Neža Mlakar

 |  Kultura

Houston, imamo problem! – slovenska dokudrama o jugoslovanskem vesoljskem programu

Houston, We Have A Problem! (Yugoslavian space program) - Official trailer

Že januarja 2012 je napovednik filma režiserja Žiga Virca slovensko in tujo javnost razburkal s hipotezo o obstoju jugoslovanskega vesoljskega programa, ki naj bi ga Tito leta 1961 prodal Kennedyju, Američani pa so nato z njegovo pomočjo poslali človeka na Luno. Igrano-dokumentarni film »Houston, imamo problem!«, je presenetljiva zmes realnosti in fikcije, ki prikazuje polpreteklo zgodovino skozi perspektivo teorije zarot.

Na spletnem portalu MMC so film opisali kot »kombinacijo zgodovinskih dejstev, govoric in laži o tem obdobju jugoslovanske zgodovine, ki izziva gledalca, da si sam ustvari svojo sliko o teh dogodkih.« »Ta intrigantski igrano-dokumentarni film raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem več milijard dolarjev. Svež ameriški denar pa je bil ključni faktor relativno visokega življenjskega standarda v Jugoslaviji v obdobju do Titove smrti,« še poudarjajo.

V filmu, ki bo na TV Slovenija predvajan v začetku leta 2017, se prepletajo osebno pričevanje Ivana, inženirja v jugoslovanskem vesoljskem programu, in sveži, do zdaj javnosti neznani arhivski posnetki. To gledalce postavi pred dilemo, čemu v filmu verjeti in čemu ne. Na tej zabrisani meji med realnostjo in fikcijo v filmu nastopi Slavoj Žižek, ki postavi ključno vprašanje: »Kaj je pravzaprav res?« Ivan se v filmu vrne v domovino 50 let po tem, ko ga je vojaška varnostna služba poslala v ZDA, kjer je delal za NASO. Skupaj s Francem, upokojenim generalom JLA, ki je bil zadolžen za tajnost jugoslovanskega vesoljskega programa, nato razkrivata kompleksno mrežo skrivnosti, laži, manipulacij in umazanih političnih iger.

»Film nas popelje tudi v nekdaj največji podzemni kompleks v Evropi, Objekt 505, nekdanjo strogo varovano bazo jugoslovanskega vojnega letalstva pri Bihaću, ki je jugoslovanska različica bolj znanega ameriškega poligona za testiranje različne tajne vojaške tehnologije, imenovanega Področje 51 (originalno: Area 51),« so vsebino opisali na MMC. Avtorji filma v filmu prikažejo celovito zgodbo o pionirskem raziskovanju vesolja, ki je več kot pol stoletja ostala skrita javnosti. Presojo o tem, ali gre za mit ali resnico, pa prepuščajo gledalcu.

Že ob objavi napovednika na YouTube leta 2012 je o filmu in avtorjih v Mladini pisala Vanja Pirc. Preberete pa si lahko tudi članek »Houston, težave imamo!« Marcela Štefančiča jr., ki je o takojšnji popularnosti napovednika zapisal: »Tito je še vedno velik hit – in mit – v Jugoslaviji, ameriško izkrcanje na Luni pa je priljubljena topika konspirologov, še posebej ameriških, se razume. In glede na to, da jugonostalgija in titomanija cvetita tako dobro kot konspirološko zanikovanje ameriškega izkrcanja na Luni, je bilo mogoče povsem upravičeno sklepati, da bo filmček – napovednik za dokudramo, ki je še ni – kliknil.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.