|  Kultura

Festival Fabula se vrača v Ljubljano

Festival Literature sveta-Fabula 2012 se bo letos odvijal že devetič, potem ko je v zadnjih letih v Ljubljano pripeljal priznane književnike, kot so dobitnica Nobelove nagrade za literaturo 2009 Herta Müller, Jonatan Franzen, David Grossman, Michael Viewegh, Daniel Kehlman, Richard Flanagan, Niccolò Ammaniti, Margriet de Moor in mnogo drugih. Festival se bo začel 27. februarja, čeprav se je del programa, Prozni mogoboji, odvijal že tudi v zadnjem tednu, končal pa se bo 10. marca s slavnostnim zaključkom v Klubu Cankarjevega doma, na katerem bo potekal literarni večer s priznanim britaniskim avtorjem Hanifom Kureishijem. Poleg njega se bodo tekom festivala z bralci pogovarjali in prebirali odlomke iz svojih del tudi finska avtorica Leena Krohn, eden večjih indijskih sodobnih pisateljev Amitav Ghosh, ruski prozaist Mihail Šiškin ter domači avtorji, Dušan Čater, Mojca Kumerdej, Andrej E. Skubic, Suzana Tratnik in Goran Vojnovič. Ob tej priliki so v okviru projekta Knjiga za vsakogar pri založbi Beletrina izdali delo Obrisi senc Amitava Ghoshija, Slepo okno Leene Krohn, Polnoč ves dan Hanifa Kureishija, Učna ura kaligrafije Mihaila Šiškina ter zbirko Dan zmage v kateri so omenjeni domači avtorji zbrali pet družbeno angažiranih zgodb, ki se vse končajo s takim ali drugačnim „dnevom zmage“.

Fokus Fabule 2012 je postavljen na angažirano literaturo, zato bo poleg literarnih večerov, ki so poglavitni dogodki festivala, mogoče prisostvovati tudi pogovorom na to temo. V okviru festivala bo potekal tudi mednarodni simpozij o Franzu Kafki ter filmski cikel Kafka na filmu, med katerim bodo na ogled filmska dela posneta po literarni predlogi Kafkovih knjig.

Del spremljevalnega programa bo posvečen tudi otrokom in mladini. V soboto 3. in 10. marca bodo v kavarni Union potekale predstave za otroke, organiziran pa je tudi literarni tečaj za srednješolce, ki poziva dijake k pisanju kratkih zgodb o problematiki, ki se jim zdi v njihovem okolju najbolj pereča. Kot že več let bo potekal tudi projekt Beseda na obisku, pri čemer bodo igralci Mojca Fatur, Boris Ostan, Saša Tabaković in Polona Juh brali odlomke iz knjig varovancem in bolnikom v bolnišnicah, domovih za starejše in kriznih centrih.

Med festivalom bodo podelili tudi nagrado Dnevnikova fabula, literarno nagrado za najboljšo knjižno zbirko kratke proze, ki so jo v prejšnjih letih prejeli Nejc Gazvoda, Katarina Marinčič, Maruša Krese, Peter Rozman, Vesna Lemaić in Lado Kralj, letošnji nominirani pa so Dušan Čater za delo Džehenem, Miha Mazzini za zbirko Duhovi, Uroš Sadek za delo Druge zgodbe in Dušan Šarotar za zbirko Nostalgija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.