Lažne solze Evropske unije

V članku pod gornjim naslovom je tudi fotografija srečanja nekakšne delegacije EU na obisku pri državno-političnem vodstvu Ukrajine, v Kijevu prejšnji teden. Pri pozornem ogledu fotografije in vsaj delnem poznavanju poljsko-ruskih odnosov lahko ugotovimo, kdo v delegaciji EU je bil res pomemben, pa še nekaj drugega, kateri del poti do Kijeva je bil najbolj rizičen. Za slovenskega predstavnika je bil gotovo najbolj problematičen polet iz Ljubljane do Poljske, najbolj varen je bil pa v vlaku po Ukrajini do Kijeva. Poljski član delegacije z najnižjim političnim rangom pa z najvišjo politično močjo, je bil deležen najvišje zaščite. Noben ruski oligarh, avtokrat si ne bi privoščil, da bi se mu kaj pripetilo v železniškem vagonu. Politično-vojaške posledice bi bile neizmerne. Sicer pa v Moskvi še vedno delujejo s polno močjo odpravniki poslov slovenske, poljske in češke ambasade, pa tudi kakšna ruska FRG, ali vojaška varnostna služba je poskrbela za varnost vagona z dragocenim tovorom in za mirno potovanje brez kakšnih zastojev.

Tri tedenski poseg Rusov za »demilitarizacijo in denacifikacijo« Ukrajine je pokazal, kdo vse vodi, nadzoruje in odloča o vojaških posegih. To sta generalštaba iz Washingtona in Moskve. Kdo vse sodeluje in ima glavno besedo, je najbrž vojna tajna, vedno pa sta o vsem obveščena oba predsednika, tako tisti z zategnjeno ustnico, kot tisti z vzhodnjaškim pogledom.

Štaba končno vzpostavljata po razpadu Sovjetske zveze nova vojaška razmerja, ki bodo tudi temelj novim političnim odnosom v Evropi. EU ni in noče biti akter ureditve evropskih odnosov, urejenost bo dobila na pladnju skupaj z računom, ki bo obilen.

Poglejmo, vsaj približno, kakšen bi lahko bil ta račun (poleg povzročenega gorja, izgubljenih življenj, porušenih domov, itd.). Čeprav stroški zaradi Covida še niso ocenjeni, pa glede na lanskoletno inflacijo in ogromna sredstva, ki jih troši EU, lahko grobo ocenimo, da bodo znašali med tridesetimi in štiridesetimi odstotki evropskega letnega družbenega proizvoda. Ker gre pri »denacifikaciji in demilitarizaciji Ukrajine« še za svetovne energetsko-prehrambne probleme, bodo najbrž presegli celoletni družbeni proizvod EU.

Velik strošek za veliko neumnosti in neodgovornosti. Seveda, seveda, še in še se strinjam: Putin je vojni zločinec! Kdo ga je pa naredil?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.