• STA

    20. 12. 2023  |  Svet

    Biden / »Povsem jasno je. Vse ste videli.«

    Ameriški predsednik Joe Biden se je v Milwaukeeju na kratko odzval na odločitev vrhovnega sodišča države Kolorado, ki je nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu odvzelo možnost ponovne predsedniške kandidature zaradi podpiranja upora proti državi. Kot je dejal, ni nobenega dvoma, da je Trump to res storil, poročajo mediji.

  • Uredništvo

    20. 12. 2023  |  Družba

    V zadnjih mesecih so se proti covidu cepili le redki

    "V zadnjih mesecih so se proti covidu cepili le redki prebivalci, že v predkoronskem obdobju pa je bila naša država po precepljenosti proti gripi iz leta v leto na evropskem repu. Vseskozi je bilo jasno tudi, da bodo ob težjih sezonah gripe zaradi nezadostnih kadrovskih in prostorskih zmogljivosti odpadala druga zdravljenja. Širokega spodbujanja cepljenja, kakršnega poznajo v evropskih državah z višjo precepljenostjo, niso tukajšnje zdravstvene oblasti nikoli zares podprle. V obdobju policijske ure in kaznovanja, s katerim je med pandemijo covida prebivalcem težke čase še oteževala Janševa vlada, se je marsikdo odmaknil od vsakršnih priporočil o omejevanju okužb. Golobova vlada se je na vzdušje, ob katerem del javnosti vznemirja že omemba covida, odzvala s skorajda popolnim izmikanjem. Opozorila o premajhnih zmogljivostih bolnišnic niso bila deležna posebne pozornosti, organizacija cepljenja pa je obveljala za stvar posameznih zavodov."

  • STA

    21. 12. 2023  |  Svet

    ZDA žugajo Madžarski / »Ta zakon ni v skladu z našimi skupnimi demokratičnimi vrednotami«

    Ameriški State Department je v sredo izrazil zaskrbljenost zaradi novega madžarskega zakona o obrambi nacionalne suverenosti, ki po oceni ZDA vladi daje drakonska pooblastila za morebitno ustrahovanje in kaznovanje tistih, ki imajo drugačna stališča od vladajoče stranke Fidesz.

  • Samo splav?

    Razprava o splavu se je oktobra začela na zelo nesrečen način: zelenica v javnem parku Zvezda je bila uporabljena kot pano za navajanje, koliko potencialnih otrok je umrlo, in za pozivanje, naj se opredelimo do tega »dejstva«. Nasprotna skupina je ta prikaz na travnem panoju pravilno identificirala kot napad na ustavno pravico in nanj reagirala, pri čemer je tudi ona teptala trato. Predsednica republike je odigrala hitropotezno, ravnanje druge skupine je obsodila kot napad enoumja, s tem pa je oni prvi skupini podelila nimb žrtve. Razprava, ki se je potem razvila, je tekla zgolj o ustavnosti, o svobodi izražanja, o tem, da je splav izhod v sili. To in ono je bilo povedano tudi o tistem delu rimske cerkve, ki je 55. člen ustave že dolgo razglašal za »sramotnega«.

  • Uredništvo

    20. 12. 2023  |  Politika

    »Slovenija svoje politike ne more podkrepiti s posedovanjem jedrskega orožja ali močjo ekonomske velesile«

    "Vse, kar bo Slovenija imela v varnostnem svetu, bosta njen glas in integriteta. Svoje politike ne more podkrepiti s posedovanjem jedrskega orožja ali močjo ekonomske velesile. Lahko pa ima mehko moč. In velik korak naprej je, da bo slovenska vlada začela razmišljati o strategiji, kako doseči tisti nikoli doseženi odstotek mednarodne razvojne pomoči, ki ob besedi v bistvu predstavlja najmočnejši del njene mehke zunanjepolitične moči."

  • Zakaj se oglasom za športne stave ne moremo izogniti?

    Športna loterija je pred leti kot slogan za oglaševanje izbrala moto: "Šport je velik biznis, imejte še vi kaj od njega." Kljub temu, da je od uporabe te marketinške parole minilo že nekaj obratov zemlje okoli sonca, to še ne pomeni, da šport ni več velik biznis. Nak, šport je namreč danes še večji biznis, kot je bil pred desetletjem, ko smo ta slogan lahko zasledili na skoraj vsakem stavnem mestu. Ponudba predvsem spletnih športnih stav je v zadnjih letih doživela pravi preporod. In tudi zato praktično ni športnega dogodka, kjer ne bi uspeli zaslediti reklame za stavnice in spletna mesta, ki ponujajo igre na srečo.

