Damjana Kolar

 |  Kultura

Teden slovenske drame v Kranju

Komedija o koncu sveta

Komedija o koncu sveta

Kranj bo letos že petinštiridesetič postal gledališko središče Slovenije. V dvanajstih dneh, od 27. marca do 7. aprila se bo na Tednu slovenske drame zvrstilo kar 16 predstav, od tega 8 v tekmovalnem, 3 v spremljevalnem in 5 v mednarodnem programu, v katerem se bodo predstavila gledališča iz Indije, Izraela, Avstrije in Makedonije. Potekale bodo tudi bralne uprizoritve dramskih besedil študentov AGRFT in FF, dan nominirancev, okrogla miza Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije ter delavnica dramskega pisanja pod vodstvom dramatika in režiserja Dušana Jovanovića.

"Na splošno bi morda lahko rekli, da je bil tokratni nabor (kar je glede na povečano institucionalno prisotnost nemara razumljivo ali celo pričakovano) nekako bolj "konvencionalen" od lanskega, ko je po "klasičnih" dramskih besedilih iz zgodovine slovenske dramatike nastalo razmeroma malo predstav, število postavitev predhodno že uprizorjenih dramskih del pa je bilo skoraj zanemarljivo, saj so izrazito prevladovale krstne izvedbe novih dram oziroma predstave, ki so v (in za) gledališko uprizarjanje prevajale izvorno "nedramske" predloge," je povedal selektor Gregor Butala. Tekmovalni in spremljevalni program je oblikoval na podlagi nabora 48 predstav, od katerih se jih je na festival prijavilo 32.

Letošnji festival bodo odprli 27. marca ob 19.30 v Prešernovem gledališču Kranj s premiero drame Evalda Flisarja Komedija o koncu sveta, za katero je avtor leta 2013 prejel Grumovo nagrado. Drama se na nevsiljiv in svež način ukvarja z najbolj žgočimi globalno-lokalnimi ekološkimi temami ter nam živo odslikava domače in tuje stanje duha. Režiral jo je Janez Burger, ki ga je drama v hipu pritegnila zaradi svoje metaforične aktualnosti ter ironičnega pogleda na svet in človeško delovanje. "Konec sveta je pred vrati in grozeče nabija po njih. Akterjem Komedije pa se plete po glavi, kako bi lahko s tem kaj zaslužili." Festival se bo zaključil 7. aprila, ko bodo podelili nagrado Slavka Gruma, nagrado za mladega dramatika, Šeligovo nagrado, Grün-Filipičevo priznanje, nagrado občinstva, sledil pa bo koncert Nane Milčinski.