Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 42  |  Dva leva

Komentar / Gaza – zadnji odcep za pekel

(Fabrikacija antisemitizma)

© Franco Juri

»Neki Jud pride iz mogočne stavbe televizije in sreča sonarodnjaka, ta pa ga vpraša: ’Kaj si počel na TV?’ Mož mu odjeclja: ’K-k-konkuriral sem z-z-z-za s-s-s-spikerja.’ ’In ti je uspelo?’ nasmejano vpraša znanec. ’Nnnnnne, so s-s-sami a-a-anti-s-s-semiti.’«
—Judovska šala

»To so vojni zločini. Izvajajo usmerjene napade na civilno infrastrukturo, da bi moške, ženske in otroke odrezali od vode, elektrike in ogrevanja pred prihajajočo zimo. To je pravi teror.«
—Ursula von der Leyen pred dobrim letom o ruskih napadih na Ukrajino (Zrcalo tedna TVS, 15. 10. 2023)

»Obsodba izraelske vlade ni antisemitizem in podpora Palestincem ni podpora Hamasu.«
—Ameriška manekenka palestinskega rodu Gigi Hadid, ki so jo skupaj s sestro Bello v izraelskih vladnih sporočilih označili za sovražnico Izraela (N1, 16. 10. 2023)

Javnost je vznemirila izjava direktorja Frankfurtskega knjižnega sejma Juergena Boosa o »solidarnosti z Izraelom ter preložitev podelitve nagrade palestinski avtorici Adanii Šibli«.
—(STA, 17. 10. 2023)

»Varnost Izraela je nemški raison d’état (Staatsräson).«
—Olaf Scholz (Bundesregierung.de, 15. 10. 2023)

Torej, da ne bo spet nesporazuma. Med citati zgoraj je ena od duhovitih domislic iz zakladnice judovskih šal, ki so najbolj neprizanesljive prav na račun Judov. To kaže na tradicijo avtorefleksije v judovski kulturi, ki je sodobna izraelska politična stvarnost praktično že dolgo ne pozna več, ne prizna in ne dopusti. Ampak, O. K. Poboj, ki ga je uprizoril Hamas, je zavržno dejanje onkraj dileme in relativizacije. Vendar se tu težava ne konča, ampak šele začne. Noben, res prav noben moralni ali mednarodnopravni argument ne vzdrži, ko se država počez znaša nad prebivalstvom zaradi terorizma neke fatalistične skupine znotraj enklave. Tudi povračilni ukrepi v neselektivni obliki so terorizem. Državni terorizem. In jemanje talcev je vsekakor zavržno. A tudi Izrael nenehno jemlje talce; jih kaznuje. Kaj pa je drugega napoved izraelskega ministra za energetiko Izraela Kaca v uradni izjavi za javnost o onemogočanju dostave humanitarne pomoči, vode, elektrike, hrane? In za zdaj ta ministrova zločinska napoved drži.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.