Max Modic

, 10:50  |  Kultura

Nominacija za ilustratorja Zdravljice

Slovenska nominiranca za nagrado Astrid Lindgren Janja Vidmar in Damijan Stepančič

Damijan Stepančič in Zdravko Duša pred panojem z uličnim stripom o Violah.

Damijan Stepančič in Zdravko Duša pred panojem z uličnim stripom o Violah.
© Marko Pigac

Slovenska sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY (International Board on Books for Young People) je letos za mednarodno spominsko nagrado Astrid Lindgren ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) predlagala mladinsko pisateljico Janjo Vidmar in ilustratorja Damijana Stepančiča, ki je pred kratkim ilustriral Prešernovo Zdravljico. Za nagrado, ki jo avtorjem ter ilustratorjem za življenjsko delo podeljujejo v rojstnem kraju švedske pisateljice, se letos poteguje 207 kandidatov iz 67 držav.

Slovenska sekcija IBBY je združenje slovenskih avtorjev (književnih in likovnih ustvarjalcev ter prevajalcev) mladinske književnosti in njihovih stanovskih združenj, strokovnjakov s področja mladinske književnosti, knjižnic, založnikov, knjižničarjev in vseh drugih, ki književnost posredujejo mladim. Aktivno deluje v Mednarodni zvezi za mladinsko književnost IBBY (International Board on Books for Young People) in sodeluje pri uresničevanju njenih programskih smotrov širjenja in zagotavljanja dostopnosti otrokom in mladini namenjenih knjig z visoko literarno in umetniško vrednostjo, spodbujanja mednarodnega in medkulturnega razumevanja s pomočjo knjige, podpore proučevanju in raziskovanju mladinske književnosti.

Slovenska sekcija IBBY vsako leto pošlje imena slovenskih kandidatov Švedskemu narodnemu svetu za kulturne zadeve, ki od leta 2003 podeljuje spominsko nagrado Astrid Lindgren, je za STA povedala članica izvršnega odbora slovenske sekcije IBBY Irena Miš Svoljšak. Nagrado Astrid Lindgren je po pisateljičini smrti leta 2002 ustanovila švedska vlada. Namenjena jo avtorjem in ilustratorjem otroških knjig ter organizacijam, ki spodbujajo branje med mladimi. Letos je nagrada vredna pet milijonov švedskih kron (590.000 evrov). Lani je nagrado ALMA prejel nizozemski pisatelj Guus Kuijer. Od slovenskih avtorjev je bila za nagrado lani in predlani nominirana ilustratorka Lila Prap.

Janja Vidmar je za današnji Večer povedala, da je nominacija zanjo predvsem znamenje, da je slovensko literarno srenjo, ki je po njenem mnenju najtrši oreh od vseh, po vseh teh letih le toliko "zmehčala, po robovih", da njeni literaturi priznava kakovost. Damijan Stepančič je priznani slovenski ilustrator in stripar, ki je za svoj impresivni opus prejel vrsto uglednih nagrad, pred kratkim pa je v drugo likovno opremil Prešernovo Zdravljico, potem ko se je njena prva likovna upodobitev z začetka 20. stoletja izgubila neznano kam. Stepančič je nazadnje na 10. slovenskem bienalu ilustracije prejel plaketo Hinka Smrekarja za ilustracije v knjigi Petra Svetine Čarobni prstan. Pred tem je pritegnil stripoljubce s stripovsko obdelavo Čarovnikovega vajenca, enega najbolj branih slovenskih romanov izpod peresa Evalda Flisarja, raziskovalci kulturnih fenomenov pa so dvignili obrv zaradi kontroverznega uličnega stripa Violence, ki ga je ustvaril skupaj z Zdravkom Dušo in v katerem nastopa največja mariborska znamenitost, navijaška subkultura Viole.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.