima uspe. Namesto optimističnih napovedi dveh mandatov se bo ta vlada očitno ukvarjala s svojim preživetjem v naslednjih treh letih. Zunanjepolitični nasprotnik je star in predvidljiv, nevarnost za Golobovo vlado prihaja od znotraj. Dve levosredinski vladi zapored zaradi tega nista končali mandata. Morebitna četrta vrnitev Janševe falange pa bi bila tudi zaradi mednarodnih razmer in negotovosti za Slovenijo usodna. Manevrski politični prostor je ozek, časa na četrtini mandata pa manj, kot upajo vladajoči. Za mizo pozabljenih obljub je namreč vse več lačnih kot sitih.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Kolumna

  Komentar / Traktorji na asfaltu

  Nizozemska ima 100 milijonov glav govedi, svinj in perutnine ter 17 milijonov ljudi. Množica domačih živali in intenzivno kmetijstvo sta dodobra zastrupila deželo in oblast je sklenila, da bo to množico zmanjšala za tretjino. Kmetovalcem je med drugim zagrozila s prisilnim odkupom, ti so se uprli, nastala je močna regionalna nova stranka, politika se je ustrašila in zdaj se ne ve, ali ji bo načrtovano zmanjšanje števila domačih živali uspelo ali ne.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Pamflet

  Komentar / Za 18 let zapora

  Gradnje kanala C0 ne moremo ustaviti, ker je grajen s pravnomočnimi gradbenimi dovoljenji. Tako pravi okoljski minister Uroš Brežan in enako premier Robert Golob, ki kot Jankovićev porte-parole doda, da bo projekt v resnici zaščitil vodne vire. Zakaj bi že morali ustaviti C0? Najbolj eminentna zdravstvena institucija, kot je UKC, je prek strokovnega sveta potrdila uradno izjavo skupine zdravnikov s toksikologom Miranom Brvarjem na čelu, ki v imenu skrbi za zdravje zahteva takojšnjo opustitev brodsko-ježiške trase zloglasnega kanala. Pismo so kot interno poslali ljubljanskemu županu in predsedniku vlade. Ali je v državi kakšna instanca, ki je bolj kompetentna, da presoja o vplivu kanalizacijskega voda, ki teče nad vodnim zajetjem? Kako sta se na alarm o nevarnosti okuženja pitne vode v prestolnici odzvala Zoran Janković in Robert Golob? Brezbrižno, nanj niti odgovorila nista. Zakoni resda zahtevajo, da je za vsak poseg v okolje na vodovarstvenem območju potrebno okoljsko soglasje, toda Jankovićev kanal se bliža h koncu brez njega. Kako je to mogoče? Noben inšpektor in noben sodnik še ni presodil, da gre za kršitev zakona. Četudi je s prostim očesom vidno brezzakonje, je to le državljanski privid. Malo zadrege je imela le prva inšpektorica v državi Mirana Omerzu, ki je priznala, da bi morala biti okoljska presoja narejena tudi za C0, a ker ima kanal gradbena dovoljenja, ona ne more ukrepati. Plašne inšpekcije, ki bi morale braniti zakon in naravo, se ustavijo takoj, ko najdejo kak drug dokument, ki gradnjo dovoljuje. V koliziji zakonov torej velja eno pravilo – nikoli ukrepati v prid zaščiti okolja!!!

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Dva leva

  Komentar / Veteran vojne s Slovenijo

  Kako dolga je minuta, je odvisno od tega, na kateri strani zaklenjenih straniščnih vrat ste. Kako dolgo je leto, pa je odvisno od tega, ali je Janša v opoziciji ali na oblasti. Če ni in ni bilo konca dveletne Janševe vladavine po Šarčevem odstopu, je zdaj prvo Golobovo leto minilo, kot bi mignil. In če je Janša takoj po zgodovinskem porazu deloval depresivno, brezvoljno, je sedaj spet hiperaktiven. Nekakšen evforičen robot.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Uvodnik

  Uvodnik / Kako dober župan bi bil lahko!

  Dovolj mesecev je od županskih volitev, da je že mogoče razbrati, kakšen bo ta mandat ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Zakaj je to sploh relevantno? Župan Ljubljane je pomemben za celotno državo, prestolnica ima tudi v Sloveniji na smer razvoja države zelo močan vpliv. Če je prestolnica nazadnjaška, potegne celotno državo v to smer, če je razsvetljena in zazrta v prihodnost, je vlečni konj in vzor za vse ostale. Jankovićeva prva dva mandata sta bila taka. In država mu je sledila, od velikih do majhnih občin.