• STA

    21. 2. 2024  |  Politika

    Danes v Ljubljani shod v podporo ustanovitelju WikiLeaksa

    Danes bo ob 12. uri na Trgu republike pred britansko ambasado v Ljubljani potekal shod v podporo izpustitvi ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea. Med govorci bodo tudi Metka Naglič iz Amnesty International Slovenija, predavateljica filmskih in televizijskih študij Polona Petek, novinar in nekdanji dopisnik RTV Slocenija iz New Yotka Uroš Lipušček, članica PEN in MIRA ter prva slovenska veleposlanica v Braziliji Milena Smit in Sandra Bašić Hrvatin, medijska strokovnjakinja in aktivistka. 

  • Uredništvo

    20. 2. 2024  |  Politika

    »Janša že ve, da mu v kratkem sledi nova zmaga«

    "Očitno bo nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volilcev, je bila prva reakcija Janeza Janše , ko trije njegovi vojaki niso dali podpisa k brezpogojni podpori velikemu vodji. No, o volji volilcev lahko le ugibamo, o Janezovi pa nikoli. Si z nami ali pa te ni. Potem je sicer retoriko omilil v stilu, da trije glasovi manj niso pomembni, ko si v opoziciji, so pa zelo pomembni, ko si na oblasti. Skratka, sklep je enostaven. Janez Janša že ve, da mu v kratkem sledi nova zmaga. Nov naskok na čelo vlade in za to mora imeti svojo glasovalno vojsko postrojeno v nulo."

  • Uredništvo

    20. 2. 2024  |  Politika

    »Jaz Srbiji ne govorim pravljic«

    "Ja, zelo je pomemben. Hkrati pa se zavedamo realnosti. Če kdo misli, da smo neumni, se moti. Vemo, da ne bomo prav kmalu člani Evropske unije, pa ne zaradi nas ali reform ali bogve česa, temveč zaradi situacije v Evropi. To vedo tudi vsi drugi, vendar morajo zaradi domačega javnega mnenja svojim ljudem pripovedovati pravljice. Jaz Srbiji ne govorim pravljic."

  • STA

    21. 2. 2024  |  Svet

    Evropski satelit se po skoraj 30 letih vrača na Zemljo

    Na Zemljo se bo danes po skoraj 30 letih v vesolju vrnil satelit ERS-2 Evropske vesoljske agencije (ESA). Po napovedih naj bi satelit v Zemljino atmosfero vstopil okoli 16.32 po srednjeevropskem času. Med ponovnim vstopom v atmosfero bo razpadel na dele in zagorel, njegov padec na Zemljo pa naj bi se zgodil nekje nad vzhodno obalo osrednje Afrike.

  • Mentov plonklistek

    Zdi se, kot bi bilo včeraj: pred skoraj desetletjem je festival Ment uzurpiral tako rekoč celotno klubsko krajino v prestolnici in jo za nekaj dni zapolnil z večstoglavo vojsko neodvisnih izvajalcev, za katere prej (razen redkih izjem) nismo še nikoli slišali, a so nas večinoma zelo prijetno presenetili. Takrat, daljnega leta 2014, se je še našel kakšen dvomljivec, ki glasbene festivale obiskuje le, ko ga privabijo znana (ali vsaj že slišana) imena, že po prvi izvedbi Menta pa je bilo vsem jasno, da smo obiskovalci v dobrih rokah programskih vodij, ki vedo, kaj delajo. Mentova delegacija izvidnikov, sestavljena iz peščice glasbenih sladokuscev z izurjenimi ušesi, vse leto potuje po Evropi, marljivo obiskuje sorodne »showcase« (predstavitvene) festivale, kot trofeje nabira imena glasbenikov, ki jo prepričajo, in jih kasneje za nekaj dni uvozi v naše kraje.

  • STA

    20. 2. 2024  |  Politika

    Skrb in ogorčenje / Slovenija opravila pogovor z ruskim veleposlanikom 

    Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes dejala, da so opravili pogovor z ruskim veleposlanikom v Ljubljani Timurjem Ejvazovom ter mu ob smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega izrazili skrb in ogorčenje. Po njenem prepričanju je odgovornost za smrt na strani ruskega predsednika Vladimirja Putina.

  • STA

    16. 4. 2024  |  Svet

    Samsung prehitel Apple

    Južnokorejski proizvajalec pametnih telefonov Samsung se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spet zavihtel na vrh lestvice prodajno najbolj uspešnih proizvajalcev pametnih telefonov na svetu, od koder je izrinil ameriško družbo Apple. Kitajski tekmeci so medtem zmanjšali zaostanek.

