Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 51  |  Kultura  |  Film

Tok - V imenu ljubezni do vode

Irena Salina Maude Barlow, Vandana Shiva, Siddharaj Dhadda

/media/www/slike.old/mladina/dvdtok.jpg

 

Človeštvo je v preteklosti že kdaj živelo tudi brez ljubezni, toda brez vode ni moglo - in človeštvo bo v prihodnosti očitno živelo brez nafte, toda brez vode ne bo moglo. Tako se glasi sporočilo tega dokumentarca, ki ne skriva, da se lahko povsem mirno pripravite na vojno za vodo. Če so preteklost oblikovale vojne za nafto, potem bodo prihodnost oblikovale vojne za vodo, o čemer bi lahko veliko povedal tudi Tomo Križnar. A po drugi strani, že v dokumentarcu Korporacija, posnetem leta 2003, smo videli, kaj bo največji problem prihodnosti: privatizacija vode. Tuje korporacije privatizirajo vodo, izvire vode, kar pomeni: če bodo ljudje hoteli priti do vode, bodo morali narediti revolucijo. Tudi Tok pokaže, kako privatizacija vode v Boliviji in Južni Afriki izrisuje sliko apokaliptične prihodnosti, ki se ji lepo poda tudi sistematično onesnaževanje. Reke se spreminjajo v kanalizacijo in odtoke klavnic, dostop do čiste, pitne vode pa je vse težji. Kul, si boste rekli: bomo pa kupovali vodo v steklenicah! Kdo pravi, da je ta voda čista in neoporečna? In seveda, kdo pravi, da bo vode v steklenicah dovolj za vse? Vodo namreč prehitro porabljamo. Razlog več, da je cena litra vode vse bližje ceni litra bencina. In ko jo bo enkrat presegla, si boste želeli, da bi nas klimatske spremembe že zdavnaj dotolkle.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.