Damjana Kolar

 |  Mladina 39  |  Kultura

Iggy & The Stooges

Koncert legendarnega glasbenika

Iggy & The Stooges

Iggy & The Stooges
© Arhiv Mladine

29. septembra bo v ljubljanski Hali Tivoli po 15 letih spet nastopil legendarni rock glasbenik Iggy Pop (s pravim imenom James Newell Osterberg), ki velja za “očeta punk rocka” v ZDA. Tokrat bo pri nas prvič nastopil z legendarno zasedbo The Stooges, ki je pod tem imenom začela delovati leta 1968, ko je Iggy Pop razmišljal o tem, da bi se pridružil skupini The Doors, a je ta po smrti Jima Morrisona prenehala delovati. Le redki glasbeniki v zgodovini rock glasbe so imeli in še imajo tako močen vpliv na celotno popularno kulturo 20. stoletja, pesmi iz zakladnice “botra punka” in The Stooges pa so igrali ali še vedno igrajo Nirvana, Slayer, Guns’n’Roses, Tom Jones, R.E.M ... Iggy je do sedaj izdal šest plošč s skupino The Stooges (med njimi dva koncertna albuma) in 14 samostojnih albumov. Kot predskupina na tokratnem koncertu bo nastopila zagrebška zasedba Psihomodo Pop.
In kaj od koncerta pričakuje glasbeni publicist Igor Bašin? “Po lanski bombi na zagrebškem VIP InMusic in po pričevanjih še bolj bombastičnem nastopu na Jelen festivalu v Beogradu se bo letos zatresla še Ljubljana. Pozor, v Halo Tivoli ne prihaja Iggy Pop s Passenger, Lust for Life, Candy, ampak s Stooges, z bratoma Asheton, s katerima je obnovil zvočni zid izpred štiridesetih let, in z basistom Mikom Wattom (iz Minutemen in Firehose), ki jih je usodno okrepil. Prihaja ranjena zver, ki ne glede na starost grize, še vedno išče in razbija ter kaže zobe, kaj manjka dobršnemu delu aktualnega rocka - surovost, brezkompromisnost, neposrednost, drznost, žilavost.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.