Damjana Kolar

 |  Kultura

Prišleki v središču letošnje Fabule

Tumbas

Tumbas
© Simone Sassen

Festival Literature sveta-Fabula 2016, ki bo potekal od 27. februarja do 7. marca, v svoji trinjasti izdaji vabi obiskovalce z aktualno naslovno temo Prišleki in z njo povezanimi zgodbami vseh oblik-od literarnih do tistih, ki jih piše življenje. Po besedah umetniške vodje festivala Renate Zamida so letošnjo temo izbrali zato, da bi tudi Fabula prispevala k poglobljenemu razumevanju begunstva in migracij.

Naslov letošnjega fokusa je navdahnil pisatelj Lojze Kovačič, ki se do konca življenja ni mogel otresti občutka tujstva. Prišleki, taki in drugačni, so neizpodbitno del naše skupne duhovne pokrajine, migracije pa osrednji fenomen današnjega časa. Prišleki, begunci, nomadi in razseljenci bodo v središču letošnjih dogodkov literarnega festivala, prisotni v domala vseh festivalskih sklopih.

Festival bo 27. februarja slavnostno odprl nemški avtor Matthias Göritz s komunikativnim filmskim romanom, ki ga bo z izvirno glasbo interpretiral skladatelj in pianist Mitja Reichenberg. Osrednji literarni gost letošnjega festivala bo zagotovo Cees Nooteboom, ki velja tudi za nizozemskega kandidata za Nobelovo nagrado za literaturo. Eno najzanimivejših peres mlajše latinskoameriške književnosti predstavlja Juan Gabriel Vásquez, kolumbijski avtor, ki se bo slovenskim bralcem predstavil z napetim in pretresljivim romanom o krvavem obdobju escobarjevih kartelskih vojn v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Za zaključek festivala bo poskrbel islandski avtor Sjón, tudi pisec besedil za Björk, ki se mu bo na odru pridružila pevka Katja Šulc ob spremljavi kitarista Andraža Mazija.

Slovenska avtorica letošnje Fabule je Samira Kentrić z grafično zgodbo Pismo Adni, ki je nastala pod vtisom  fokusa festivala, ki boleče prevprašuje temelje Evrope, od solidarnosti do prostega pretoka, od svoboščin do sovražnega govora, od varnostnih vprašanj do humanitarne katastrofe, od treznosti do zaslepljenosti, od solz do besa, od morja do žice...

Osrednji dogodek fokusa bo mednarodni pogovorni večer Barbari pred vrati, katerega izhodišče je esej Petra Vermeerscha z naslovom Nočni popotniki. Moderator Igor Štiks se bo pogovarjal z nizozemskim esejistom Petrom Vermeerschem, francoskim intelektualcem in enim najvidnješih predstavnikov strukturalistične šole Jean-Claudom Milnerjem, Alenko Zupančič, Srećkom Horvatom in Teofilom Pančićem.

S prišleki se bodo ukvarjali tudi v debati o prav tako aktualnih akademskih migracijah, pa v pogovoru o otrocih-beguncih z Anico Mikuš Kos in Mirjam Milharčič Hladnik. Mitja Čander bo gostil srbskega kolumnista in publicista Teofila Pančića, predpremierno pa bodo predvajali tudi dokumentarec Tihotapci identitete v režiji Marije Zidar o slovensko-italijanski meji in njenem prehajanju z Ervinom Hladnikom Milharčičem kot protagonistom in koscenaristom. V okviru Mlade Fabule se bodo fokusu posvetili s striparsko delavnico pod vodstvom Samire Kentrić, za ljubljanske srednješolce (sodelujejo tudi mladostniki iz Azilnega doma) pa pripravljajo striparsko delavnico in natečaj, katerega rezultat bo grafit, ki ga bodo mladi ustvarili v Trnovskem pristanu pod mentorstvom Jurija Lozića (ZEK kolektiv).

Svojevrstne prihode in odhode pa tematizira tudi fotografska razstava Simone Sassen, vizualni del skupnega projekta Tumbas, ki sta ga uresničila skupaj s soprogom Ceesom Noteboomom. Razstava, ki bo na ogled v Galeriji Fotografija, prinaša podobe grobov pisateljev in intelektualcev, ki so pogosto pokopani daleč od svojih domovin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.