IK, STA

 |  Kultura

66. Berlinale posebno pozornost namenja beguncem

© Alireza Rezvani / WikiCommons

S filmom bratov Coen Hail, Caesar! se je včeraj v Berlinu začel 66. mednarodni filmski festival. V tekmi za medvede je 18 del, med njimi film bosanskega režiserja Danisa Tanovića Smrt v Sarajevu, pa tudi najdaljši (osemurni) tekmovalni film v zgodovini festivala filipinskega režiserja Lava Diaza. Festival se bo sklenil 21. februarja. Na Berlinalu bodo letos prikazali 434 filmov z vseh koncev sveta, s projekcijo se bodo poklonili tudi nedavno preminulemu Davidu Bowieju.

Na festivalu, ki med tremi velikimi (poleg Cannesa in Benetk) velja za najbolj političnega, bodo tokrat posebno pozornost namenili beguncem. Med drugim jim bodo razdelili nekaj brezplačnih vstopnic za projekcije, z begunsko problematiko pa se ukvarja tudi nekaj filmov v tekmovalnem programu. Tak je denimo Fuocoammare - Požar na morju italijanskega režiserja Gianfranca Rosija.

V tekmi za medvede so med drugim še filmi režiserjev Thomasa Vinterberga, Alexa Gibneyja, Michaela Grandageja, Vincenta Pereza, Mie Hansen-Love in Jeffa Nicholsa. Film bratov Coen bodo prikazali zunaj tekmovalnega programa. Lani je denimo zlati medved za najboljši film šel v Iran, dobila ga je tragikomedija Taksi iranskega režiserja Jafarja Panahija. 

Prav tako bo letos v sklopu festivala potekal filmski sejem, na katerem bodo pod znamko Central European Cinema predstavljeni tudi slovenski filmi. Berlinale Talent Campusa pa se bo udeležil direktor fotografije Mitja Ličen (Drevo, Kdo se boji črnega moža), sicer pa organizatorji na uradnem seznamu držav, ki imajo svoje filme v tekmovalnih programih, Slovenije letos ne navajajo. 

Iz preteklosti, kar se tiče slovenskega filma na Berlinalu, v spominu še vedno najbolj ostaja leto 2003, ko so se Kozoletovi Rezervni deli uvrstili v glavni tekmovalni program, in se tako postavili ob bok filmom, kot so Soderberghov Solaris, Clooneyeve Izpovedi nevarnega uma in Beckerjev Zbogom, Lenin. Leta 2014 je denimo slavila Hanna Slak, leta 2002 pa film Varuh meje

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.