|  Kultura

Youssou N'Dour postal senegalski minister za kulturo in turizem

N'Dour je široko prepoznavnost dosegel s pesmijo Seven Seconds Away v duetu z Neneh Cherry

Svetovno znana zvezda etno glasbe Youssou N'Dour je bil imenovan za ministra za kulturo in turizem Senegala. Pevec, tolkalist, tekstopisec in skladatelj, ki je tudi sam kandidiral na letošnjih predsedniških volitvah v Senegalu, je eden od 25 članov nove vladne ekipe. Na predsedniških volitvah konec marca je zmagal Macky Sall.

Youssou N'Dour je bil iz predsedniške tekme izključen potem, ko je najvišje sodišče v tej zahodnoafriški državi ugotovilo, da je veliko podpisov, ki jih je zbral v podporo, neveljavnih, poročajo tuje tiskovne agencije. Sam je tedaj podprli Salla, ki je 25. marca premagal dotedanjega predsednika Abdoulayea Wadea. Wade se je tokrat potegoval za tretji mandat na čelu države, pri čemer je izkoristil luknjo v zakonu, saj nova ustava število predsedniških mandatov omejuje na dva.

N'Dourova glasba je mešanica tradicionalne senegalske glasbe ter sambe, jazza in hip hopa. Sodeloval je s številnimi glasbeniki, kot so Peter Gabriel, Sting, Wyclef Jean, Paul Simon, Bruce Springsteen, Wyclef Jean, Tracy Chapman in drugi. Široko prepoznavnost je N'Dour dosegel s pesmijo Seven Seconds Away v duetu z Neneh Cherry. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.