• 20. 10. 2023  |  Mladina 42  |    Za naročnike

  #k# Prelistaj izdajo

 • Heni Erceg

  Heni Erceg

  20. 10. 2023  |  Mladina 42  |  Hrvaška

  Komentar / Na pokopališču pameti

  Gospa živi na Nizozemskem, verjetno že od vojnih devetdesetih let, ko je pred prihodom hrvaške vojske veliko ljudi pobegnilo iz krajev, kjer so se rodili. Tam v vasi Poljica blizu Zadra pa je ostala grobnica, v kateri počivajo člani njene rodbine in pokojni soprog in za katero je gotovo mastno plačala, saj na Hrvaškem niti umreti ni poceni. Za grob je treba odšteti skoraj toliko, kot je vredna četrtina stanovanja, do njega pa prideš samo, če že leta vnaprej rezerviraš mesto pokopa. Hočem reči, da so grobovi zasebna lastnina – to vem iz prve roke, saj sem ga tudi sama podedovala po smrti staršev – in v zakonu ni nikakršnih določil o tem, kaj se sme vklesati na nagrobnik in kaj ne, zato se tu in tam še vedno najde kak grob s peterokrako zvezdo, tem osovraženim simbolom, pod katerim počiva kak prav tako osovražen antifašist.

 • Komentar / Zadnji rok

  Fiskalne razmere v Sloveniji se hitro zaostrujejo, s tem pa tudi politična nasprotja znotraj vladajoče koalicije in širše. Proračunske razprave so od nekdaj ekonomsko torišče merjenja politične moči v državi in tudi tokrat je tako. Fiskalni svet je oba vladna predloga proračunov za leti 2024 in 2025 pospremil s kritičnimi ocenami in prav ima. Težavam ni videti konca. Makroekonomske razmere doma in v tujini se slabšajo, spreminja se evropski makroekonomski okvir fiskalne in monetarne politike. To zahteva hitro makroekonomsko prilagajanje, premišljeno in drugačno kombinacijo stabilizacijskih in razvojnih politik. V kriznih političnoekonomskih razmerah je ključno dobro razumevanje tveganj in pravočasno ukrepanje. Z obojim imamo v Sloveniji vedno znova težave. Ostajamo brez jasne ekonomske ideologije in strategije, kaj storiti, kdaj in kako. Stopnjujejo se tudi kadrovske zadrege vlade, kdo naj sploh še kaj postori. Nadpovprečna inflacija je tržni obraz teh protislovij, proračunske zagate pa njihov politični odraz. Nedvomno bodo stroški dolgoročne sanacije poplavljenih območij prihodnja leta dramatično vplivali na fiskalne razmere v državi. Smo to pripravljeni in sposobni razumeti in obvladovati?

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  20. 10. 2023  |  Mladina 42  |  Kolumna

  Komentar / Zastrupitev

  Mediji se nenavadno vneto ukvarjamo z Anžetom Logarjem. Zakaj pravzaprav? Deloma zato, ker je v anketah o priljubljenosti politikov že dolgo na samem vrhu ali tik pod njim. Malo zato, ker vendarle dela nekakšen vtis, ni čisti brezveznik, na slovenskem političnem prizorišču pa je malo izrazitih figur. Nekaj zato, ker za zmerne desničarje pomeni upanje, da bo nekoč premier, levičarji pa se nadejajo, da bo Janši pobral nekaj volivcev.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  20. 10. 2023  |  Mladina 42  |  Pamflet

  Komentar / Usodni izstrelek

  Na dan, ko mora predsednik vlade v parlamentu odgovarjati na poslanska vprašanja, se skupščina spremeni v boksarsko areno. Premier Robert Golob namesto odgovorov obračunava s poslanci, ki jim očita, da za nabiranje pozornosti izkoriščajo tragedijo poplav, grozodejstva v Palestini etc. Že mesece vsakemu pripiše maleciozni razlog, od njega terjajo odgovore samo zato, da mu lahko nagajajo. Na konkretno vprašanje, zakaj vlada ni pomagala opustošenemu kraju Struge, je opoziciji zabrusil, da to ni res, saj da so vsi poplavljenci dobili humanitarno pomoč. Toda že dan kasneje je Boštjan Šefic, vladni koordinator obnove, nastopil pred mediji in povedal, da bodo v 14 dneh zadeve rešili!????

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  20. 10. 2023  |  Mladina 42  |  Dva leva

  Komentar / Gaza – zadnji odcep za pekel

  Torej, da ne bo spet nesporazuma. Med citati zgoraj je ena od duhovitih domislic iz zakladnice judovskih šal, ki so najbolj neprizanesljive prav na račun Judov. To kaže na tradicijo avtorefleksije v judovski kulturi, ki je sodobna izraelska politična stvarnost praktično že dolgo ne pozna več, ne prizna in ne dopusti. Ampak, O. K. Poboj, ki ga je uprizoril Hamas, je zavržno dejanje onkraj dileme in relativizacije. Vendar se tu težava ne konča, ampak šele začne. Noben, res prav noben moralni ali mednarodnopravni argument ne vzdrži, ko se država počez znaša nad prebivalstvom zaradi terorizma neke fatalistične skupine znotraj enklave. Tudi povračilni ukrepi v neselektivni obliki so terorizem. Državni terorizem. In jemanje talcev je vsekakor zavržno. A tudi Izrael nenehno jemlje talce; jih kaznuje. Kaj pa je drugega napoved izraelskega ministra za energetiko Izraela Kaca v uradni izjavi za javnost o onemogočanju dostave humanitarne pomoči, vode, elektrike, hrane? In za zdaj ta ministrova zločinska napoved drži.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  20. 10. 2023  |  Mladina 42  |  Uvodnik

  Uvodnik / Spet

  Ena od težav politikov, ki v politiko zaidejo po spletu okoliščin, je, da dejansko o politiki in njeni kompleksnosti, o tem torišču interesov, ne vedo veliko. A s tem ni težav, če se tega zavedajo. Modri se zato obkrožijo z res močnimi svetovalci. Ob Golobovem prevzemu funkcije smo na tem mestu zapisali, da niti on niti stranka kot taka tega nista storila in da ju bo to verjetno drago stalo. A pomembni sta tudi politična zgodovina in teorija.