|  Kultura

Večer Električnega orgazma

Električni orgazam po vseh teh letih še vedno uspešno trese.

Električni orgazam po vseh teh letih še vedno uspešno trese.
© Branislav "Brian" Rašić

Danes, 22. aprila ob 21. uri, bodo v Klubu Gromka na Metelkovi nastopili kultni rokerji Električni orgazam, že desetletja med najbolj čislanimi predstavniki tako imenovanega jugoslovanskega rocka. Na odru se jim bodo pridružili še The International Rock'n'Roll Circus, skupina, ki prihaja iz bogate ustvarjalne zakladnice Metelkove mesta. VEČ>>

Skupina Električni orgazam je nastala sredi januarja 1980 v beograjskem bistroju Mornar po koncertu grupe Leb i sol. Člana hard rock zasedbe Hipnotisano pile in prijatelj Ljuba sta na hitro zasnovala punk različico za predskupino, ki med čakanjem na natakarja sestavi komad Konobar in gre zelo hitro naprej, v zgodovino.

Električni orgazam se kmalu pojavijo na mladinskem festivalu v Subotici, ki je bil pomembno stičišče zagrebške, ljubljanske, reške in beograjske novovalovske scene in so leta 1981 s štikli Krokodili dolaze, Zlatni papagaj in Vi, družno s kolegi iz bendov Idoli in Šarlo Akrobata, angažirani na znameniti Jugotonovi kompilaciji Paket aranžman, eni najpomembnejših edicij v zgodovini jugoslovanske popularne glasbe. Prav Jugoton še isto leto izda album, naslovljen z nazivom benda, potem ko tisk zavrneta tako PKP RTV Ljubljana ("pomanjkanje originalnosti") in PGP-RTB, ki jih zmotijo teksti za komada Krokodili dolaze in Nebo.

Obdobje 1984-89 pomeni za Električni orgazam čas nenehnih osebnih kriz, ki vodijo do nekajletnega razpada, obenem pa gre tudi za čas prvega preboja v mainstream. Malo je slavnih bendov na ozemlju nekdanje države, ki bi preživeli toliko menjav, kriz in prehodov. To je seveda tudi čas, ko se maje država, Orgazam pa poleg novih studijskih albumov Kako bubanj kaže in Distorzija in 'Greatest Hits' plošče ponudi tudi nekaj nepozabnih komadov, med katerimi sta najbolj v ušesih cover Bejbe, ti nisi tu in Igra rokenrol cela Jugoslavija. Frontman Gile se v osebno in družbeno problematičnem obdobju odloči za solistično kariero, spiše soundtrack za film Kako je propao rokenrol in z Vladom Divljanom (Idoli) posnameta dva ljubka albuma Rokenrol za decu in Rokenrol bukvar.

Ključno je leto 1992, ko Električni orgazam skupaj s člani Ekatarine Velike in Partibrejkers osnujejo protivojni bend Rimtutituki in v gnevu proti Miloševiću in agresiji turbo-folka posnamejo single Slušaj 'vamo! Orgazam med vojno opravijo manjšo evropsko turnejo z naslovom Ko to tamo peva in so poleg vinkovških Majk eden izmed prvih ex-Yu bendov, ki že kmalu nastopijo v Sloveniji.

Leta 2004 se začnejo za EO spet precej srečnejši časi. Po velikem tovariškem srečanju za 30-letnico novega vala v Jugoslaviji se v Beograd iz ZDA vrne prvoborec Ljuba, kar da drugim članom izjemen zagon in množico novih idej. Zadeve se počasi sestavljajo, postavljajo na novo mesto, Električni orgazam se vnovič ozrejo k novemu valu, kar leta 2010 potrdijo na vnovično odličnem albumu To što vidiš to i jeste. Leta 2007 se jim izpolni tudi velika želja, ko nastopijo kot predskupina Rolling Stones na koncertu v Beogradu.

Med 100 najboljšimi rock albumi iz nekdanje SFRJ najdemo tri iz opusa Električnega orgazma, pri pesmih pa je zadeva še boljša - med stotimi najboljšimi so kar štiri njihove.

THE INTERNATIONAL ROCK'N'ROLL CIRCUS si dolgega, kompliciranega imena si niso izmislili, da bi ljudem grenili življenje z izgovorjavo, pač pa zaradi izvirne mednarodne zasedbe, ki je štela Romuna na bobnih, Srba na kitari in Slovenko na basu. Originalno vznikla avgusta 2011 je skupina po prvih dveh koncertih zaradi odhoda bobnarja za nekaj časa obtičala na mrtvi točki, iz katere pa je v začetku leta 2012 s prihodom novega bobnarja Emirja izšla še močnejša kot prej. Od takrat gre njihova pot samo naprej. Pred kratkim so posneli prvi demo z osmimi nabritimi punk'n'roll himnami, katerih tematika se giblje med osebno izpovedno in socialnopolitično angažirano liriko. Vrnili so se tudi na koncertne odre, kjer z energičnim nastopom, prodornimi vokali, težko ritem sekcijo in rokenrol kitaro, navdušujejo mnoga prisotna ušesa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.