IZAK KOŠIR

 |  Kultura

LGBT filmski festival se začenja brez podpore filmskega centra, a z novimi sofinancerji

Brane Mozetič na tiskovni konferenci 31. festivala LGBT filma

Brane Mozetič na tiskovni konferenci 31. festivala LGBT filma v Kinoteki. 
© Izak Košir

28. novembra se bo odprl že 31. festival LGBT filma, ki velja za najstarejši tovrstni festival v tem delu Evrope. Programski vodja festivala Brane Mozetič je na tiskovni konferenci v Kinoteki predstavil letošnji program, ki bo večinoma potekal v Ljubljani, sicer pa tudi na Ptuju, v Celju, Mariboru, Kopru in celo v Bistrici ob Sotli. Prikazanih bo 23 celovečernih in 24 kratkih filmov iz 31 držav. V zadnjem času se na festival trudijo pripevljati filme, ki niso iz Evrope ali ZDA, temveč iz držav, kjer se z LGBT-tematiko šele soočajo. "Letos nihamo tudi med tem, kaj lahko vzamemo in kaj lahko plačamo," je potožil Mozetič, saj so se festivalu namreč zmanjšala finančna sredstva.

Predvsem je 31. festival LGBT filma zaznamoval zaplet, zaradi katerega je ostal brez podpore Slovenskega filmskega centra (SFC), na ministrstvu za kulturo pa se o njihovi pritožbi še niso izjasnili. Mozetič je sicer izrazil zahvalo, da so podporo izrazili nekateri novi sofinancerji.

Glede tematik sodobnega LGBT-filma je Mozetič poudaril tudi, da danes ne moremo pričakovati takšnih filmov, kot so se snemali ob koncu 60. let. Po njegovem so danes LGBT-filmi bolj gledljivi, na trenutke tudi bolj humoristični oziroma lahkotnejši.

Poleg otvoritvenega venezuelskega filma Od daleč, dobitnika zlatega leva na zadnjem beneškem festivalu, se s festivalsko rdečo nitjo - prikazovanjem starejših gejev in lezbijk, njihovih težav, odnosa do mladih, smrti in življenja nasploh - povezujejo večkrat nagrajeni film iz Dominikanske republike Peščeni dolarji, ki ga podpisuje več avtorjev, švicarski film Nečimrnost v režiji Lionela Baierja, nemški film Aya Arcos Maximiliana Molla in špansko-francoski dokumentarni film Odprta okna, ki ga podpisuje Michele Masse.

Mozetič je izpostavil tudi filma z mladinsko tematiko, za katero se zanima srednješolsko občinstvo, to sta Poletje s Sangaile v režiji Alante Kavaite ter Naz in Malik režiserja Jaya Dockendorfa, iz domače produkcije pa kratki film Seveda te ljubim režiserke Maje Šest, nastal po kratki zgodbi Vesne Lemaić. Ker je bil to edini film, ki so ga prejeli na razpis, nagrade rožnati zmaj za slovenski kratki film letos ne bodo podelili. Pač pa bodo 5. decembra, večer pred sklepom festivala, podelili rožnata zmaja po izboru gledalcev in žirije.

Prikazali bodo tudi film Jutri, po Mozetičevih besedah polamaterski film Draga Grafa o usodah treh posameznikov, ki se odločijo za samomor. Iz zgodovine se bodo 1. decembra s štirimi kratkimi filmi poklonili Vojinu Kovaču-Chubbyju, članu skupine OHO, ki je pri teh filmih sodeloval, obudili bodo tudi jugoslovansko dramo Slovenski Hamlet, ki jo je leta 1980 posnel Stanko Jost po motivih romana Dolenjski Hamlet Pavleta Zidarja. V tem je zaigrala letošnja dobitnica Borštnikovega prstana Ljerka Belak, ki bo po projekciji sodelovala v pogovoru, kamor so povabili tudi režiserko Majo Weiss, da ga razširijo na prisotnost LGBT-tematike v slovenskem filmu.

Za približevanje tem o transspolnosti pa bo v ospredju urugvajsko-čilski film Novi človek v režiji Alda Garayja, ki je na letošnjem Berlinalu prejel nagrado teddy za najboljši dokumentarni film z LGBT-tematiko.

Kot je še povedal Mozetič, je festival letos zaznamoval zaplet pri financiranju, saj je zaradi "raznih proceduralnih zapletov" ostal brez podpore Slovenskega filmskega centra, na ministrstvu za kulturo pa se o njihovi pritožbi še niso izjasnili. So pa podporo izrazili nekateri novi sofinancerji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.