Max Modic

 |  Kultura

Mi smo Laibach, Mi smo Hollywood

Gverilski filmski pogled Diega Menendesa na aktualno družbenopolitično dogajanje v Sloveniji

Plakat filma We Are Laibach

Plakat filma We Are Laibach
© NjuFuzinisenKunst

Jutri, v petek, 18.1. ob 20. uri, se bo v Delavskem domu Trbovlje odvrtela premiera desetega izdelka gverilskega filmarja Diega Menendesa, ki nosi naslov We Are Laibach. Film prikazuje slovensko prestolnico v različnih zgodovinskih obdobjih in iz specifičnega zornega kota pogleda na totalitarizme, ki so tako ali drugače zaznamovali deželo in njeno glavno mesto.

We Are Laibach je zgodba o mestu Ljubljana v različnih časovnih obdobjih, pravi režiser Diego Menendes. »Glavni junak nič hudega sluteč sede na vlak, ki je v resnici časovni vlak, in ta ga nato popelje v preteklost, pa tudi v prihodnost. Ko prispe v mesto Ljubljana, je to mesto tako, kot ga še ni videl ali poznal.« Naključni potnik se sprehodi skozi obdobje protikomunističnega zborovanja leta 1944, skozi leto 1957 in v čas komunističnega zborovanja. Sledijo leto 1991 in čas osamosvojitve, leto 2011 s praznovanjem 20. obletnice samostojne Slovenije in leto 2012 z doslej največjimi demonstracijami pri nas. »Vsa obdobja imajo skupno točko,« komentira Diego, »Totalitarizem, tak ali drugačen, pa naj gre za fašizem, komunizem ali kapitalizem. Ljubljančani smo mi vsi, levi in desni. We are all Laibach.«

nWG3kUUGXB8

Po premieri filma We Are Laibach bo v Delavskem domu Trbovlje sledila še projekcija Menendesovega filma We Are Hollywood, ki govori o povezavi med filmskim in političnim svetom, prikazuje pa politike, ki so bili najprej filmski igralci, nato pa še igralci s političnim ozadjem in političnim vplivom v filmskem svetu. »Njihova skupna točka je Hollywood, kamor želi sprva priti tudi glavni junak tega filma, ki na svet gleda izključno skozi kamero,« pravi režiser Diego Menendes. 

Plakat filma We Are Hollywood

Plakat filma We Are Hollywood
© NjuFuzinisenKunst

DQxB5AQXOuI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.