Uredništvo

 |  Kultura

»Vsak evro, ki ga vložimo v slovenski film, poleg tega evra prinese še dodatnih 80 centov«

IZJAVA DNEVA

"Filmi v Sloveniji se delajo na enak način kot po celotni Evropi, se pravi vsi aplicirajo za sredstva na lokalnih filmskih fondih in potem najdejo partnerje v tujini, to so evropske koprodukcije. Slovenski film dobi sredstva v Sloveniji, dobi pa jih tudi v tujini in s tem obogati vložek države v film, ker na ta način prihaja kapital v Slovenijo. V zvezi društev slovenskih filmskih ustvarjalcev sta se naredili analiza in strategija za celoten avdiovizualni sektor do leta 2030. Pokazalo se je, da slovenski film ni samo umetnost, ampak tudi velika gospodarska priložnost."

"Vsak evro, ki ga vložimo v slovenski film, poleg tega evra prinese še dodatnih 80 centov, prinese deset delovnih mest v slovenskem filmu, ustvari še osem delovnih mest v drugih panogah. Naložba v slovenski film je tako naložba v slovensko gospodarstvo, turizem in navsezadnje v lokalne skupnosti. Kamor koli pridemo snemat film, pride številčna ekipa, ki mora nekje spati, se prehranjevati, ob prostih dneh gre tudi po lokalnih znamenitostih, in vse to je gospodarska priložnost. Študija je pokazala, da tuje produkcije, ki snemajo v Sloveniji, bogatijo slovensko gospodarstvo, ampak tudi slovenski film je naložba za gospodarstvo. Se pravi, to je panoga, ki v svetovnem merilu zelo spodbuja, ker je eden od ključnih gradnikov evropske ustvarjalne industrije."

(Filmski scenarist in režiser Matevž Luzar v podkastu Številke na MMC RTV Slovenija o tem, kako dragi so slovenski filmi)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.