Martina Zubalič

, 01:00  |  Kultura

Bilo je nekoč v Jugoslaviji

Naj živi življenje – Živeo život je povsem posebna razstava, saj je njena najvažnejša sestavina obiskovalec sam

Avtomobilska ikona nekdanje Jugoslavije.

Avtomobilska ikona nekdanje Jugoslavije.
© Arhiv Mladine

Kakšne pričeske so bile v modi? Katere filme so radi gledali? Kakšna glasba je bila popularna? Kakšni so bili videti in kako so se uporabljali stari računalniki? Kaj so takrat radi prebirali? Kaj pa tedanje trgovine? Odgovore na vsa ta vprašanja bodo obiskovalci dobili na mednarodni interaktivni razstavi lepega življenja od 1950 do 1990. Otvoritev razstave Naj živi življenje – Živeo život bo 10. septembra v Centru Stožice v Ljubljani.

Naj živi življenje – Živeo život je povsem posebna razstava, saj je njena najvažnejša sestavina obiskovalec sam. Obiskovalci bodo del razstave, sprehajali se bodo lahko skozi posebne predmete, scenografijo, montažo, avdio, video, 3D projekcijo ter bodo celo občutili okuse in vonje. Skratka, doživljali bodo isto kot običajni človek v Jugoslaviji v 50-ih do 90-ih letih prejšnjega stoletja. Lahko se bodo usedli v star avtomobil in videli simulacijo vožnje po ulicah takratnega Beogarda, si ogledali stare filme in takratne televizijske oddaje. Razstava, ki je namenjena vsem - starim za obujanje spominov in mladim za spoznavanje preteklosti - bo razkrila različne predmete s področja športa, filma, znanosti, mode itd. Razstavljeni bodo tudi pokali in dresi bivše jugoslovanske košarkarske reprezentance, saj se bo istočasno v Stožicah odvijalo Evropsko prvenstvo v košarki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.