Kultura  |  Film

Sneguljčica in lovec

Snow White and the Huntsman, 2012
Rupert Sanders

Status quo ante.

Ko izbruhne kriza, nastopi čas za pravljice, ki ljudi utrjujejo v veri, da je bilo prej bolje kot zdaj in da se je treba vrniti v tisti srečni, idilični, čarobni predkrizni čas, pri čemer kakopak vsi skupaj pozabijo, da krize ne bi bilo brez tistega srečnega, idiličnega, čarobnega predkriznega časa, da je bila torej sprožilka te mračne, mučne, depresivne krize prav tista slavljena predkrizna idila.

Sneguljčica in lovec, reboot oz. reimaginacija Sneguljčice in sedmih palčkov, popisuje svet, ki ga muči, žre in trpinči kriza. Zgodbo poznate: dobri kralj se poroči z dobro kraljico – rodi se jima rodi dobra princesa, Sneguljčica – dobra kraljica umre – dobri kralj se poroči z zlobno kraljico, ki hoče biti najlepša na svetu in vedno mlada – ker ji zrcalce na steni razkrije, da je najlepša na svetu tem Sneguljčica, jo deportira v začarani gozd, kjer naj bi jo raztrgale zveri – dobri lovec se je usmili, palčki pa potem postanejo njena vojska.

Motor pravljice je zrcalce na steni, toda sam film je zrcalo na platnu – zrcalo železnega repertoarja sodobnega Hollywooda. Za začetek, začarani gozd, v katerem mrgoli čudes, stvorov in nestvorov, je demonstracija moči medija, nekakšen pokaži-kaj-znaš digitalnega kapitalizma. Dalje, Ravenna, zlobna kraljica, ki se hrani s krvjo, energijo in življenjem mladih žensk (in ki jo igra Charlize Theron), je morbidna metafora industrije pomlajevanja, vseh tistih eliksirjev, ki h’woodske zvezde ohranjajo pri življenju, v formi in na trgu. Sneguljčica je po drugi strani čisti emo – od tesnobe, občutljivosti, depresivnosti in introvertiranosti je tako dehidrirana, kot da bi ji kdo ukradel energijo, kri in življenje in kot da bi v začarani gozd padla iz sosednjega studia, v katerem snemajo sago o Somraku, zato ne čudi, da jo igra Kristen Stewart. In končno, palčki in dobri lovec (Chris Hemsworth), emo z bicepsi, so metafora ljudstva, ki se upre varčevalni strahovladi elite, toda ne upre se zato, da bi svet spremenilo v nekaj novega, ampak v nekaj starega, že videnega – v »čarobni« status quo ante (monarhija, kronanje Sneguljčice ipd.), v katerem bodo vsi živeli srečno do konca svojih dni.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.