• Garfield

    Garfield je že zdavnaj postal industrija (strip, TV serija, knjiga, lunch-paket, mikica), tako da je manjkal le še film, Garfield the Movie, ki pa je žal oranžno truplo, noro na lasagno. Izgleda tako, kot da je namerno zanič. Če bi ga zavrteli ujetnikom v Guantanamu, bi vse takoj priznali. Ja, morali bi ga uvrstiti na spisek stvari, ki jih Ženevska konvencija prepoveduje.

  • Michel Vaillant

    Luc Besson ni več bistven, se pa nenehno pojavlja - kot producent hudo preprostih, naivnih, povsem klišejskih akcijskih filmov. Spomnite se le Taksija - ali pa Prenašalca. Tudi Michel Vaillant, posnet po stripu, je tipični Bessonov dirkaški puding, le da tokrat od akcije ostane le monotono, dolgočasno, ad nauseam dirkanje v kontroliranem okolju, na dirkališču.

  • Japonska zgodba

    Po 11. septembru so v obtok bušnile mnoge nove fraze... ee, novi "ključi" do sveta. Del tega krasnega novoreka je postal tudi izraz "spopad civilizacij", ki so ga z največjim veseljem pograbili bušiji in drugi neokonzervativni jastrebi. Ja, Biblija tega novega geopolitičnega mindseta je postala knjiga Spopad civilizacij, ki jo je - na osnovi svojega istoimenskega članka,...

  • Slo-vidvd-borza

    Sands of Iwo Jima : John Wayne obleži pod hribom Suribači, ki postane simbol ameriškega zamaha z zastavo. Mitska vojna klasika via Allan Dwan. Letnik '49. Plus John Agar & Forrest Tucker.

  • Spider-Man 2

    Reševanje sveta je pogubno. Kdor reši svet, ob tem tudi hudo zboli. Spomnite se le generalov - ko dobijo vojno, se jih skušajo čimprej znebiti. S svojo supermansko vsemogočnostjo so za normalni, povojni svet preveč nevarni. Tak je bil recimo general Patton - zmagovanje ga je prelevilo v pacienta... ee, shizofrenika. Kot je trdil, je bil v prejšnjih življenjih Ksenofon, Aleksander, Scipio, Napoleon, Lee, Grant,...

  • Novo

    Ko človek izgubi spomin, dobi seksapil. Nihče ni bolj seksi od amnezika. In Graham ( Eduardo Noriega ), ki se preživlja s fotokopiranjem, je za bejbe čisti afrodiziak - stalno namreč izgublja spomin. Hja, tako kot glavni junak Mementa vedno znova pozabi, kaj se mu je zgodilo pred desetimi minutami. Šefica to izkorišča - za seks, okej, za izživljanje svojih fantazij, tako da lahko svojo najljubšo, najbolj...

  • Za vedno Lilja

    Lilja ( Oksana Akinsjina ), senzualna, uporniška fuck-you 16-letnica iz estonskega wastelanda, fanica Britney Spears, sanja o Ameriki. Še več, z eno nogo je tako rekoč že tam, toda njena mati se v zadnjem trenutku odloči, da bo v Ameriko odšla sama, brez Lilje, ki ostane prepuščena brutalnemu postsovjetskemu wastelandu.

  • Slo-vidvd-borza

    Deset zapovedi : Charlton Heston zapelje go(vo)reči grm in odpre Rdeče morje. Biblični spektakel via Cecil B. DeMille. Letnik '56. Posebna edicija, dva diska, epski bonus. Plus Yul Brynner, Anne Baxter & Edward G. Robinson.

  • Slo-vidvd-borza

    Grand Hotel : Art deco hotel postane križišče usod, švedske melanholije, činčil in glamurja. All-star himna prednacističnemu Berlinu. Oskar '32. Urgentni bonus. John Barrymore, Joan Crawford & Greta Garbo. Hja, to je film, v katerem je dahnila: "I want to be alone."

  • Hazarderji

    Poker je užitek, strast, obsedenost - za tega, ki ga igra. Za tega, ki partijo pokra le gleda, pa je vse skupaj lahko velik dolgčas. Če hoče biti poker užitek tudi za tega, ki le gleda, recimo v kinu, mora vključevati goljufanje, ki da partiji pokra potrebno dramo, napetost in gravitacijo. In tako so se rodili sleparski filmi, žanr zase - saj veste, sleparji najdejo bogato "tarčo", ki nasede...