  • STA

    20. 12. 2023  |  Politika

    Zaradi dobave hitrih testov ovadili šest oseb

    Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so sredi decembra na Evropsko javno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj v povezavi z dobavo hitrih antigenskih testov za potrjevanje okužb z novim koronavirusom, so sporočili z Generalne policijske uprave. Skupno je osumljenih šest fizičnih oseb.

  • Uredništvo

    20. 12. 2023  |  Politika

    Fajon / »Slovenija je glede Gaze na pravi strani zgodovine«

    Zadnji dan posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju je bil tudi zaključek priprav Slovenije na članstvo v Varnostnem svetu OZN. Slovenija že od oktobra sodeluje pri delu Varnostnega sveta kot opazovalka, uradno pa bo svoj sedež zasedla čez dvanajst dni, 1. januarja. Ob tej priložnosti je slovensko vizijo za opravljanje te pomembne funkcije v oddaji Odmevi na TV Slovenija pojasnila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. 

  • STA

    20. 12. 2023  |  Svet

    Usoda Pornhuba v Evropi

    Evropska komisija je danes na seznam zelo velikih spletnih platform, za katere v skladu z aktom o digitalnih storitvah (DSA) veljajo strožja pravila, dodala pornografske spletne strani Pornhub, XVideos in Stripchat. Za vse je komisija ugotovila, da imajo v EU več kot 45 milijonov uporabnikov mesečno in bodo sedaj podvržene okrepljenemu nadzoru.

  • STA

    20. 12. 2023  |  Svet

    Trumpa odstranili s predsedniških glasovnic

    Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Kolorado je v torek tesno s štirimi glasovi proti trem sklenilo, da Donald Trump leta 2024 ne bo mogel kandidirati za predsednika ZDA v Koloradu, ker je pozival privržence k napadu na kongres 6. januarja 2021. Sodišče je uveljavitev odločitve zadržalo do konca pričakovane pritožbe pred vrhovnim sodiščem ZDA.

  • STA

    20. 12. 2023  |  Družba

    Večer se kljub nasprotovanju zaposlenih seli v prostore podjetja mariborskega župana

    Medijsko podjetje Večer se bo kljub nasprotovanju zaposlenih in dela javnosti z novim letom preselilo v prostore podjetja Galerija Gosposka v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča. Pogodba med lastnikom in najemnikom novih prostorov je bila podpisana. Večerov kolektiv ob tem sporoča, da bo njihova temeljna zaveza bralstvu ostala neomajna.

  • STA

    20. 12. 2023  |  Svet

    Von der Leyen / »O tem, kdo lahko pride v EU in kdo lahko ostane, bodo odločali Evropejci, in ne tihotapci«

    Migracijski pakt, o katerem sta se danes dogovorila Svet EU in Evropski parlament, prinaša učinkovit evropski odgovor na evropski izziv, je v odzivu na dogovor zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Dodala je, da bo pakt omogočil delitev odgovornosti in solidarnost med državami članicami.

  • STA

    20. 12. 2023  |  Družba

    Vloge za solidarnostno pomoč po poplavah je mogoče oddati do 31. decembra

    Prebivalke in prebivalci, ki so bili prizadeti v avgustovskih poplavah, lahko, če tega še niso storili, še do konca decembra na centrih za socialno delo oddajo vloge za izredno denarno pomoč in kritje stroškov najetega stanovanja oziroma uveljavljajo ostale ukrepe. Do danes so centri za socialno delo prejeli okoli 8200 vlog.

  • STA

    20. 12. 2023  |  Svet

    »Boljša zaščita zunanjih meja in več solidarnosti za prosilce za azil«

    Pogajalci Sveta EU, v katerem so zastopane članice, in Evropskega parlamenta so danes po približno 18 urah pogajanj dosegli politični dogovor o evropskem paktu o migracijah in azilu, so sporočili iz španskega predsedstva Svetu EU in Evropskega parlamenta. EU bo s paktom, ki ga bodo morali še dokončno potrditi, celovito uredila upravljanje migracij.

