Dragica Korade, Večer

 |  Mladina 41  | 

Nedelja in druge mitologije

S tem, ko so okoli nedelje vzpostavili svoje carstvo svobode, so kapitalu vsaj implicitno priznali nujnost, da vse preostale dni prosto po Marxu trga vse medčloveške vezi

© Tomo Lavrič

Najnovejša zgodba o zmagi človeka nad kapitalom, ki so jo po referendumu o nedeljskem zapiranju trgovin začeli izdatno pošiljati v obtok vladajoči interpreti Nedelje, je vsaj tu, v provinci, kjer bi marsikateri moški in ženska poprijela za plačano delo tudi v nedeljo, če bi ga le dobila, po malem dišala po osvoboditvi Iraka. Kdo je razglasil zmago civiliziranega sveta nad Sadamovim obskurnim režimom? Osvoboditelji seveda. Ti, ki naj bi jih odločni varuhi človekovih pravic osvobodili, se za osvoboditeljski patos niso brigali kaj dosti; če sploh kaj, potem so nam kazali svoje ranjene, svojo žejo, svojo razsuto ulico in nazadnje samo še prezir do prostaških zamahov, s katerimi naj bi tujci v državi pričarali demokracijo. Ko je ta prezir zajel množice, so televizijske kamere kazale samo še zmagovalce. In diktatorja seveda, ki naj bi tam nekje živ ali mrtev še naprej rovaril proti velikim civilizacijskim dosežkom osvoboditeljskega uma.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: