Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival Neues Slowenisches Kino v Berlinu

Zapelji me

Zapelji me

V berlinskem kinu Babylon bo 2. in 3. decembra potekal festival slovenskega filma, ki ga organizira Periskop, berlinsko društvo za povezovanje kreativnih perspektiv med Slovenijo in Nemčijo v sodelovanju z  različnimi slovenskimi in nemškimi organizacijami. Selektorica festivala Marina Gumzi je za festival izbrala devet filmov mladih slovenskih avtorjev, ki so med seboj precej različni. "Vsebinsko in estetsko filmi nimajo očitnega skupnega imenovalca, druži pa jih lucidna budnost, avtorska občutljivost in dobro obvladovanje medija."

Festival bosta v sredo, 2. decembra, odprli Špela Čadež s kratkim animiranim filmom Boles ter Sonja Prosenc s svojim celovečernim prvencem Drevo. Prvi festivalski dan bo zaključila projekcija celovečernega igranega filma Razredni sovražnik Roka Bička.

V četrtek, 3. decembra bo na ogled igrani prvenec Marka Šantića Zapelji me, dokumentarni film Boj za Siniše Gačića, kratki igrani film Šuolni iz Trsta Gregorja Božiča, dokumentarno-eksperimentalni film Matjaža Ivanišina Karpopotnik, kratki film Prespana pomlad Dominika Menceja, za zaključek pa še celovečerni prvenec Mlada noč Olma Omerzuja.

Po končanih projekcijah bodo sledili pogovori z izbranimi režiserji, ki se jih bodo udeležili: Špela Čadež, Sonja Prosenc, Rok Biček, Marko Šantić, Siniša Gačić, Gregor Božič, Matjaž Ivanišin in Dominik Mencej.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.