Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 46  |  Dva leva

Komentar / Bingodemokracija

(Dokončna rešitev slovenskega vprašanja)

© Franco Juri

»Predstavniki Katedrale Svobode Peter Jambrek, Dimitrij Rupel, Ernest Petrič in Tomaž Zalaznik so na današnji novinarski konferenci predstavili svoj predlog krizne in reformne vlade, ki bi imela devet članov. Kandidati za predsednika vlade pa so po njihovem izboru štirje: Janez Janša, Milan Kučan, Anže Logar in Borut Pahor. Po predlogu Katedrale Svobode bi tako Janša, Kučan, Logar in Pahor tvorili mandatarsko skupino, ki bi s soglasjem določila, kdo izmed članov bi bil predsednik vlade. Če soglasja ne bi mogli doseči, bi o tem, kdo bo prevzel najvišjo politično funkcijo v državi, odločal žreb. Preostali trije bi bili podpredsedniki vlade in bi vodili tudi vsak po en resor.«
— Kardinali katedrale svobode so urbi et orbi predložili načrt dokončne rešitve slovenskega vprašanja (STA, 13. 11. 2023)

»Predlog smo oblikovali, saj se je naša država od njenega nastanka znašla na dnu, ki je navidez brezizhodno, stanje bi lahko opredelili tudi kot ’mafijsko demokracijo’.«
— Peter Jambrek prisega na Kneippovo zdravilno načelo, da se mafijska demokracija prežene z mafijsko strukturo (STA, 13. 11. 2023)

»Slovenija je bila v času, ko sta politična pola sodelovala, zelo uspešna država.«
— Dimitrij Rupel govori o zanimivi legendi, ki pa je žal nihče ne pozna iz prve roke (STA, 13. 11. 2023)

»Ta predlog ima morda nekatere šanse v javnosti, da bi javnost morda to požegnala, a da pa v parlamentu bi šla ta zgodba težko skoz.«
— Dimitrij Rupel vidi ključno oviro za dokončno rešitev slovenskega vprašanja v demokratičnem redu in njegovih procedurah (POP TV, 13. 11. 2023)

Sem imel že nekaj časa idejo, da bi napisal kakšno kozerijo o srečelovu, ki bi lahko zamenjal volilni ritual. Da bi premierov in vlad ne prinesla (po)volilna aritmetika na temelju distribucije volilnih glasov, ampak žrebanje. Pač, nekakšna bingodemokracija! Pa so me z idejo prehiteli razposajeni šaljivci iz t. i. Katedrale svobode.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.