Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 52  |  Dva leva

Komentar / Vojna svetov

(Top Gun slovenske diplomacije)

© Franco Juri

Na tiskovni konferenci po njihovih nastopih pred diplomati je vse tri slovenske voditeljice [Natašo Pirc Musar, Tanjo Fajon, Urško Klakočar Zupančič, op. a.] doletelo novinarsko vprašanje o tem, kako neki naj v Sloveniji obravnavamo Izrael po njegovem početju v Gazi, namreč ali še zmeraj kot demokratično državo. Vse tri so sprva povesile pogled, nato pa so se le zbrale in v en glas odgovorile, da izraelskih ljudi ne gre enačiti z izraelskim režimom. Pri tem so še enkrat tudi obsodile Hamasov napad na Izrael, predsednica države pa je dejala, kako da »ni mogoče razumeti, da narod, ki je zaradi holokavsta tako trpel v drugi svetovni vojni, sedaj praktično isto počne svojim sosedom«.
— Poročilo s tradicionalnega posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju (Večer, 17. 12. 2023)

Lahko zlo, ko se enkrat iztrga iz okovov, spet vkleneš? Lahko, ampak težko. Pravzaprav zelo težko. Je približno tako kot spravljati zobno pasto, ki si jo iztisnil, nazaj v tubo. Tako približno je na Bližnjem vzhodu. No, zlo ima nešteto podob. In tudi v Sveti deželi ni črno-bele zgodbe o dobrem in slabem, o storilcu in žrtvi. Storilec je obenem žrtev in žrtev je storilec. Žrtev tuje sile in še prej žrtev lastnega režima.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.