  • Dolgi prsti

    Alicia Silverstone, Woody Harrelson in Paul Costanzo so bančni uslužbenci, ki se jim mala, nepomembna, puščobna banka (Desert Saving Bank), v kateri tezgarijo, tako zagabi, da jo oropajo. Da bi bil žur večji, jo oropajo nepovezano - vsak zase. In da bi bil žur res lunatičen, jo oropajo istočasno. Nehote, se razume.

  • Helena na prevzgoji

    Richard Gere je v filmu Čedno dekle, ki ga je režiral Garry Marshall, prevzgojil edino prostitutko na svetu, ki je še vedno nedolžna - iz samske, neodvisne ženske jo je prelevil v odvisnico od precej bolj patriarhalnih vrednot. Helena na prevzgoji je hommage Čednemu dekletu, le da Julio Roberts zamenja Kate Hudson. Okej, Kate, ki ji je za potrebe tegale sit-coma ime Helen Harris, ne igra ravno...

  • Kandahar

    Talibani so izobčili film, fotografije, TV in sploh vse, kar je vizualno, tako da niso hoteli niti slišati, da bi iranski režiser Mohsen Makhmalbaf v Afganistanu posnel Kandahar, road-movie o Nafas ( Niloufar Pazira ), kanadsko-afganistanski novinarki, ki se po mnogih letih vrne v Afganistan, da bi našla svojo sestro, ki ji je v pismu napovedala, da bo ob zadnjem sončnem mrku v 20.

  • Sladke sanje

    Ob koncu devetdesetih, ko je na filme trkal milenij, so vsi Danci prestopili na stran Dogme, asketskega mindseta, ki ga je zapovedal Lars von Trier. Prestopil je celo Soren Kragh-Jacobsen, ki je slovel predvsem po otroških filmih a la Gumijasti Tarzan - njegov Mifune (1999), film o japijevi vrnitvi domov, je postal hit Dogme, ki ne trpi izumetničenosti, kompliciranja in pretiranega zanašanja na tehniko.

  • Punisher

    Ker je maščevanje postalo nova politična ideologija, ker ima bombastične promotorje in ker za sabo pušča vse bolj apokaliptične sledi, je bila vrnitev Punisherja, velikega stripovskega maščevalca, death-wish junaka stripoteke Marvel, neizogibna. In ker smo prvo ekranizacijo Punisherja dobili leta 1989, ko je v Beli hiši sedel Bush starejši, je bilo neizogibno, da smo drugo ekranizacijo dobili zdaj, ko je v...

  • Zlobna dekleta

    Ko bo Bush naslednjič našteval reči, ki so jih zasegli med zadnjo racijo v kaki podružnici al-Kajde, lahko povsem upravičeno pričakujemo, da bo na spisku tudi film Zlobna dekleta - nobenega dvoma ni namreč, da ga Osama bin Laden uporablja kot rekrutacijsko orodje, bolje rečeno, mladim islamistom kaže, kako degenerirani in bebavi so njihovi ameriški vrstniki.

  • Slo-vidvd-borza

    Hud : Paul Newman je zapeljivi, uporniški parazit, ki se ne meni za tradicijo starega zahoda. Cinični, niti malo heroični antivestern. Klasika! Letnik '63. Plus Melvyn Douglas & Patricia Neal (oba z Oskarjem!).

  • Slo-vidvd-borza

    Ubila bom Billa 1 : Nevesta ponovno vstane. Ultra kinetična fu-simultanka Quentina Tarantina. Kult! Uma Thurman, Lucy Liu & Michael Madsen.

  • Dekleta zgoraj brez 2

    Tri prijateljice ( Diana Amft, Karoline Herfurth in Jasmin Gerat, eks voditeljica nemških klonov MTV-ja, ki vskoči namesto Felicitas Woll), ki so v prvem delu - povsem nepotrebni nemški imitaciji h'woodskih najstniških komedij - sanjarile o emancipaciji in prvem orgazmu, zdaj - v povsem nepotrebnem nadaljevanju - mutirajo v študentke, ki sanjarijo o trisobnem stanovanju.

  • Salo ali 120 dni Sodome

    Leta 1975 so umorili Pier Paola Pasolinija, italijanskega režiserja, pisatelja, poeta, esejista in komunista - ja, kmalu po premieri Saloja, ene izmed najbolj razvpitih in najbolj šokantnih ter obenem najbolj prepovedanih in porezanih filmskih transgresij vseh časov, ki jo zdaj vrti kino Dvor. Veliko je teorij o tem, kdo in zakaj je umoril Pasolinija, toda ko boste videli Salo, si boste rekli: Huh, ko je to...

