Urša Marn

 |  Mladina 51  |  Kultura

Lukenda namesto Herkulesa

Kdo je človek, po katerem je minister za pravosodje poimenoval najnovejši načrt za odpravo katastrofalnih sodnih zaostankov

Franjo Lukenda pred svojim vikendom

Franjo Lukenda pred svojim vikendom
© Miha Fras

53-letni Franjo Lukenda je v vsakem pogledu čisto običajen državljan: nekdanji rudar, zdaj upokojenec, poročen, z dvema odraslima otrokoma, stanovanjem v bloku in vikendom na morju. Slehernik, ki je zgolj po spletu okoliščin za nekaj trenutkov postal zvezdnik. Potem ko je leta zaman čakal na pravnomočno sodbo o izplačilu višje invalidnine, je državo tožil na evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. V začetku oktobra letos je tožbo dobil. Ker mu slovenska sodišča niso sodila v razumnem roku, mu je slovenska država morala izplačati 3200 evrov odškodnine in dodatnih 965 evrov za povračilo stroškov. A s tem se slovenska država še ni odkupila. Evropski sodniki, med katerimi sedi tudi slovenski sodnik Boštjan M. Zupančič, so ji namreč naložili, da mora sistemsko rešiti problem sodnih zaostankov in tako preprečiti, da bi se še naprej dogajale množične kršitve pravice do sojenja v razumnem roku.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: