Anže Lebinger

 |  Kultura

Bo Vojna zvezd znova spremenila Hollywood?

© www.wikipedia.org

Sila se prebuja. Sedma epizoda Vojne zvezd je čedalje bližje. Slovenski in svetovni kinematografi bodo s premiernimi projekcijami pričeli 17. oz. 18. decembra. Od filma veliko pričakujejo tako navdušenci kot tudi Disney, ki je leta 2012 kupil vojnozvezdni studio Lucasfilm. George Lucas je dolgo premišljeval, kaj narediti, toda na koncu je vendarle pristal na odkupno vsoto v višini 3,7 milijarde evrov. Številni analitiki so bili mnenja, da je bil nakup predrag, toda Disney, ki je pred tem kupil studia Marvel Entertainment in Pixar Animation, verjame v ponovno obuditev filmov o galaksiji daleč, daleč stran.

V Ameriki bodo izbranci ob svetovni premieri prišli na svoj račun že nekoliko prej. Del znamenitega hoolywoodskega bulvarja je že zaprt; velikanski šotor, ki ga tam gradijo, pa je namenjen slavnostnemu prihodu zvezdnikov in filmskih ustvarjalcev. Navdušenci že nestrpno pričakujejo nadaljevanje serije, ki se je začela daljnega leta 1977 in nepričakovano obnorela filmski svet. Po prvemu filmu, ki je kasneje postal četrta epizoda, podnaslovljenemu Novo upanje, sta sledili dve nadaljevanji, in sicer Imperij vrača udarec (1980) in Vrnitev Jedija (1983). Do leta 2005 je George Lucas posnel še tri filme, ki so bili časovno umeščeni pred dogodki prvih treh filmov in so prikazali, kako je osrednji lik sage Anakin Skywalker postal antijunak Darth Vader.

Vojna zvezd pa ni zgolj filmska franšiza, temveč ena izmed najbolj prepoznavnih blagovnih znamk ameriške filmske industrije. K filmom moramo prišteti prodajo igrač, (video) iger, knjig, stripov, oblačil in številnih drugih drobnarij. Kljub temu je Disney z nakupom tvegal ogromno, zaradi česar je seveda ključen uspeh prvega filma pod njihovo taktirko. Napovedani pa sta že dve nadaljevanji (epizodi VIII in IX) in dva samostojna filma znotraj iste galaksije. Režijo so za prvenec najnovejše trilogije Sila se prebuja zaupali prekaljenemu J. J. Abramsu (Skrivnostni otok, Zvezdne steze: V temo). Zgodba sedme epizode se odvija 30 let po dogodkih zadnjega dela prvotne trilogije Vrnitev jedija.

Analitiki z Wall Streeta pa poleg filmskega zaslužka, računajo predvsem na obujeno zanimanje za nakup prej omenjenih izdelkov. Tim Nollen iz bančne in finančne organizacije Macquarie Capital meni, da bi lahko zaslužek iz tega naslova v prvem letu dosegel vrtoglave 4,5 milijarde evrov. Prvi film nove dobe sage pa naj bi po ocenah v začetnem tednu nanesel 155–218 milijonov evrov zaslužka. Vrednost delnic je sicer Disneyju po poročanju Hollywood Reporterja od nakupa franšize leta 2012 zrasla za 143 odstotkov.

Vrednost Vojne zvezd pa gotovo ne gre iskati zgolj v številkah. Georgeu Lucasu je uspelo ustvariti nepozabne like, preprosto, a privlačno zgodbo in čaroben univerzum, v katerega se je potopil prenekateri um. Na eni strani prostrana galaksija, na drugi intimna pripoved o družini. Malokdo ne pozna Hana Sola, Lukea Skywalkerja, princese Leie, Yode ali vsaj Dartha Vaderja. Toda sedaj je čas za nove junake in nove vesoljne bitke. Ali bo ponovni zagon franšize uspešen na dolgi rok, je odvisno predvsem od tega, ali se bo novi generaciji igralcev uspelo zasidrati v srca občinstev tako, kot je to uspelo njihovim predhodnikom. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.