DK, STA

23. 11. 2021  |  Svet

Kevin Spacey bo moral plačati skoraj 31 milijonov dolarjev

Odškodnina za škodo, ki je nastala pri seriji Hiša iz kart (House of Cards) po njegovi odpustitvi

© Paul Hudson / Flickr

Ameriški igralec Kevin Spacey bo moral plačati skoraj 31 milijonov ameriških dolarjev produkcijski družbi MRC, ustvarjalki serije Hiša iz kart, v kateri je igral, dokler ga niso odpustili zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju. MRC je v tožbi zahtevala odškodnino, ki je nastala pri seriji po njegovi odpustitvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz dokumentov, ki so dostopni od ponedeljka, je po pisanju AFP razvidno, da je MRC po obtožbah o nadlegovanju Spaceyja odpustil in začel preiskavo, v kateri so ugotovili, da je kršil določila pogodbe in standardov o ravnanju na delovnem mestu.

Val obtožb, ki je ustavil kariero 62-letnika, med drugim znanega tudi iz filma Lepota po ameriško režiserja Sama Mendesa, je sovpadel z vzponom gibanja #MeToo proti spolnemu nadlegovanju in zlorabi, ki ga je sprožil primer vplivnega hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina.

Dvakratni dobitnik oskarja je v petih sezonah Hiše iz kart, ki so jo predvajali na Netflixu, igral brezvestnega ameriškega politika Franka Underwooda, dokler v javnost niso prišle obtožbe o spolnem nadlegovanju. Družba MRC je pojasnila, da o tem ni bila seznanjena.

Pojasnila pa je tudi, da je njegov odhod iz priljubljene serije zahteval reorganizacijo, zaradi katere je prišlo do "znatnih izgub" za podjetje. Iz scenarija so morali umakniti njegov lik in šesto sezono preoblikovati s 13 v šest epizod.

Produkcijska hiša je pravni spor proti Spaceyju začela leta 2019. Igralčevi pravni zastopniki se na prošnjo AFP za komentar niso odzvali.

PREBERITE TUDI:

Gf_b247qohE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.