, 11:30  |  Kultura

Stvarjenje kot multimedijska instalacija

Na beneškem bienalu bo letos sodeloval tudi Vatikan

Jan Koudelka slovi kot fotograf prisotnosti človeškega duha v temačnih pokrajinah, njegova dela pa se osredotočajo motive obupa, opustošenja, odtujitve in odhajanja.

Jan Koudelka slovi kot fotograf prisotnosti človeškega duha v temačnih pokrajinah, njegova dela pa se osredotočajo motive obupa, opustošenja, odtujitve in odhajanja.
© Jan Koudelka

Petsto let zatem, ko je v Vatikanu poslikave v Sikstinski kapeli ustvarjal Michelangelo, je sveti sedež naročil nova umetniška dela na temo stvarjenja sveta za razstavo na 55. beneškem bienalu. Ustvarili so jih priznan češki fotograf Josef Koudelka, umetniki iz studia Azzurro in v Avstraliji rojen ameriški umetnik Lawrence Carroll. Vendar v njih, kot so v sredo sporočili iz Vatikana, ni najti podob Marije z detetom ali trpečega Kristusa. Razstava, ki bo vključevala dela na teme Stvarjenje, Ne-stvarjenje in Ponovno stvarjenje, bo namreč posvečena raziskovanju odnosa človeštva do uničenja sveta.

Projekt, ki ga organizira vatikanski minister za kulturo Gianfranco Ravasi, oživlja tradicijo, ki je privedla do nastanka takšne umetnine, kot je Sikstinska kapela. Stal bo okrog 750.000 evrov. Razstavo bodo v sklopu bienala odprli 1. junija in bo na ogled šest mesecev. Trojica umetnikov iz studia Azzurro je na temo Stvarjenja ustvarila interaktivno multimedijsko instalacijo, v kateri se je osredotočila na izvore človeštva. Koudelka je navdih za svoje Ne-stvarjenje našel v motivu rivalstva med Kajnom in Abelom ter materialnim in etničnim opustošenjem, ki ga povzroči človek. Caroll pa se v Ponovnem stvarjenju osredotoča na nov začetek po temačnem obdobju vojn.

Po besedah kardinala Ravasija, ki razstavo organizira v sodelovanju z direktorjem Vatikanskih muzejev Antoniom Paoluccijem, je že upokojeni papež Benedikt XVI. izrazil upanje, da bo projekt spodbudil dialog glede vere v modernem svetu. Tudi sam upa, da bo Vatikan s svojim paviljonom v Benetkah uspel ponovno vzpostaviti prekinjeni dialog in vsaj delno odpraviti ločitev med umetnostjo in vero. Moderna umetnost se namreč v odnosu do vere običajno omeji na provokacijo in blasfemijo, s predstavitvijo na bienalu pa želijo trend ustaviti. "To je šele seme in ne drevo," je dodal Ravasi, ki omejeno razstavo razume kot prvega v vrsti poskusov Vatikana, da si povrne ugled tudi v svetu umetnosti.

Predsednik ustanove Beneški bienale Paolo Baratta pa je dejal, da prisotnost najmanjše države na svetu na bienalu sovpada z obdobjem, v katerem v sodobni umetnosti padajo nekatere meje in v katerem umetnost tvega, da postane žrtev ekonomske logike. Letošnji likovni bienale v Benetkah bo potekal od 1. junija do 24. novembra. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.