  • Shouf shouf habibi!

    20-letni Ab ( Mimoun Oadssa ), Maročan, rojen na Nizozemskem, ima brata, ki skrivaj škljoca Maročanke, da bi jih lahko izsiljeval... seksi sestro ( Touriya Haoud ), ki hoče sprejeti nizozemski način življenja... lunatičnega strica, ki ne verjame, da je človek stopil na Luno... in očeta, ki računa, da bo Abu uspelo rešiti maroško tradicijo in družinsko čast.

  • Ni me strah

    Napovednik za dobri stari film Stand by Me bi zlahka zmontirali tako, da bi izgledal kot napovednik za grozljivko - štirje prijatelji gredo v gozd, kjer najdejo truplo svojega vrstnika. Nekje vmes bi lahko celo dodali, da je film posnet po zgodbi Stephena Kinga, kralja grozljivk.

  • Tretji udar

    Anders Nilsson je kariero začel s cenenimi, pocarskimi, vidiotskimi skandinavskimi akcijskimi filmi, kakršen je bil recimo Ruski terminator (1990), v katerem je bilo več nindž kot potovanja skozi čas, toda po uspehu akcijskega filma Toleranca nič (1999), v katerem je debitiral elegantni, dolgočasno šarmantni detektiv Johan Falk ( Jacob Eklund ), neumorni borec proti organiziranemu kriminalu, so mu budžeti...

  • Umazani ples 2

    Ronald Reagan je Ameriko prelevil v orjaško zabavišče - no, plesišče. V osemdesetih se je vsem plesalo. Vsaj tako se je zdelo. Plesni filmi a la Flashdance (1983), Breakdance (1984) in Footloose (1984) so postali orjaški hiti. In res, v filmu Flashdance je bilo še vse okej - mlada, idealistična varilka (Jennifer Beals), ki je hotela postati balerina, je lovila ameriški sen.

  • Slo-vidvd-borza

    Točno opoldne : Za šerifom pride preteklost. Klasični real-time vestern. Via Fred Zinnemann. Letnik '52. Gary Cooper & Grace Kelly.

  • Sijaj v očeh

    Med vojnami se ljudje prelevijo v spiritiste - tako je bilo med obema velikima vojnama. In tako je bilo med balkanskimi vojnami.V bosanskem filmu Gori ste imeli tako očeta, ki nenehno kramlja s svojim mrtvim sinom - jasno, vidi ga le on. V srbskem filmu Sijaj v očeh pa imate Labuda ( Senad Alihodžić ), eks študenta filozofije, hrvaškega Srba, ki leta 1995 prek Sarajeva prebegne v Beograd, v katerem so na...

  • Slo-vidvd-borza

    Daisy Miller : Američanka, ki je predolgo v Ameriki, in Američan, ki je predolgo v Evropi, se zgrešita. Sijajna ekranizacija klasike Henryja Jamesa. Via Peter Bogdanovich. Letnik '74. Cybill Shepherd & Barry Brown.

  • Dobro jutro, noč

    V sedemdesetih je Evropo žgala "vojna proti terorju", ki je bila fina pretveza za razcvet policijske države, zategovanje demokracije, vdiranje v zasebnost, militarizacijo vsakdanjega življenja in vsemogoče "preventivne" doktrine. To, da je terorizem vstal prav v Italiji in Nemčiji, ki sta bili v II. svetovni vojni poraženi, pove vse o travmatični nerazščičenosti evropske...

  • Morilci stare gospe

    Morilci stare gospe se iz Britanije, kjer jih je leta 1955 rodil studio Ealing, preselijo na ameriški jug, v Mississippi, ki je kot ukrojen za roparski podvig najbolj idiotske in najbolj afektirane bande na svetu. Le zakaj ne - vsi na jugu so tako zaspani, tako leni in tako naivni, da jih lahko oropa celo idiot. Vsaj tako se glasi sporočilo tele retro akademske, "po knjigi" narejene, elegantno...

  • Sanjači

    Kratki stik med Evropo in Ameriko se je stopnjeval v "emocionalni prepad", toda ta prepad ni nič novega, saj ga je Henry James obdelal že pred dobrimi stotimi leti, bolje rečeno, kratki stik med Evropo in Ameriko je postal rdeča nit mnogih njegovih romanov, recimo Ambasadorjev (1905) in Zlatega keliha (1904), že pred tem pa Washington Squarea (1880) in predvsem Daisy Miller (1879), ki...