  • STA

    20. 2. 2024  |  Svet

    »Izrael izvaja še bolj skrajno obliko apartheida, kot so ga v preteklosti izkusili v Južni Afriki«

    Južna Afrika je pred Meddržavnim sodiščem (ICJ) danes opozorila, da Izrael na palestinskih ozemljih izvaja še bolj skrajno obliko apartheida, kot so ga v preteklosti izkusili v Južni Afriki. Pretoria ima obveznost, da opozori na apartheid, kjer se pojavi, je dejal njen veleposlanik in pozval h končanju spornih praks na zasedenih ozemljih.

  • STA

    20. 2. 2024  |  Svet

    Stella Assange / »Prosim, bodite tam za Juliana, dokler ne bo svoboden«

    Na sodišču v Londonu se je danes začelo zaslišanje o izročitvi ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea ZDA. Gre za morda zadnji poskus pritožbe Assangea na odločitev Londona, da ga izroči ameriškim oblastem, ki mu želijo soditi zaradi razkritja tajnih vojaških dokumentov. Assange se zaslišanja, ki bo trajalo dva dni, zaradi bolezni ne udeležuje.

  • STA

    20. 2. 2024  |  Družba

    Domovi za starejše / »V času stavke težave pri komunikaciji z zdravniki«

    Prebivalci domov za starejše in njihovi svojci se zaradi zdravniške stavke soočajo z oteženim dostopom do zdravstvenih informacij in dokumentacije, so danes v sporočilu za javnost opozorili v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Ministrstvo za zdravje in zdravstvene zavode zato prosijo za ukrepanje, da stavka ne bo dodatno prizadela starejših.

  • STA

    19. 2. 2024  |  Svet

    26 držav EU poziva Izrael, naj ne izvede vojaške operacije v Rafi

    Zunanji ministri 26 držav članic EU so danes Izrael pozvali, naj ne izvede vojaške operacije v Rafi na jugu območja Gaze, in se zavzeli za humanitarni premor, ki bi privedel do trajnega premirja, je po zasedanju sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. S tem se po neuradnih informacijah ni strinjala zgolj Madžarska.

  • STA

    20. 2. 2024  |  Svet

    Rekordna vojaška pomoč Ukrajini

    Švedska je danes napovedala novo vojaško pomoč Ukrajini v rekordni vrednosti 7,1 milijarde švedskih kron oziroma okoli 633 milijonov evrov za boj proti ruski agresiji. Sveženj pomoči, ki med drugim vključuje topniško strelivo in sisteme zračne obrambe, je največji doslej, kar ga je Švedska namenila Kijevu od začetka vojne.

  • STA

    20. 2. 2024  |  Svet

    Gazi grozi ogromen porast števila smrti otrok

    Zaradi hudega pomanjkanja hrane, vse večje podhranjenosti in hitrega širjenja bolezni bi lahko kmalu prišlo do ogromnega porasta števila smrti otrok v Gazi, so v ponedeljek posvarile agencije Združenih narodov. Po skupni oceni agencij je v Gazi najmanj 90 odstotkov otrok, mlajših od pet let zbolelo za eno ali več nalezljivimi boleznimi.

  • STA

    20. 2. 2024  |  Svet

    Rusija / »ZDA želijo ohraniti svojo prevlado, zato se poslužujejo sredstev, ki vključujejo izsiljevanje«

    Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v ponedeljek prispel na Kubo in na srečanju s kolegom Brunom Rodriguezom kritiziral ZDA, ki da želijo ohraniti svetovno prevlado in drugim državam narekovati njihovo politiko, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lavrov ima v programu turneje po Latinski Ameriki še obisk Venezuele in Brazilije.

