Heni Erceg

Heni Erceg

 |  Mladina 44  |  Hrvaška

Komentar / Kako ubiješ idejo?

Kakšno idejo ponuja Izrael ob pomoči zahodnih sil, z grozo opazujemo sleherni dan

Tako je bilo pred 30 leti in še danes ni nič drugače. V vsaki razpravi, v vsaki polemiki, v kateri beseda nanese na zločine hrvaške vojske nad srbskimi civilisti med vojno v devetdesetih letih, je treba takoj dodati, kot bi uporabili dežurno mantro: seveda se ve, kdo je začel, kdo je bil napadalec, to sta bila srbski režim in prosrbska JLA. Hočem reči, da je bilo od nekdaj priročno – in je še vedno – izbrati stran, stran domovine, pa čeprav so bili njeni voditelji in njihovi izvršitelji na terenu odgovorni za vojne zločine nad srbskim prebivalstvom in navsezadnje za množični pregon teh ljudi. A kakopak so bili za to krivi sami. Tudi propagandna vojna je naredila svoje in nič drugače ni v vojnah, ki pravkar potekajo. Ko sem bila vojna poročevalka v Dubrovniku, sem menda »dobro vedela«, da mesto ne gori zaradi srbskih granat, ampak ker so Dubrovničani sami zažigali avtomobilske pnevmatike, plamene, ki so jih požirali, pa smo nato snemali in »lažne« posnetke pošiljali v svet. Težko je bilo ostati neodvisen v zapeljivi propagandni vojni med Hrvaško in Srbijo, status žrtve je nenavadno privlačen in tu ni prostora za razum, kaj šele za sočutje ob trpljenju na drugi, sovražnikovi strani. Temu so nasedli številni intelektualci z območja nekdanje Jugoslavije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.