Damjana Kolar

 |  Kultura

Zgodba o večnem iskanju identitete

V Kinodvoru bo danes, 24. novembra ob 21.00 premiera celovečernega animirano-dokumentarnega filma Medena koža po avtobiografskem grafičnem romanu priznanega belgijskega striparja Junga, ki s prepletom animacije ter odlomkov iz družinskega in zgodovinskega arhiva razkriva življenjsko pot korejskega posvojenca, razpetega med dve kulturi. Premiero bo v Kinodvorovi galeriji pospremila otvoritev razstave originalnih stripovskih tabel ter pogovor s striparjem in soavtorjem filma Jungom, ki ga bo vodil Igor Prassel.

Avtobiografska pripoved govori o Jungu, stripovskem umetniku, ki svoje rojstvo umešča v trenutek, ko ga je pri petih letih, tavajočega po ulicah Seula, našel policist. Bil je eden izmed 200.000 zapuščenih korejskih otrok in sirot, ki so bili po koncu korejske vojne posvojeni na Zahodu. V filmu spremljamo odraslega Junga, ki se iz Belgije prvič vrne v deželo svojih prednikov in v animiranih vinjetah obuja ključne trenutke svojega odraščanja: od življenja v sirotišnici, prvega srečanja z novo družino, do težavnega vključevanja v novo okolje in viharnih najstniških let, ko se je vse bolj zatekal v risanje. Poetična, ganljiva in nežno humorna zgodba o večnem iskanju identitete si je prislužila nagrado občinstva na festivalu v Annecyju.

"Zame je bilo pomembno, da sem spregovoril o posvojitvi, zlasti o mednarodnem posvajanju korejskih otrok. O tem, kako sem doživljal dejstvo, da so me zapustili, o zanikanju svojih korejskih korenin, o samouničevalnosti ter o svoji povezanosti z neko drugo kulturo Daljnega vzhoda–Japonsko, deželo, na katero sem bil lahko ponosen in ki je bila hkrati zaprisežen sovražnik Koreje. Onstran vprašanja izvora pa je šlo za obujanje spomina na mojo biološko mater in na posvojiteljico, vključevanje v novo družino, sprejemanje moje mešane identitete in ponovno izgradnjo samega sebe. Film govori o sprejemanju samega sebe. Zgodba skozi moje osebne izkušnje pripoveduje o odraslem, ki se vrne v svojo preteklost in ponovno razišče svojo zgodovino ter pot, ki ga je privedla do tega, da se je sprejel takšnega, kakršen je" pravi Jung, sorežiser, soscenarist in risar.