Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Živel trg prosti, dividend nikoli zadosti!

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Vlada je sporočila, da bo s koncem meseca prenehala regulirati cene pogonskih goriv izven avtocestnega križa. V imenu prostega trga, skladno z mantro o ponudbi in povpraševanju, bodo lahko sedaj podjetja, ki ponujajo gorivo, tudi prosto določala cene. Zagovorniki liberalizacije cen lajnasto ponavljajo, da bodo na trg vstopili tuji ponudniki, ki jih do sedaj ni bilo.

Trg na področju pogonskih goriv nadzorujeta dve podjetji. Zato je povsem na mestu kritika, da se bodo zaradi višjih cen goriv milijoni iz denarnic potrošnikov stekli v žepe podjetij in delničarjev. Sklep vlade je v eni uri ministru Vizjaku prinesel kar 11 tisočakov.

A navzkrižje interesov ni edini problem. Problematično je tudi razumevanje vloge države, tako na desnem kot levem političnem polu. Politika je trgu prepustila že stanovanjsko področje, bančništvo in javni promet. Glede na rezultate je jasno, da samoregulacija trga ne deluje. Zato je pod vprašaj potrebno postaviti vsakršno nadaljnjo liberalizacijo, vključno z zdravstvom in šolstvom!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.