• 27. 10. 2023  |  Mladina 43  |    Za naročnike

  #k# Prelistaj izdajo

 • Komentar / Palestinsko vprašanje

  Politične metafore imajo posebno vlogo v zgodovinskih naracijah, svojo morebitno poetiko redno spreminjajo v človeške grozote. Tako naj bi bil 7. oktober 2023 nekakšna izraelska različica ameriškega »11/9«. Hamasov spektakularni teroristični napad na Izrael je dejansko samo eden od zločinskih korakov v stoletju sporov in krvavih vojn med Judi in Palestinci. Tu se razkrivajo beda evropskega kolonializma, povojna dvojna merila ameriške hegemonije in neverjeten judovski obrat od žrtve do agresorja. Ultimativna tragičnost izraelsko-palestinskih spopadov tiči v nelegalnosti in nelegitimnosti izhodiščne izraelske okupacije Palestine, mednarodni politični iluziji sobivanja dveh držav. Od tod arabsko plačevanje grehov evropskega antisemitizma in vedno večja družbena patologija izraelskih oblasti. Arabsko-judovska koeksistenca je tu nemogoča, nenavadna vloga psihopatske države nevzdržna. Zato so doslej propadle vse diplomatske rešitve, Izrael pa vidi končno rešitev v sistematičnem genocidu Palestincev. Holokavst je tokrat v judovskih rokah.

 • N'toko

  N'toko

  27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Žive meje

  Komentar / Kje je dno?

  Naj vojne v okolici delujejo še tako oddaljeno in še tako nepovezano z našim okoljem, imajo vedno vpliv tudi na notranjo politiko naše države. Z ruskim vdorom v Ukrajino se je na primer začelo prestrukturiranje celotnega evropskega energetskega sistema. Zneski na položnicah in v trgovinah so zrasli, ponudniki pa za navijanje marž niso potrebovali drugega izgovora kot: »Saj veste, Ukrajina …« Seveda je ta vojna poskrbela tudi za takojšnje povečanje obrambnih izdatkov, kakršno v mirnih časih ne bi bilo mogoče, številne druge reforme pa so zastale. Vojna se ni zgodila v političnem in gospodarskem vakuumu, povsod po Evropi je pomagala pospešiti procese, ki so že tako ali tako potekali. In dokler ti procesi koristijo interesom vladajočih razredov, se tudi vojne nikomur ne mudi končati.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Kolumna

  Komentar / Tiho?

  Zdi se, kot da povsod okoli nas divjajo ali tlijo vojne. Nekakšna katarza, ki je sledila veliki moriji druge svetovne vojne in v kateri so rekli vojni »nikoli več«, je pozabljena, vojne znova postajajo sprejemljivo sredstvo za doseganje ciljev. Nanje se navajamo kot na življenje s covidom. A virus je mutiral v nedolžnejše oblike, vojne pa kvečjemu nasprotno.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Pamflet

  Komentar / Aroganca avtoritarca

  Po bolnicah manjka medicinskih sester, saj so mnoge zaradi pičlega zaslužka odšle v bolj plačane poklice. Je prišlo ex-ministru Danijelu Bešiču Loredanu na misel, da investira dva milijone v igrano nadaljevanko, ki bi afirmirala njihovo profesijo, češ da se bodo odtlej množično prijavljale na razpise za prosta mesta bolnišničnega osebja? Nikakor, ko bi to storil, bi ga mediji razglasili za kretena. Na svetu že stoletja deluje preizkušen princip, da zaposlene privabiš z boljšim plačilom. No, s slavo so poskušali v komunizmu, ko Stalin in Tito prizadevnih rudarjev nista nagrajevala z višjo plačo, ampak sta jim podeljevala nazive junakov socialističnega dela. Njuna metoda se je izkazala za popoln fiasko in v zadnjega pol stoletja je v Evropi nihče več ni kopiral, dokler ni prišel Marjan Šarec na položaj obrambnega ministrstva. Ta se sooča s problemom premajhnega števila vojakov, ki pa ga kani rešiti tako, da bo plačal dva milijona za propagandni film o zvezdniškem življenju soldatov. In to v trenutku, ko tretjina vojakov zaradi mizernih plač toži državo, ker jim plačuje manj, kot jim gre po zakonu. Minister bo torej investiral dva milijona v PR glamour, da bo z njim zakril realnost bornega soldatskega stanu!??????

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Dva leva

  Komentar / Razorožimo jih!

  Najslabše so tiste dileme in alternative, v katerih so vse (realne) možnosti slabše. Predstavljajte si Američane. Kljub temu da niso pozabili, kaj je predstavljal in kako je deloval prostak Trump, bodo demokrati ponovno nominirali Bidna. Nič namreč ne kaže, da se bodo opogumili in rekli – čeprav se tega vsi zavedajo –, da je Biden obupen. A če bodo ob verjetni kandidaturi volivci upoštevali njegovo res bizarno delovanje, bodo Američani vseeno ponovno dobili Trumpa. O. K. Slovenija ni Amerika. K sreči ali na žalost, kakor vam je ljubše. Dilema je zelo podobna. Če se bo kritična javnost spomnila, kako je v vseh treh, zlasti pa zadnjem mandatu deloval Janša, bodo neizogibno morali voliti Antijanšo. Kdorkoli že to bo. A če bodo vztrajali pri Golobu, za katerega se po malem že vsi zavedajo, da je popoln blefer, da je zavozil vse, kar se je zavoziti dalo, bodo trasirali pot Janši ... Dilema je res obupna. Tudi nisem prepričan, da je ponovno iskanje novega obraza dobra ideja, ki bi lahko še enkrat delovala. Vztrajanje pri Golobu in celotni sedanji koaliciji pa je še slabša. Si predstavljate ponovljeno sedanjo zgodbo, kjer bi cirkuško manežo z brezzobimi zvermi še naprej vodil Golob, Tanja Fajon pa bi ostala zunanja ministrica? Katastrofa navznoter in sramota navzven! Ampak, kot rečeno, vsaj za zdaj pozitivne alternative ni na vidiku.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Uvodnik

  Uvodnik / Svet je zarota

  Predsednik vlade Robert Golob se je v torek – po kvazikonsolidaciji stranke, ko se je nesorazmerno znesel nad poslanko Mojco Pašek Šetinc in strokovnim svetovalcem Robertom Pavšičem – z zgoraj navedenimi besedami odzval na vprašanje, ali bo morda odstopil. A žal se od zunaj zdi, da Janša ta film že gleda. In njegov režiser je sam Golob.