Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 36  |  Dva leva

Komentar / Na njihovi strani zgodovine

(Med slogo in slogom)

© Franco Juri

»Ameriška senatorja Lindsey Graham in Bob Menendez sta ob koncu obiska v Sloveniji pohvalila pomoč, ki jo Slovenija zagotavlja Ukrajini, ter poudarila, da se je Slovenija glede vojne v Ukrajini znašla ’na pravi strani zgodovine’. Glede konca vojne v tej državi sta sicer dejala, da je bolj kot to, kdaj se vojna konča, pomembno predvsem, na kakšen način se bo končala.«
— Ameriška senatorja sta pojasnila, da življenja ljudi v presoji prave strani zgodovine ne štejejo veliko (STA, 4. 9. 2023)

»Zgradili boste nov reaktor. To je velika stvar, ki kaže, da ponovno oživljate jedrsko komponento. ... Tisti, ki verjamemo, da so podnebne spremembe resnične, menimo, da ni prave trajnostne rešitve brez jedrske energije. Pomislili smo na Westinghouse, ki je zgradil vaš prvi reaktor. Upamo, da se bo vaša država znova obrnila na Westinghouse.«
— Senator Graham je neposredno nakazal, kako naj se Slovenija odloči, da bo še naprej ostala na pravi strani zgodovine (TVS, 4. 9. 2023)

»Ni bila ne psovka ne norčija, temveč nasvet v zvezi z obleko.«
— Raymond Queneau: Zanikanje (Vaje v slogu)

Prevelika sloga, pa čeprav samo na skupinskih fotografijah ali slavnostnih ritualih, nikoli ne obeta nič dobrega. Nekako splošno sprejeta floskula pravi, da znamo »Slovenci in Slovenke« stopiti skupaj, ko je to najbolj potrebno. Menda je najizrazitejši primer zgodovinska sloga v času osamosvojitvene ali odcepitvene – kakor vam je ljubše – vojne. Pač, ves proces priprave na odcepitev oziroma osamosvojitev naj bi bil zgodovinski primer potrebne nacionalne enotnosti. Večkrat sem že pisal, da je bila takratna enotnost preprosto zaigrana. Ne prej, ne kasneje in tudi takrat ni šlo za avtentično soglasje, ampak racionalni kompromis. Kar je fige akterjev za trenutek potisnilo globoko v žepe. Bil sem dovolj blizu, da to lahko rečem: nihče ni na začetku intenzivnih procesov konec osemdesetih let, niti v usodnih tednih, zaupal nikomur, nihče ni bil očaran nad »onimi drugimi«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.