Kultura  |  1. zapoved

Niko Kralj

Otvoritev 15/12

Damjana Kolar  |  Mladina 49  |  9. 12. 2011

Fotelj Rex

Fotelj Rex
© Domen Pal

Le kdo ne pozna znamenitega zložljivega lesenega stola Rex, ki ga je leta 1952 ustvaril oblikovalec Niko Kralj? Gre za brezčasni izdelek, ki je bil doslej izdelan v več kot dveh milijonih primerkov, svetovno slavo pa je doživel, ko ga je v svojo zbirko uvrstil Muzej sodobne umetnosti v New Yorku (MOMA).

Niko Kralj ni le legenda slovenskega industrijskega oblikovanja, temveč tudi njegov utemeljitelj. Sodi med najpomembnejše svetovne industrijske oblikovalce 20. stoletja. Njegova dolga oblikovalska kariera obsega poleg več izpeljank stola Rex tudi oblikovanje številnih stolov in pohištvenih sistemov. Leta 1952 se je kot mlad diplomant Fakultete za arhitekturo zaposlil v tovarni Stol Kamnik, leta 1960 pa se je na pobudo Eda Ravnikarja pridružil ekipi predavateljev na novo ustanovljeni smeri B, ki je poleg študija arhitekture omogočal tudi študij oblikovanja. Študij so po dveh letih ukinili, zato je po nekajletni vrzeli leta 1966 ustanovil in vodil Inštitut za industrijsko oblikovanje na Fakulteti za arhitekturo. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi leta 1962 Prešernovo nagrado.

Razstava v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana bo prvi tako obsežen retrospektivni pregled njegovega dela, njegove oblikovalske poti ter vloge, ki jo je odigral pri razvoju oblikovalske stroke v sodobni Sloveniji. Iz njihove bogate muzejske zbirke bodo prvič predstavili tudi njegove arhive, skice, fotografije, različne prototipe in končne izdelke, kot so sklopljivi naslanjač Rex, Lupina in 4455, ter modularno sistemsko pohištvo Futura, Savinja, Javor in Konstrukta. Za namen razstave pa je podjetje Impakta Les, d. o. o., rekonstruiralo tudi stol Mosquito, ki sicer nikoli ni bil v redni proizvodnji, a pomeni pomembno poglavje v Kraljevem raziskovanju materialov in tehnologije.

Razstavo, ki sta jo pripravili kustosinji Barbara Predan in Špela Šubic, bo spremljal tudi bogat spremljevalni program z otroškimi delavnicami in vodenimi ogledi ter nagradna igra z glavno nagrado stolom Rex, ki ga podarja Impakta Les, d. o. o.

Ob 90-letnici Nika Kralja je lani izšla tudi monografija Jasne Hrovatin o njegovem delu in življenju.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.