  • STA

    19. 12. 2023  |  Svet

    »Ukrajinska vojska želi mobilizirati do pol milijona ljudi«

    Ukrajinska vojska želi mobilizirati več sto tisoč Ukrajincev za bojevanje proti ruski invaziji, je na današnji letni novinarski konferenci dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je zatrdil, da je Ukrajina dosegla veliko zmago proti Rusiji v Črnem morju, poleg tega pa dodal, da nihče ne ve, kako dolgo bo vojna še trajala.

  • STA

    20. 12. 2023  |  Svet

    Putin / »Ukrajina se ob podpori tujih obveščevalnih služb poslužuje terorističnih metod«

    Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da je treba preprečiti vse poskuse tujih obveščevalnih služb, ki želijo s pomočjo Ukrajini destabilizirati politične in družbene razmere v Rusiji. Opozoril je, da se Ukrajina poslužuje terorističnih metod in pozval k ostremu odzivu na ravnanja tujih obveščevalnih služb, ki Ukrajino podpirajo.

  • STA

    19. 12. 2023  |  Svet

    Sarajevo je mesto z najbolj onesnaženim zrakom na svetu

    Sarajevo je po onesnaženosti zraka danes na vrhu seznama najbolj onesnaženih mest na svetu, ki ga pripravlja švicarsko podjetje IQAir. Indeks onesnaženosti zraka je dopoldne po podatkih portala IQAir znašal 239, kar ga uvršča v kategorijo zelo nezdravega zraka. Popoldne je nato narasel na 360, kar pomeni, da je zrak postal življenjsko nevaren.

  • Uredništvo

    19. 12. 2023  |  Svet

    »Hamas je mogoče demobilizirati samo s pomočjo diplomacije«

    "Hamas je mogoče demobilizirati samo s pomočjo diplomacije. Izrael in ZDA morata končano spoštovati mednarodno pravo, sprejeti suvereno državo Palestino, ki obstaja ob Izraelu, ter pozdraviti Palestino kot 194. članico ZN. ZDA ne smejo več oboroževati Izraela, da lahko izvaja etnično čiščenje v Gazi, hkrati ne smejo več zagovarjati njegovih nebrzdanih kršitev človekovih pravic na Zahodnem bregu. Šestinpetdeset let po njegovi nezakoniti okupaciji palestinskih ozemelj in desetletja po začetku gradenj nezakonitih naselbin na okupiranih območjih, se mora Izrael končno umakniti od tam."

  • Uredništvo

    19. 12. 2023  |  Družba

    »Letošnja podnebna konferenca je bila ena najhujših zlorab moči«

    "Vsakršnih zlorab moči sem se v tem življenju že nagledala, a letošnja podnebna konferenca COP 28 je bila ena najhujših. Že destinacija je bila za vola ubit: Dubaj, prestolnica Združenih arabskih emiratov, je utelešen simbol prav tistega fosilnega goriva, s katerim so države arabskega polotoka v okolju diktature in zasužnjevanja tujih delavcev od 70. let naprej tako zelo obogatele, da se je njihova odvisnost od nafte zaradi naložb v digitalno tehnologijo, logistiko, redke kovine in turizem do danes že skorajda prepolovila; zato v šahu držijo tudi ZDA."

  • STA

    18. 12. 2023  |  Politika

    Golob / »O odstopu nisem nikoli razmišljal«

    Premier Robert Golob je v pogovoru za Televizijo Slovenija (TVS) zatrdil, da o odstopu s premierskega položaja kljub ugibanjem nikoli ni razmišljal. "Še več, bolj ko se o tem govori, bolj sem motiviran, da nadaljujem s svojim delom," pravi po letu in pol na čelu vlade. Priznava pa, da je v tem času storil tudi nekaj napak, iz katerih da se uči.

  • STA

    19. 12. 2023  |  Politika

    Tonin / »Če bo na naslednjih volitvah zmagala SDS, Janše ne vidimo kot predsednika vlade«

    Prvaka SDS in NSi Janez Janša in Matej Tonin sta bila v ponedeljkovem pogovoru za TV Slovenija (TVS) enotna v kritikah vlade Roberta Goloba, očitata ji neuspešno spopadanje z razmerami v zdravstvu in nerazumno obdavčevanje. Manj složnosti je pri medstrankarskih odnosih. Oba pa apelirata na Anžeta Logarja, naj se čim prej odloči o morebitni ustanovitvi stranke.

