Kultura  |  Film

Pupijeva dogodivščina

Seafood, 2011
Aun Hoe Goh

Žrelo na kopnem.

Pupijeva dogodivščina po malem izgleda kot nadaljevanje Reševanja malega Nema in po malem kot nadaljevanje Kraljestva morskega psa, toda to ni niti Pixar niti DreamWorks, kaj šele Disney ali Aardman, ampak Silver Ant? Silver Ant? Kaj je to? Pixarjev brat? Nov h’woodski animacijski studio? Ne, pač pa malezijski studio.

Pupijeva dogodivščina je produkt malezijskega know-howa in katarskega kapitala – financiral jo je namreč medijski gigant Al Jazeera, ki ni brez globalnih ambicij. Tako kot ni brez globalnih ambicij Silver Ant, ki je do sedaj animiral predvsem računalniške igrice.

Napočil je čas, da se globalizira in da doreče Kraljestvo morskega psa, DreamWorksov odgovor na Pixarjevo Reševanje malega Nema. DreamWorks je pod morje preselil New York, z vsemi korporativnimi produkti Amerike vred (npr. Coral-Cola), medtem ko Silver Ant pod morje preseli »restavracijo,« v kateri strežejo ribje specialitete, in »laboratorij,« v katerem strežejo nove izume. V Kraljestvu morskega psa ste imeli morskega psa Lennyja, ki ugotovi, da je vegetarijanec, v Pupijevi dogodivščini pa imate Julija (Iztok Lužar), beloplavutega morskega psa, ki le hlini, da je mesojedec, v resnici pa prežvekuje avtomobilske gume, toda ko s prijateljem Pupijem (Maj Jušič Piber), belopikastim trosovcem, bolj morskim kužkom kot morskim psom, ugotovita, da potapljači kradejo ribja jajčeca in jih lifrajo v kopenske restavracije, skleneta, da bosta prešaltala na perutnino – le še posebno »vesoljsko obleko,« v kateri lahko preživita na kopnem, potrebujeta. Pupijeva dogodivščina je bolj tesnobna od Kraljestva morskega psa: morske živali tu živijo v stalnem strahu, da jih bodo požrle druge, večje ribe (vsi smo le hrana!), in da jih bo požrla civilizacija, ki se tja dol steguje z gurmanskim pohlepom in kemičnimi odplakami (genocid nad staroselci!). Sporočilo – četudi rutinsko – je na dlani: če zmorejo brez mesa morski psi, lahko zmorete tudi vi!

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.