Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 36  |  Dva leva

Mali Balaton

(podaljšane velike Madžarske)

Petnajst let slovenske vlade niso vedele, kaj bi počele s strateškim forumom. Aktualna ga uporablja kot ojačevalec Janševih suverenističnih stališč … V ozadju je bilo, kot običajno, razbrati dirigentsko palico Viktorja Orbána, tukajšnji premier je njegov zvesti sledilec, slovenska zunanja politika je instrument Madžarske. In spet so prišli na blejsko konferenco vsi vzhodnoevropski suverenisti in še Giorgia Meloni, predsednica stranke Bratje Italije, naslednice Italijanskega socialnega gibanja, ki se je tako imenovalo samo zato, ker republikanska ustava prepoveduje fašizem.
— Saša Vidmajer v Delu (4. 9. 2021)

»Po daljšem pogovoru sem lahko z veseljem ugotovil, da sta se danes oba direktorja izrekla, da sta pripravljena na nadaljevanje dialoga in rešitev problema.«
— Presednik Pahor je neuspešno odigral vlogo zvodnika, ki bi želel Slovensko tiskovno agencijo prisiliti v prostitucijsko razmerje z vlado.

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je odločilo o pritožbi vladne strani na sklep upravnega sodišča o začasnem zadržanju vladne uredbe o opravljanju javne službe STA. Vrhovno sodišče je v obrazložitvi zapisalo, da je vlada dolžna zagotavljati financiranje za leto 2021 skladno s poslovnim načrtom in sedmim protikoronskim zakonom. … to, kateri organ bo sredstva izplačal, je popolnoma nepomembno, saj je vlada dolžna zagotoviti financiranje ne glede na pogodbo.
— (Delo, 6. 9. 2021)

Blejski strateški forum je dokončno zarisal aktualni domet slovenske zunanje politike. Smo izpostava, filiala vzhodnoevropskega avtoritarnega populizma. Paradoks je, da Janša svoje suverenistične ideje udejanja tako, da sebe in državo nesuvereno podreja neki združbi, ki je posledica zasebne vizije madžarskega samodržca. Celo v času predsedovanja svetu Evropske unije Janši in njegovemu oprodi Logarju ni uspelo privabiti na Bled osrednjih evropskih igralcev. A navsezadnje, zakaj pa jih bi? Mar ni bilo bolj enostavno poslušati unisone zvoke Vzhodne Evrope? Zbor istomislečih. Da smo se v zadnjem Janševem mandatu umestili tja, kjer nikoli nismo bili, kamor nikoli nismo spadali, na kar smo gledali s (sicer neupravičenim) prezirom, je pač cena, ki jo je Janša moral plačati, da je lahko odigral kratke lokalne solo vložke v ubranem orkestru istomislečih. Janša in Logar sicer govorita o velikem dometu letošnjega strateškega foruma. No, še največji dosežek blejskega srečanja je njegova mednarodna neopaznost, neodzivnost, spregledanost; da tako ni prišlo do še ene mednarodne blamaže Slovenije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.