prof. dr. Boris A. Novak

, 00:30  |  Kultura

PEN: Boris A. Novak vs. Janez Janša II.

Boris A. Novak je znova odpisal Janezu Janši po njegovi izključitvi iz PEN

Boris A. Novak

Boris A. Novak
© Borut Krajnc

Spoštovani gospod Janša, ugotavljam, da niste odgovorili niti na eno samo izmed številnih vprašanj, ki sem Vam jih zastavil kot »sočlan« v Slovenskem PEN-u. Zadrego ob dejstvu, da nimate nobenih argumentov, s katerimi bi utemeljili svoje grožnje intelektualcem in diskriminacijo izbrisanih, poskušate zakriti s slepilnim manevrom, da zahtevate dodatna pojasnila v zvezi z Romi.

Pri problematiki diskriminacije velja sicer v evropskem pravnem redu obrnjeno dokazno breme: Vi torej, gospod Janša, bi morali dokazovati, da Vaše delovanje ni diskriminatorno, ne jaz. – Kljub tej pravni normi, na katero se požvižgate, Vam bom ustregel.

Dolgo ste preprečevali, da bi občina Grosuplje dobila romskega svetnika. Poskus, da bi v obdobju Vaše prve vlade v osnovnih šolah formirali posebne razrede za romske otroke, kar bi pomenilo segregacijo in bi spominjalo na nacistični odnos do Judov, je s sreči spodletel.

Navajate domnevno pohvalno mnenje Sveta Evrope, zamolčite pa negativne ocene komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope Thomasa Hammarberga, ki je novembra 2006 obiskal Slovenijo v zvezi s prisilno selitvijo družine Strojan iz Ambrusa. Komisar Hammarberg je takrat izjavil, da se mu zdi »nesprejemljivo, da je morala skupina ljudi zapustiti svoj dom, ker je večinsko prebivalstvo tako zahtevalo in ker je bila ogrožena varnost te manjšinske skupine.« Svet Evrope je nato na Vas kot predsednika vlade RS naslovil pismo, v katerem Vas opozarja na nujnost zagotavljanja človekovih pravic vsem prebivalcem države. Zanima me, ali gre za isto pismo, s katerim se hvalite. G. Hammarberg je izpostavil tudi dejstvo, da ga je Vaša vlada v tej zvezi zavajala. Sprenevedavo in cinično izjavo Vašega ministra za notranje zadeve g. Dragotina Mateja »Država ni preselila družine Strojan, sami so se preselili«, je komisar za človekove pravice EU zavrnil z neizpodbitnim argumentom: »Rečeno mi je bilo, da so se Strojanovi preselili prostovoljno, vendar to ni res, saj so se preselili iz strahu.«

Vsi se spominjamo »vaških straž« iz Ambrusa, oboroženih ne le z različnimi kosi hladnega orožja, temveč tudi z motornimi žagami. To je bil rezultat Vaše »demokratične« in »strpne« politike, gospod Janša.

Je tako razpihovanje sovraštva v skladu z vrednotami in duhom PEN-a, Vas sprašuje »sočlan« in podpredsednik Mednarodnega PEN-a

prof. dr. Boris A. Novak
Ljubljana, 11. aprila 2013

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.