  • STA

    20. 2. 2024  |  Svet

    »Ne gre za vojno, temveč za genocid«

    Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je v nedeljo izraelsko ofenzivo v Gazi primerjal s holokavstom in dodal, da ne gre za vojno, temveč za genocid. Izrael je njegove izjave že obsodil in na pogovor poklical brazilskega veleposlanika. Prav tako je Tel Aviv včeraj Lulo razglasil za nezaželeno osebo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    19. 2. 2024  |  Družba

    Sistem, ki bo spodbujal učence, da se učijo za življenje in ne za šolo

    "V Združenju ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije (ZRPRS) menijo, da šolsko ministrstvo z novelo zakona ureja izzive, ki bi morali biti usklajeni že davno, in da prenovitelje slovenskega šolstva čaka še precej dela. Dobrodošle spremembe vidijo na področju vpisa v srednje šole, kjer ne bodo več pomembne le zaključne ocene, ampak se bodo upoštevali tudi rezultati nacionalnega preverjanja znanja (NPZ). Danes so namreč pogosto že učilnice prvošolčkov prostori pehanja za ocenami, s katerimi so močno obremenjeni tako učenci in njihovi starši kot učitelji. Tega, da imajo šole različne kriterije glede ocenjevanja in da ni vsaka podeljena petica tudi zaslužena, celo v vodstvih šol ne skrivajo."

  • Uredništvo

    19. 2. 2024  |  Družba

    »Zgornja meja osebnega premoženja naj bo 10 milijonov evrov«

    "Na načelni ravni bi omejitev morali določiti tako, da bi karseda omejili škodljive učinke kopičenja premoženja. A če bi temu načelu zvesto sledili, bi bila meja po mojem mnenju postavljena zelo nizko. Tako nizko, da bi lahko številne ljudi, ki jih ženejo finančni motivi, odvrnila od podjetništva in od inoviranja. Zato je po mojem prepričanju treba najti pravo ravnotežje med nadaljnjim spodbujanjem podjetništva in inovacij na eni ter omejevanjem negativnih učinkov koncentracije bogastva na drugi strani."

  • STA

    20. 2. 2024  |  Svet

    Podnebne spremembe / Številni ledeniki se hitro talijo in bi lahko izginili do sredine stoletja 

    Ledeniki v Afriki se zaradi podnebnih sprememb hitro talijo, številni pa bi lahko do sredine stoletja izginili, ugotavlja pred dnevi objavljena študija v reviji Environmental Research. Samo na Kilimandžaru, gori Kenija in gorovju Rwenzori so se namreč površine ledenikov od začetka 21. stoletja več kot prepolovile.

  • STA

    19. 2. 2024  |  Svet

    Tanja Fajon o smrti Navalnega / »Zagotovo ne bo šlo neopaženo mimo nas«

    V EU se dogovarjajo o možnih ukrepih v odgovor na petkovo smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, tako da to zagotovo ne bo šlo neopaženo mimo unije, je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po srečanju ministrov z Julijo Navalno omenil tudi možnost uvedbe sankcij.

  • Uredništvo

    20. 2. 2024  |  Kultura

    Prvič v Sloveniji / 100 najboljših plakatov 

    V Ljubljani je v TAM-TAMovih Plakatnih galerijah Figovec in BTC prvič v Sloveniji na ogled razstava 100 najboljših plakatov, ki prinaša presežke oblikovanja iz Nemčije, Avstrije in Švice. Gre za razstavo natečaja 100 Beste Plakate, enega najstarejših tekmovanj v grafičnem oblikovanju plakata v Evropi, ki v različnih oblikah poteka že vse od leta 1966. Razstava v Ljubljani prikazuje zmagovalna dela iz leta 2022, na ogled pa bo do 22. marca.

  • Leto nogometnih prvenstev

    Za ljubitelje reprezentančnega nogometa je aktualno leto pravi raj. V koledarskem letu 2024 bodo na sporedu kontinentalna prvenstva na vseh celinah z izjemo Severne Amerike. Pravkar sta se, z zmago domače reprezentance, zaključili azijsko prvenstvo v Katarju in afriški pokal narodov v Slonokoščeni obali. V poletnih mesecih pa bodo žarometi športnih navdušencev uperjeni v Nemčijo, kjer bo na sporedu evropsko prvenstvo in v Združene države, kjer se bo letos odvijala Copa America oziroma južnoameriško prvenstvo. Daleč od oči in še dlje od srca mednarodne javnosti pa bo junija potekalo tudi prvenstvo Oceanije, ki ga tokrat gosti Vanuatu.

  • STA

    19. 2. 2024  |  Svet

    Biden / »Česa takega še nisem videl«

    Ameriški predsednik Joe Biden je danes v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal, da ZDA zaradi smrti oporečnika Alekseja Navalnega razmišljajo o dodatnih sankcijah proti Rusiji, poročajo dopisniki iz Bele hiše.