  • Tomaž Lavrič

    19. 12. 2023  |  Družba

    »Zelo spoštujem Josipa Vandota in vse njegove pripovedke, ampak raje sem Kek kot pa Kekec«

  • STA, uredništvo

    19. 12. 2023  |  Politika

    Računsko sodišče / »Poslovanje študentske organizacije je bilo neučinkovito«

    Računsko sodišče je po reviziji poslovanja Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani pri zastopanju interesov in pravic študentov med 1. januarjem 2020 in 30. junijem 2022 ocenilo, da je bila študentska organizacija pri tem neučinkovita. Ob tem so ji izdali priporočila za izboljšanje poslovanja in zahtevali odzivno poročilo.

  • Uredništvo

    19. 12. 2023  |  Družba

    Slovenija bo dobila novo transportno letalo

    Po neuradnih informacijah TV Slovenija bo danes popoldne na letališču Cerklje ob Krki pristalo transportno letalo C-27J Spartan, ki so ga pri italijanskemu podjetju naročili leta 2021. Skoraj 23 metrov dolgo letalo, ki lahko prepelje 11.600 kilogramov tovora, je opremljeno s simboli Slovenije in silhueto literanega junaka Martina Krpana.

  • STA

    19. 12. 2023  |  Politika

    V Srbiji potrdili zmago Vučićeve stranke, opozicija zahteva razveljavitev volitev v Beogradu

    V Srbiji so po skoraj vseh preštetih glasovih v ponedeljek zvečer volilne oblasti potrdile zmago Srbske napredne stranke (SNS) na predčasnih parlamentarnih volitvah in lokalnih volitvah v Beogradu. Opozicija zaradi številnih nepravilnosti zahteva razveljavitev volitev v prestolnici, zaradi česar so v ponedeljek potekali tudi množični protesti.

  • STA

    19. 12. 2023  |  Politika

    »Mnogi ne vedo, kam se obrniti, zato je brezplačna pravna pomoč lahko prvi korak pri zaščiti njihovih pravic«

    V organizaciji Odvetniške zbornice Slovenije danes poteka že trinajsti dan odvetniške pravne pomoči pro bono. Častni pokrovitelj letošnje akcije je varuh človekovih pravic Peter Svetina. Ta poudarja, da je za zagotovitev dostopnosti prebivalcev do ustrezne pravne pomoči treba storiti več in da bi bila nujna tudi prevetritev zakonskih določil.

  • STA 

    18. 12. 2023  |  Svet

    ZDA / »Še naprej bomo Izraelu zagotavljali opremo, ki jo potrebuje za obrambo svoje države«

    Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je danes na srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem v Tel Avivu pozval k dostavi humanitarne pomoči civilnemu prebivalstvu na območju Gaze. Obenem je poudaril, da bodo ZDA še naprej Izraelu dobavljale orožje, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    19. 12. 2023  |  Svet

    »Še nikoli doslej nista nemška vojska ali Nemčija imeli stalno nameščenih enot zunaj Nemčije«

    Nemčija in Litva, ki sta partnerici v okviru zveze Nato, sta se dogovorili, da bo Nemčija v tej baltski državi vzpostavila novo bojno brigado s približno 4800 pripadniki, ki bo v celoti operativna do leta 2027. Nemški obrambni minister Boris Pistorius je v ponedeljek podpis dogovora označil za zgodovinski trenutek.

  • Uredništvo

    18. 12. 2023  |  Politika

    »Pahor je eden ključnih adutov za nastanek četrte Janševe vlade«

    "Pahor in Janša sta edina aktivna staroselca v slovenski politiki z izkušnjami iz prejšnjega sistema. Ker želi desnica po prihodnjih volitvah znova prevzeti oblast, je ravno Pahor eden ključnih adutov za nastanek četrte Janševe vlade. Ker nikoli ni skrival simpatij do političnega projekta Anžeta Logarja, njegova podpora bodoči stranki na desnici velja za nekaj povsem naravnega. Logar medtem že kopira Pahorjev populistični stil za prodor na sredino političnega prostora, kjer se nahajajo ključni glasovi za sestavo stabilne vlade. Če Slovenija bivšim predsednikom ne priznava veljave, si jo bo Pahor vzel sam."

  • STA

    19. 12. 2023  |  Svet

    Testiranje rakete kot svarilo za ZDA

    Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je najnovejše testiranje medcelinske rakete označil za jasno svarilo ZDA in njenim zaveznikom. Testiranje rakete v ponedeljek naj bi pokazalo sposobnosti jedrskih strateških sil Severne Koreje, so danes poročali severnokorejski mediji.