|  Kultura

Slovenski klasiki v stripu prejeli nagrado outstanding

Odprtje razstave Slovenski stripovski klasiki, v sklopu festivala Trnfest, leta 2009

Odprtje razstave Slovenski stripovski klasiki, v sklopu festivala Trnfest, leta 2009
© Borut Krajnc

Založba Stripburger/Forum Ljubljana je za projekt Slovenski klasiki v stripu na podelitvi nagrad outstanding - dosežki v zunanjem oglaševanju prejela nagrado za najboljšo akcijo v kategoriji obveščanje in ozaveščanja. Pokrovitelj nagrade je Europlakat.

Zbirka Slovenski klasiki v stripu je izšla leta 2009. Lani so zbirko v sodelovanju z revijo Mladina, Muzejem in galerijami mesta Ljubljane ter Strip.art.nico Buch predstavili še na razstavi "City Lightih". Namen razstave je bil širši javnosti približati strip in poudariti, da umetnost sodi tudi v javni prostor.

Na razstavi se je predstavilo 21 slovenskih striparjev: Kaja Avberšek, Engels, Domen Finžgar, Kostja Gatnik, Boštjan Gorenc in Matej de Cecco, Jakob Klemenčič, Matej Kocjan Koco, Marko Kociper, Tanja Komadina, Tomaž Lavrič, Izar Lunaček, Marjan Manček, Grega Mastnak, Iztok Sitar Ninel, Zoran Smiljanić, Damijan Sovec, Matej Stupica, Gašper Rus, Andrej Štular in Gorazd Vahen.

Projekt Slovenski klasiki v stripu je potekal vse od leta 1992, ko sta Tomaž Lavrič in Ivo Štandeker dala pobudo, da se dela slovenske klasične literature in druge teme iz slovenske popkulturne in politične scene na novo interpretira v kratkih, enostranskih stripovskih priredbah. Projekt je nastajal pod okriljem revije Mladina, leta 2008 pa se mu je pridružila revija Stripburger. V zbirki Slovenski klasiki v stripu sodeluje skoraj 70 slovenskih stripavtorjev, so sporočili z založbe.

Projekt je tekmoval v kategoriji, v kateri so bila zajeta vsa dela iz področja oglaševanja kulturnih, športnih in ostalih dogodkov, družbeno-koristnih akcij ter kampanj vladnih in nevladnih organizacij. Nagrade so podelili 29. februarja. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.