  • STA

    19. 2. 2024  |  Politika

    Anketa / 70 odstotkov vprašanih meni, da je Golobova vlada neuspešna

    Delo vlade kot uspešno ocenjuje le še 24,9 odstotka vprašanih, kar 70 odstotkov pa jih meni, da je vlada neuspešna, kar je največ doslej, kažejo rezultati raziskave Vox populi v današnjem Dnevniku. Vzrok za to so stavke v javnem sektorju ter afera sodna stavba, ki je bila med drugim tudi povod za strmoglavljenje podpore SD in Tanji Fajon.

  • Marcel Štefančič jr.

    16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Kultura  |  Film

    Coming out stoletja

    Hočete videti coming out stoletja? Poglejte si Haighovo nostalgično fantazijo Vsi mi tujci, v kateri se Adam (Andrew Scott), depresivni, osamljeni londonski scenarist, ki živi v hladnem, rahlo distopičnem, ballardskem nebotičniku in ki je starša izgubil pri dvanajstih (umrla sta v božični prometni nesreči), vrne v Sanderstead, okoliš, v katerem je v osemdesetih letih – v času aidsa, homofobije, histerije, paranoje – outsidersko, odtujeno, nepriznano in samozatajeno odraščal in zorel, a potem v paranormalnem, halucinantnem duhu Cone somraka – ali Črnega ogledala – ugotovi, da sta njegova starša (Jamie Bell & Claire Foy) še vedno živa in da se nista prav nič postarala. Stara sta toliko kot leta 1987, ko sta umrla v prometni nesreči. Ja, Adam odpotuje skozi čas, ne da bi to vedel, toda njegovega potovanja skozi čas ne prižge tehnologija (kot v sci-fijih), temveč želja. Tako kot v francoski Mali mami, v kateri osemletna Nelly odpotuje v čas, ko je bila tudi njena mama stara osem let, tako da se zdaj lahko skupaj igrata in preživljata srečne, utopične trenutke. Skupaj spita, pečeta palačinke, gradita hiško, čolnarita. Ujameta se. Končno se lahko spoznata. Bolje kot kadarkoli. Tudi Adam se lahko končno ujame in spozna s staršema, ki sta celo mlajša od njega. Lahko se druži z njima.

  • 19. 2. 2024  |  Politika

    »Esmeralda je spregledala, je rekel Stevie Wonder«

  • Tomaž Lavrič

    19. 2. 2024  |  Politika

    Gospod Logar, ste še zavezani stranki SDS?

  • Uredništvo

    19. 2. 2024  |  Politika

    Urška Klakočar Zupančič / »Državljani so frustrirani, ker zadeve ne pridejo do konca«

    Zelo razgibano dogajanje v vladni koaliciji zaradi nakupa stavbe, za katero je zdaj že bolj ali manj jasno, da ne bo sodna, se je za zdaj umirilo. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je odstopila, kot je zahtevala njena stranka, zato vložena interpelacija SDS-a ni več aktualna. Bo pa v sredo na zahtevo iste stranke celodnevna izredna seja o boju proti korupciji. O tem je v oddaji Politično na TV Slovenija spregovorila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

  • STA

    19. 2. 2024  |  Svet

    »Ne pozabimo, kdo je v resnici odgovoren za smrt Navalnega«

    Zunanji ministri EU bodo na današnjem srečanju s soprogo pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega poslali sporočilo podpore ruski opoziciji, je pred zasedanjem povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Predlagal bo tudi, da evropski okvir sankcij poimenujejo po Navalnem.

  • STA

    18. 2. 2024  |  Svet

    »Zaradi pomanjkanja protibolečinskih zdravil puščamo paciente kričati ure in ure«

    Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes sporočil, da je bolnišnica Naser na jugu Gaze po četrtkovem vdoru izraelske vojske prenehala obratovati. "Bolnišnica Naser v Gazi ne deluje več, po teden dni trajajočem obleganju, ki mu je sledil vojaški vdor, ki še vedno traja," je navedel.

  • STA

    19. 2. 2024  |  Družba

    Stavka operaterjev številke 112 / »Za razliko od ostalih ne moremo ustvarjati čakalnih vrst«

    Operaterji številke za klice v sili 112 so ob 8. uri začeli stavkati. V času stavke bo številka 112 delovala nemoteno, bodo pa okrnjene nekatere administrativne in tehnične aktivnosti, ki niso ključne za nujno delovanje in varnost ljudi. Stavka bo trajala do sklenitve stavkovnega sporazuma ali do nadaljnjih odločitev stavkovnega odbora.