Tamara Kajtazović

10. 7. 2015  |  Mladina 28  |  Družba

Slovanska svastika

Nov val sovražno naperjenih grafitov v Ljubljani

Popravljen sovražni grafit v Ljubljani

Popravljen sovražni grafit v Ljubljani
© antifa

Center in zahodni del Ljubljane so preplavili grafiti, sovražno naperjeni do LGBTQ skupnosti, levice, beguncev in priseljencev. »Stop invaziji na Evropo, stop imigraciji, infiltraciji?« in »Stop LGBT revoluciji« pozivajo avtorji grafitov, sicer pripadniki skupine Radikalna Ljubljana, »urbane nacionalistične skupine«, ki se zavzema za »slovanski rod, svobodo in stare vrednote« ter »proti zahodni degeneraciji, ameriškemu imperializmu in kulturnemu marksizmu«.

Dr. Mitja Velikonja z ljubljanske Fakultete za družbene vede, ki grafite po mestih beleži in proučuje že dalj časa, pravi da tovrstni sovražni napisi žal niso nič novega, gre pa za nov element, ki ga dosedanje neofašistične skupine niso uporabljale – panslavizem. Skupina je namreč za svoj simbol posvojila slovansko svastiko in čeprav se skuša distancirati od fašizma, ne gre za nič drugega kot neofašistično skupino, opozarja. Kot pojasnjuje dr. Andreja Vezovnik z iste fakultete, gre očitno za novo skrajno desničarsko organizacijo, ki se konstituira predvsem na sovražnosti do LGBTQ skupnosti, migrantov oziroma tujega na splošno. Njihova Facebook stran je namreč polna sovražno naperjenih objav, v katerih nastopajo proti t. i. »zahodnim liberalcem in marksistom«, ki po besedah skupine financirajo »razna degenerirana gibanja in pojave v Vzhodni Evropi«. Kaj ima skupina za degenerirano gibanje in pojave? Istospolno usmerjenost in priseljevanje, proti katerima aktivno poziva, na primer s podobo ikone človeka, ki ob napisu »Pozor! To je Vzhodna Evropa« brca mavrično obarvano ikono, ali pa s fotografijo z napisom »Ustavimo demografsko apokalipso v Evropi. Stop imigraciji« in s širjenjem informacij, kakšne težave povzročajo priseljenci. Ne manjka niti sovražne naperjenosti do enakopravnosti spolov in do različnih verskih skupin, na primer judov. Vzhodnoevropska skupnost izključno heteroseksualnih pripadnikov s slovanskimi koreninami in čutom za stare vrednote je glavni cilj pripadnikov Radikalne Ljubljane, ki k temu poziva s skrb vzbujajočo retoriko. »Slovanskim mestom je usojeno, da zaživijo naše ideale – vsak kvart mora postati trdnjava slovanske kulture in vsaka ulica nam predstavlja nov bojni jarek proti vsem oblikam zla modernega zahoda … Zahodni Evropejci svoja mesta eno za drugim prepuščajo tujcem, medtem ko mi ne mislimo popustiti niti za meter vpričo katerekoli invazije,« pišejo.

V preteklosti je dr. Gorazd Kovačič s Filozofske fakultete v Ljubljani že opozoril, da se trenutne razmere morda zdijo v redu, vendar se stvari lahko poslabšajo in se bo kasneje izkazalo, da je sovražni govor, ki ga danes tu in tam zasledimo, tlakoval pot nadaljnjemu stopnjevanju. Tudi Vezovnikova poudarja, da »je boj proti tovrstnim idejam potreben na vseh ravneh družbe, skozi politiko in politike, skozi medije in skozi prakse grafitiranja«.

Eden od omenjenih grafitov je bil tako že predrugačen – iz homofobnega sporočila je nastal pozitiven napis »Don’t stop LGBT Revoluciji«, obkrožen z roza srci. Tovrstne intervencije so pogosto edini način sankcioniranja nevarnega sovražnega govora, ki razpihuje ali opravičuje rasno in drugo sovraštvo ter nemalokrat ostane neopažen.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.