• STA

    17. 5. 2023  |  Družba

    Poplave tudi na Hrvaškem, v BiH in Italiji

    Težav zaradi obilnega deževja nimajo zgolj prebivalci Slovenije, temveč se s posledicami hudih nalivov ukvarjajo tudi v sosednjih državah.

  • STA

    17. 5. 2023  |  Družba

    Vreme / Plazovi, poplave in zapore na cestah

    Deževje pojenja, posledice nalivov pa so po dosedanjih podatkih najhujše na vzhodu države, predvsem od Ormoža do Šentilja, kamor danes na pomoč po napovedih prihaja Slovenska vojska. Po dosedanjih podatkih centra za obveščanje se je sprožilo 68 plazov, aktiviranih je bilo 187 gasilskih enot. Poplavljajo nekateri vodotoki, zaprtih je več cest.

  • STA

    17. 5. 2023  |  Družba

    Slovenija / Mobilni telefon uporablja 98 odstotkov oseb, starih od 16 do 74 let

    Na današnji dan obeležujemo svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe, ki letos v ospredje postavlja opolnomočenje najmanj razvitih držav z uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij. V teh državah ima dostop do interneta le tretjina prebivalcev, opozarjajo v Mednarodni telekomunikacijski zvezi (ITU).

  • STA

    17. 5. 2023  |  Družba

    WHO opozarja / »Umetna inteligenca bi lahko botrovala napakam v zdravstvu«

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek pozvala k previdnosti pri uporabi velikih jezikovnih modelov umetne inteligence. Kot je opozorila, bi lahko njihova uporaba botrovala napakam v zdravstvu in spodkopala zaupanje v umetno inteligenco. Organizacija se zavzema za varno in etično rabo umetne inteligence v zdravstvu.

  • Uredništvo

    16. 5. 2023  |  Družba

    »Več kot polovica državnih tožilcev je rojena po letu 1989, 1990«

    "Od politike skušam biti ves čas distanciran. Funkcija generalnega državnega tožilca je objektivna, ni v spregi z nobeno politiko. Nismo vezani na nobena ideološka nagnjenja, ampak smo vezani na ustavo in zakone. Kot sem že javno izpostavil, je več kot polovica državnih tožilcev rojena po letu 1989, 1990, kar pomeni, da prihajajo popolnoma razbremenjeni ideoloških spopadov iz preteklosti."

  • Monika Weiss

    15. 5. 2023  |  Družba

    Apel voditeljem EU / »Nujno je pravično zmanjšanje proizvodnje in potrošnje«

    Danes, na svetovni dan podnebnih sprememb, ko se v Evropskem parlamentu začenja tudi tridnevna konferenca Onkraj rasti - Poti do trajnostne blaginje v EU, je čez 400 mednarodno priznanih akademikov in civilnodružbenih organizacij objavilo odprto pismo. Naslovljeno je na vodilne evropske politike z apelom k prenehanju družbeno in okoljsko škodljive tekme za rast ter s pozivi k zmanjšanju proizvodnje in potrošnje, k odpravi dohodkovnih in premoženjskih ekstremov ter superprofitov, podpisniki pa predlagajo tudi uvedbo davka na ogljično intenzivno premoženje.

  • STA

    15. 5. 2023  |  Družba

    Protest / Kmetje in domačini zahtevajo ukrepanje proti volkovom

    Domačini in kmetje iz občin zgornje Gorenjske bodo danes na protestu v Gorjah zahtevali takojšnje ukrepanje proti volkovom. Povod za protest je nedeljski napad volka na ovce v okolici Bleda, so sporočili iz Občine Gorje.

  • Uredništvo

    14. 5. 2023  |  Družba

    »Prevzem oblasti me spominja na nakup stare hiše«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • Uredništvo

    13. 5. 2023  |  Družba

    »Današnji čas je v marsičem prelomen«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • STA

    12. 5. 2023  |  Družba

    »Ena od osnovnih nalog sindikatov je sklepanje kolektivnih pogodb«

    Sindikat dostavljalcev se je zaradi nepriznavanja sindikata s strani podjetij Wolt in Glovo v Sloveniji ter nepripravljenosti za pogajanja o kolektivni pogodbi odločil za dveurno opozorilno stavko dostavljalk in dostavljalcev. Ta se je začela ob 11. uri, dela ne opravlja več kot 100 dostavljalcev, pravijo v sindikatu.

