Anže Lebinger, STA

 |  Kultura

Dobitnik prestižne literarne nagrade booker Jamajčan Marlon James

Dobitnik literarne nagrade booker je Jamajčan Marlon James. Nagrado je prejel za roman A Brief History of Seven Killings, za katerega je navdih našel v poskusu atentata na legendo reggae glasbe Boba Marleyja. James je prvi Jamajčan, ki je v 47-letni zgodovini podeljevanja bookerja prejel to prestižno nagrado. Dogajanje Jamesovega romana je postavljeno v pisateljev rojstni Kingston. Delo, ki pripoveduje o bojih med tolpami in trgovino z drogo, temelji na resničnih dogodkih.

»Gre za kriminalko, ki presega svet kriminala in nas popelje globoko v nedavno zgodovino, o kateri vemo zdaleč premalo,« besede predsednika žirije Michaela Wooda povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Knjiga ima veliko privržencev; New York Times pa jo je na primer opisal kot »predelavo filma The Harder They Come s strani Tarantina, ampak z zvočno podlago Boba Marleyja in scenarijem Oliverja Stonea in Williama Faulknerja ... mitsko, kolosalno, pretirano in vrtoglavo kompleksno.«

Kot je ob prejemu nagrade dejal James, ima Jamajka bogato literarno tradicijo, zato se mu zdi kar malo nadrealistično, da je prvi Jamajčan, ki je prejel to nagrado. "Upam, da ne bom tudi zadnji," je dodal.

Kot je po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina še povedal James, je več let delal v marketinški agenciji in zraven pisal. Njegova prva knjiga John Crow's Devil je bila kar 70-krat zavrnjena, zaradi česar je bil pripravljen opustiti pisanje. Ko je bila nazadnje objavljena leta 2005, pa je naletela na zelo dober sprejem pri bralcih, zato je ponovno začel pisati. Danes živi v Minneapolisu.

Za nagrado booker so bili nominirani še Nigerijec Chigozie Obioma, britanska avtorja Tom McCarthy in Sunjeev Sahota ter ameriški avtorici Anne Tyler in Hanya Yanagihara.

Nagrado booker so do leta 2013 podeljevali avtorjem iz Commonwealtha, Irske in Zimbabveja, sedaj pa je namenjena vsem romanom, ki so bili napisani v angleščini in izdani v Veliki Britaniji. Nagrajenec prejme 50 tisoč funtov.

Lani je nagrado dobil avstralski pisatelj Richard Flanagan za knjigo The Narrow Road to the Deep North, ki so jo po vsem svetu prodali v skoraj 800 tisoč izvodih. O njegovem romanu Plosk ene dlani, ki govori pripoveduje o življenju slovenskih priseljencev, ki so po drugi svetovni vojni pribežali v Avstralijo. je v Mladini pisal Matej Bogataj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.