• 10. 5. 2024  |  Mladina 19  |    Za naročnike

  #k# Prelistaj izdajo

 • Komentar / Rebus

  Obisk kitajskega predsednika Xi Jinpinga na začetku maja 2024 v Evropi, skrbno izbran izbor držav in sogovornikov, vzbuja neverjetno pozornost. Kitajska je danes druga najpomembnejša globalna velesila, najučinkovitejši model sodobnega kapitalizma vodijo komunisti. Oboje povzroča zadnja leta v ZDA in EU protislovne in tudi zmedene odzive. EU je v dilemi, ali je Kitajska zanjo politična partnerica, ekonomska konkurentka ali geostrateška nasprotnica. Morda bo leto 2024 glede tega prelomno. ZDA in EU dobivajo v tem letu novo politično vodstvo, Kitajska utrjuje svoje. Geostrateška zaostrovanja njihovih razmerij ne koristijo nikomur, igra z ničelno vsoto vodi v nesmiseln spopad za prevlado sveta. EU bi lahko igrala pomembno vlogo vmesnega pomiritvenega člena. Toda ne kot sporni jeziček na tehtnici prevlade ene ali druge nasprotne strani, ZDA in Kitajske. Bolj lahko deluje kot ključni vmesni člen na skupni tehtnici globalne miroljubne koeksistence.

 • N'toko

  N'toko

  10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Žive meje

  Komentar / Ne grem …

  Na junijskih evropskih volitvah ne bomo glasovali le za evroposlance, ampak bomo odločali tudi o treh referendumskih vprašanjih. Ne znam jih niti našteti iz glave, vem pa, da bo vse to potekalo na isti dan. Pred nami bo na glasovalnem pultu prava izpitna pola, na kateri bomo lahko obkrožali množico imen, zakonskih in proceduralnih predlogov. Predlagatelji v Gibanju Svoboda se niso niti potrudili zakriti preračunljivosti, na kateri temelji takšna odločitev – zelo naravnost so nam povedali, da nas poskušajo z asortimajem kulturnobojnih tem zvabiti na volitve, za katere sicer ne kažemo nobenega zanimanja. »Saj vemo, niste najbolj zadovoljni z delom vlade, niti ne poznate naših kandidatov. Pravzaprav ne veste, kaj evroposlanci sploh počnejo … Ampak hej, kaj pa konoplja? To vam je pa všeč, a ne? In ne pozabite, Janša je proti evtanaziji, a hočete, da spet zmaga janšizem?« Tej potezi politični strategi pravijo »aktivacija liberalnega volilnega telesa«. In zelo nazorno kaže, kaj vse je narobe z liberalnimi strankami.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Kolumna

  Komentar / Napaka v konstrukciji

  Naša Evropa lahko umre, je nedavno rekel francoski predsednik Macron. Dramatične besede je izrekel za notranjepolitično rabo in za to, da je francoske jedrske sile ponudil za skupno evropsko obrambo. To bi koristilo tudi pešajoči francoski jedrski industriji. Hkrati pa ima Macron prav: Unija je res v hudih težavah.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Pamflet

  Komentar / Svoboda minus 3

  Ob dnevu svobode medijev ja tiskovna agencija STA objavila članek, v katerem je o medijih spregovorila ministrica Asta Vrečko, ki je povedala, da neodvisni mediji ljudem prinašajo verodostojna dejstva o tem, kaj se dogaja v družbi. Nov zakon, ki so ga spisali na njenem ministrstvu, pravi, da bo zagotovil večjo transparentnost, neodvisnost in pluralnost medijev, kar je ključnega pomena za obveščeno družbo in demokracijo.

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Dva leva

  Komentar / V postelji z Evropo

  Leta 1946 je Rita Hayworth zaigrala naslovno vlogo v črno-belem filmu Gilda, ki so si ga zlasti moški oboževalci zapomnili v barvah glamurja. Ena najbolj markantnih scen ameriškega filma noir je nastop Gilde v seksi svileni obleki z golimi rameni, razporkom skoraj do mednožja ter dolgimi gledališkimi rokavicami, ki jih izzivalno snema z rok med petjem skladbe Put the Blame on Mame in jih na koncu vrže v razgrete obiskovalce nočnega kluba. Tako se je rodila hollywoodska femme fatale, ki ne samo, da je s svojo pin-up prezenco postala obvezna oprema notranjih strani garderobnih omar vojakov ter sten v avtomehaničnih delavnicah in zasebnih garažah kot najbolj intimnih oazah za utrjevanje moških fantazem, ampak so Amerji ime Gilda izpisali in nalepili podobo celo na četrto atomsko bombo, ki so jo preizkusili na otočju Bikini. A resnična Rita je bila vse kaj drugega od filmske podobe fatalke in »boginje ljubezni«. Nekoč je resignirano izjavila, da so moški, ki jih je spoznala, zlezli pod njene rjuhe z ikono, z divo, »… z Gildo, zbudili so se z menoj«. Pač z resnično žensko, z vsemi slabostmi, ranljivostmi, ki jih je blišč žarometov zakril. Podoba ne odraža vedno vsebine.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Uvodnik

  Uvodnik / Spet

  Ta teden je družba Panvita, največja domača agroživilska skupina, ki ima v najemu kar 3000 hektarjev državnih kmetijskih zemljišč, večinoma v Prekmurju, dobila novega večinskega lastnika. Čeprav je po vseh razvitih državah v zadnjem desetletju prehranska neodvisnost ne samo ekonomska, ampak celo geostrateška in celo varnostna usmeritev – zaradi naraščajoče svetovne populacije ter tudi izginjanja in spreminjanja kmetijskih zemljišč zaradi podnebnih sprememb –, je novi lastnik 51-odstotnega deleža postal hrvaški sklad Meritus ulaganja. Za njim tudi tokrat stojijo hrvaški pokojninski skladi, torej z drugimi besedami država Hrvaška. Seveda, tudi Hrvaška in njene družbe vedo, da je prehranska neodvisnost ekonomska, geostrateška in varnostna zadeva. In da se cena hrane v prihodnosti lahko samo še vzpenja.