  • Uredništvo

    12. 5. 2023  |  Družba

    »Če se vam zdi srhljiv ChatGPT, vas bo AutoGPT odpihnil«

    "ChatGPT ima zmožnost haluciniranja. To pomeni, da združi dve stvari, ki sta kot samostojni enoti podatkovno pravilni, ko pa ju združimo, podata napačno informacijo. In temu pravimo halucinacija, zato moramo biti previdni. Ravno zato je tako zelo pomembno, da se ne zanašamo na prvi podani odgovor, ampak naredimo pregled podanih odgovorov, jih uredimo in ponovno preverimo njihovo točnost. In tudi to je del tega postopka."

  • Luka Volk

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Družba

    Blagoslavljamo vsevprek, od novih cest in pločnikov do šol in predorov

    Na 1. maj, praznik dela, ko se na ljubljanskem Rožniku cedi pivo in pečejo čevapčiči in na vsakem griču gori kres, je tudi praznik svetega Jožefa Delavca. Tako so se pri kapeli sv. Vida v bližini Bukovniškega jezera na ta dan tudi letos zbrali kmetje in delavci ter pri sveti maši prosili za blagoslov pri delu. Podobno so motorne konjičke aprila, pred začetkom sezone, v Mirni Peči dali blagosloviti zagreti motoristi na zdaj že tradicionalnem vseslovenskem blagoslovu motorjev in motoristov. Kakopak, gre za tradicijo.

  • Peter Petrovčič

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Družba

    Sojenje peterici, obtoženi posilstva 15-letnice

    Na dan sojenja petim fantom, ki jim tožilstvo očita, da so posilili mladoletno dekle, je bil pred ljubljansko sodno palačo napovedan shod v podporo obtoženim posilstva, ki se ga je sicer udeležilo le nekaj njihovih bližnjih. Drugačen, bolj množičen pa je bil odziv javnosti na spontanem shodu proti kulturi posilstva.

  • Luka Volk

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Družba

    Oglobljeni Vodeb

    Samooklicani psihoanalitik Roman Vodeb si pogosto privošči pripombe tako rekoč na račun slehernika, a nič ga ne moti bolj kot samozavestne ženske. Zato ni čudno, da je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pogosta tarča njegovih mizoginih, seksističnih izjav. Lani oktobra je v oddaji Faktor na TV3 očitno storil korak predaleč, zato mu je policija naložila globo 250 evrov.

  • »Ko je pandorina skrinjica enkrat odprta …«

    »Umetna inteligenca je prihodnost, ključ do nje pa ima Slovenija,« se glasi naslov članka, ki ga je Forbes objavil pred šestimi leti, govori pa o tem, da ustanove, kot sta Institut Jožef Stefan in Fakulteta za računalništvo in informatiko v Ljubljani, tudi v globalnem kontekstu razvoja umetne inteligence niso zanemarljive sile. Čeprav se v zadnjih letih na tem področju tektonski premiki dogajajo predvsem v tujini, so zanje vseeno odgovorni tudi nekateri slovenski znanstveniki in znanstvenice. Ena takšnih je Sanja Fidler, vodilna strokovnjakinja za računalniški vid in strojno učenje, ki deluje kot docentka na Univerzi v Torontu in je poleg tega vodja oddelka za umetno inteligenco pri podjetju NVIDIA, vodilnem proizvajalcu grafičnih vmesnikov in matičnih plošč ter eni od glavnih gonilnih sil pri razvoju umetne inteligence. Za Mladino je spregovorila o svojem delu in etičnih vprašanjih, ki se pri tem postavljajo, pri čemer poudarja, da gre za »njena osebna mnenja, ki niso nujno mnenja podjetja NVIDIA«.

  • Vseprisotnost umetne inteligence

    Čeprav se zaradi nenadnega vzpona tako imenovane generativne umetne inteligence (ChatGPT in slikarski roboti) zdi, da nas je tehnologija jutrišnjega dne zadela kot strela z jasnega in nas preplavila, je umetna inteligenca pravzaprav že dolgo med nami.

