Damjana Kolar

 |  Kultura

Krstna izvedba dramskega besedila Nejca Gazvode

© Darko Herič

Na mali sceni MGL bodo danes, 24. aprila ob 20.00 s krstno izvedbo besedila Nejca Gazvode Menjava straže, zaključili gledališko sezono. Mladi režiser, dramatik in pisatelj je na podlagi vabila to dramsko besedilo napisal posebej za MGL, predstavo pa je sooblikoval skupaj z igralci. V središču komične drame je sedem ljudi, ki zahajajo v zakoten lokal, menjava lastnika lokala pa spremeni življenja njegovih stalnih gostov.

Nekje v mestu je lokal, ki ni namenjen nikomur. Tisti, ki hodijo vanj, so namenjeni njemu. Za napitnino puščajo svoje usode, hrepenenja, strahove, ljubezni. Peter in njegov brat Jure ga obiskujeta že od nekdaj; skupaj s skrivnostnim starim gospodom, ki ga nihče ne kliče po imenu, nosijo inventarne številke nekje globoko v sebi. Čas pa ni oglodal samo imovine, ampak tudi staro lastnico, ki je bila primorana lokal zapustiti novemu. Ta je pripeljal svoje osebje in svoje ideje, kar Petru, kralju besednih iger, vladarju stranskih ulic in poveljniku šank mušic, ni preveč všeč.

Nova natakarica Katja je edina, ki ga za silo obvladuje, a njeni problemi in hrepenenja segajo dlje. Zazrta je v mesto, ki ga skozi okno ne vidi. Zaljubljena je v človeka, ki v njej ne vidi človeka. In naklonjena postaja nekomu, ki ga je najbolj strah, da bo postal naklonjen njej. Menjava straže, ki na začetku deluje kot situacijska komedija, skozi vsako dejanje tone globlje v otožnost in melanholijo, in to vse do zaključka, ki stre srce tako gledalcem kot likom. Pusti sled tako na koži kot nekje globoko pod njo.

Za scenografijo je poskrbel Peter Plantan, kostumografijo je oblikovala Branka Pavlič. Likovno podobo sta soustvarila še avtor videa Darko Herič in oblikovalec svetlobe Boštjan Kos, za jezikovno podobo pa je poskrbela Maja Cerar. V predstavi nastopajo Nina Rakovec, Gašper Tič, Domen Valič, Uroš Smolej, Janez Starina, Tjaša Železnik in Milan Štefe.