Martina Zubalič

 |  Kultura

Poezija na mariborskih ulicah

Fasade stavb mariborskih ulic bodo od 3. do 16. septembra krasili veliki plakati (1,4 x 2 m). To ne bodo reklamami plakati, ampak bo  na njih natisnjena poezija. To je projekt MKC Črke Poezija na mestnih ulicah, ki ga je zasnoval Nino Flisar. Plakate si bo mogoče ogledati na 20 različnih lokacijah po celem Mariboru, kot pravi Flisar, pa si bo o njih lahko vsak oblikoval lastno mnenje. 

»Naj povem le, da sem namenoma izbral kar nekaj pesmi, ki so dobra iztočnica za premislek ali pogovor o aktualnih temah našega časa in prostora, pa naj si gre globalno ali lokalno raven. Želim si, da se ljudje zamislijo, da razmišljajo o svojem življenju in okolju, v katerem živijo, da kdaj pa kdaj podvomijo v kake stvari, jih pogledajo z drugega zornega kota, so do njih kritični; in če se določene stvari izkažejo kot slabe, da jih spremenijo, pa naj bo v osebnem ali družbenem življenju. (...) Marsikdo se lahko najde v pesmih, lahko z njimi tudi polemizira – skratka komunicira; in s tem poezija na mestnih ulicah doseže svoj namen« je povedal avtor projekta. Letošnja izvedba je že šesta zapored. Sodelujočih pesnikov je deset, Erika Vouk, Andrej Brvar, Borut Gombač, Bojan Sedmak, Rok Vilčnik, Nataša Švikart, Tibor Hrs Pandur, Petra Bauman, Jan Šmarčan in Nina Ditmajer. Kar šest se jih bo prvič predstavilo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.