  • Obljuba pogube

    Umetna inteligenca je že tu in bo med nami tudi ostala – pa čeprav od vsepovsod slišimo glasne krike, ki opozarjajo, da človeštvo nanjo še ni pripravljeno. Upravičeno zaskrbljeni uradniki jo lahko skušajo na vse pretege preprečevati in omejevati, kot je to na primer s prepovedjo rabe razvpitega pogovornega robota ChatGPT pred nedavnim storila italijanska vlada, a ambiciozni tehnološki velikani bodo še naprej vztrajno gradili in nadgrajevali dobičkonosne algoritme, ki napredujejo s tolikšno hitrostjo, da je njihov razvoj skorajda nemogoče dohajati – in to ne le slehernikom, temveč tudi njim samim.

  • STA

    10. 5. 2023  |  Družba

    Wolt zavrnil pogajanja za sklenitev kolektivne pogodbe

    V podjetju Wolt, ki omogoča dostavo iz restavracij in trgovin, so zavrnili zahtevo sindikata dostavljalcev za začetek pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe. Za kaj takega ne obstaja pravna podlaga, pravijo. Bodo pa nadaljevali pogovore z vsemi deležniki, tudi sindikatom Mladi Plus, pod okriljem katerega je bil ustanovljen sindikat dostavljalcev.

  • STA

    10. 5. 2023  |  Družba

    Spletna zbirka fotoknjig o protestih

    Na povabilo Inštituta za kulturne in spominske študije pri ZRC SAZU je urednik in kurator Luciano Zuccaccia iz Italije predstavil svoj projekt zbiranja in objavljanja fotoknjig, posvečenih protestom po vsem svetu. Fotoknjige o protestih od leta 2020 zbira na spletni platformi www.protestinphotobook.com, na njej so tudi tri iz Slovenije.

  • Uredništvo

    10. 5. 2023  |  Družba

    »Čas je, da premier resno prisluhne sporočilom, ki jih dobiva od svojih razočaranih volivcev«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • Uredništvo

    9. 5. 2023  |  Družba

    Barbara Rajgelj / »Dobili smo ekonomsko-kapitalsko elito«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • Uredništvo

    9. 5. 2023  |  Družba

    »Važno je posneti«

    "To, kar se je zgodilo v Celju na strehi blagovnice, je bil znak za alarm. Posnetki brutalnega nasilja, ki so se pojavili na družbenih omrežjih. Nekdo je snemal, da bi objavil. Živimo v dobi skrajnega narcizma, ki gre z roko v roki s kulturo spektakla. To, kar se dogaja, je simptom tega, kar smo ustvarili, pravi dr. Dan Podjed, ki je že v svoji knjigi Videni napovedal, kaj se dogaja s skrajno narcisistično kulturo. Umor, nasilje, ki ga posnameš, da ga boš predvajal, pa čeprav s tem ponudiš dokaz, da si kriv. Važno je posneti."

  • STA

    8. 5. 2023  |  Družba

    Raziskava / Kdo je najbolj podražil storitve?

    V zadnjem letu je cene svojih storitev zvišalo 80 odstotkov obrtnikov, med njimi najbolj gradbinci, keramičarji in podjetja za obnove, je pokazala raziskava spletnega portala za primerjanje ponudb izvajalcev storitev primerjam.si. V naslednjih mesecih podražitve načrtuje približno polovica obrtnikov.

  • Uredništvo

    7. 5. 2023  |  Družba

    »Velik del tistih, ki diplomirajo, magistrirajo in doktorirajo, danes pristane med prekarci«

    "Že izborjene pravice delavcev so se nam zdele dosežene in zagotovljene za vedno. Danes pa živimo v času, ko se izkoriščanje zaposlenih povečuje in zaostruje. In to ne samo med delavci, ampak med skupinami zaposlenih, za katere si še pred desetletji nismo mogli predstavljati, da bi se jim položaj lahko tako drastično poslabšal. Primer prekarnega dela visoko izobraženih zaposlenih to lepo ilustrira. Velik del tistih, ki diplomirajo, magistrirajo in doktorirajo, danes pristane med prekarci. Kot kažejo prognoze, povezane z uveljavljanjem umetne inteligence, bodo številna njihova dela oz. delovna mesta — recimo poklic raziskovalca — celo izginila."

  • Uredništvo

    6. 5. 2023  |  Družba

    »Civilizacija je v križišču narobe zavila. Zdaj moramo nazaj.«

    "Civilizacija je v križišču narobe zavila. Zdaj moramo nazaj. To je več kot jasno, ker smo si pokvarili planet. V to, da zaradi podnebnih sprememb ob svoji lastni ogrožamo še na tisoče drugih vrst, ne le da verjamem, ampak mi dokazi tolčejo v glavo vedno, ko pomolim nos iz hiše. Seveda so skeptiki; neprilagojenci, na pol izobraženi, teoretiki zarot in vsi tisti, ki imajo jahte, s katerimi se prevažajo ob koncih tedna. Ali pač letala ali katerega od podobnih luksuznih izdelkov, ki brijejo norce iz ideje ali usmeritve ali naporov po trajnostnem bivanju."

  • Uredništvo

    6. 5. 2023  |  Družba

    »Namesto vase zaljubljenega posameznika v ospredje spet postaviti skupnost«

    "Skozi zgodovino se ciklično izmenjujejo obdobja, ki so bolj optimistična. Takrat se zdi, da je družba v znosnem ravnovesju ali se celo iz dneva v dan bolj in bolj razvija. Takšno kolektivno občutje je po koncu dveh velikih vojn prevladovalo v drugi polovici 20. stoletja. Ob nastopu večjih družbenih sprememb, na primer po vstopu v industrijsko ali sedaj digitalno dobo, pa nastopi družbeni zastoj, saj novi pogoji bivanja od skupnosti terjajo predrugačenje družb, kar običajno poteka s hudimi trenji. Trenutni družbeni mrk je v tem pogledu razumljiv, pri čemer velja vrednote starega sveta, kot so sprejemanje in vključevanje drugačnosti, solidarnost, socialna pravičnost, družbena enakost ..., prevesti v jezik mlajših generacij zato, da bodo lahko učinkovito in s čim manj pretresi usmerjale prihodnost."

  • Uredništvo

    6. 5. 2023  |  Družba

    »Tekmovalno naravnana družba je spremenila medsebojne odnose med otroki in starši«

    "Tekmovalno naravnana družba in zahteve na delovnih mestih so spremenile medsebojne odnose med otroki in starši, saj slednjim zaradi vsesplošnega pomanjkanja časa velikokrat zmanjkajo trenutki za ukvarjanje z otroki. Zmanjkuje tudi volje za postavljanje mej, ki so v času odraščanja nujne in potrebne. Odkupovanje in miritev slabe vesti z 'razumevanjem' otrok brez ustreznih pogovorov in tudi sankcij samo pripomoreta k izgubljanju vrednot medsebojnega spoštovanja in tolerantnosti do drugih."

  • Uredništvo

    5. 5. 2023  |  Družba

    »Na osamosvojitev kot tako ne pljuva Hribar, ampak tisti, ki ga napadajo«

    Na osamosvojitev kot tako ne pljuva Hribar, ampak tisti, ki ga napadajo. Tisti, ki nam prodajajo pravljice, da je samostojnost zasluga ozkega kroga petih ali desetih posameznikov, medtem ko vsem ostalim 'nikoli ni bila intimna opcija'. Tisti, ki leto 1991 projicirajo na današnje notranjepolitične boje. Tisti, ki državo delijo na verjetno edini točki enotnosti v njeni zgodovini. Tisti, ki bi imeli muzej zato, da bi utrjevali lastne mite in kulte osebnosti, ne pa, ker bi iskreno želeli, da bi mlajše generacije vedele in razumele, kaj se je zgodilo.

  • Uredništvo

    5. 5. 2023  |  Družba

    »Kot partnerica predsednika vlade se lahko ukvarja, s čimer koli se želi«

    "Kot partnerica predsednika vlade se lahko ukvarja, s čime rkoli se želi. Naj pa poudarim, ker je bilo veliko očitkov glede gospodične Gaber, predvsem to: je ena od oseb, ki jo poznam že 20 let, odkar se ukvarjam z neke vrste aktivizmom oziroma zaščito živali … In hvala bogu, da imamo predsednika vlade, ki je tako zelo občutljiv za mučenje živali."

  • Danes je nov dan

    5. 5. 2023  |  Družba

    Pazljivo s tehnologijami za biometrično identifikacijo!

    V Evropskem parlamentu potekajo pogajanja o aktu o umetni inteligenci, ki bo določal nekatera pravila rabe najnovejših tehnoloških igrač. Urejal bo mnoge prakse, med pomembnejše pa sodi omejevanje rabe sistemov za biometrično identifikacijo na daljavo, tudi tehnologij za prepoznavanje obrazov.