Damjana Kolar

 |  Kultura

Japonske pravljice na odru LGL

© Urška Boljkovac

Na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo 14. marca ob 19.00 premierno uprizorili dramsko predstavo Japonske pravljice, ki jo je italijanska režiserka Chiara Guidi zasnovala kot svojstven dogodek. V japonskem paviljonu bodo otroci ob prebiranju fižola ter tankočutnem prepletanju svetlobe, glasbe, zvoka in skrivnostnih glasov, prisluhnili japonskim pravljicam, pri katerih se bodo srečali z vprašanji o radovednosti, zaupanju, odgovornosti, usodi... Predstava se bo poigrala z gledalčevim zaznavanjem, njegovim povezovanjem zvoka s sliko, z lovljenjem hipnih prizorov in ga spodbudila k soustvarjanju nevidnih situacij.

Chiara Guidi, italijanska gledališka režiserka, igralka in pevka je diplomirala je iz sodobne književnosti na Univerzi v Bologni. V 80. letih je skupaj s pomembnim akterjem evropske gledališke avantgarde Romeom Castelluccijem ustanovila slovito italijansko skupino Socìetas Raffaello Sanzio, eno najradikalnejših predstavnic italijanskega "novega" gledališča, ki je gostovala tudi v Cankarjevem domu s predstavami: Gilgameš, Geneza–Iz muzeja spanca., Masoch, Julij Cezar.

Od 90. let dalje se Chiara Guidi poglobljeno ukvarja z gledališčem za otroke ter povezavo med otroštvom in glasom, med igro in gledališko igro. Je ustanoviteljica eksperimentalne gledališke šole za otroke in posebne gledališke pedagoške metode, imenovane Metodo errante, s katero spoznavamo svet skozi nov, drugačen zorni kot, ki ga ustvarimo prav s pomočjo umetnosti. Predstave postanejo odprt prostor raziskovanja, v katerem neposredno spoznavamo in spoznamo svet. Za svoje pedagoško delo je leta 2013 prejela najpomembnejšo italijansko nagrado za gledališče Il premio Ubu. Leta 1999 sta skupaj s skladateljem Scottom Gibbonsom ustanovila poseben laboratorij, ki se ukvarja z glasom in glasovnimi kompozicijami.

Japonske pravljice, ki so nastale posebej za Lutkovno gledališče Ljubljana, predstavljajo tip "odprtega" gledališča, ki zahteva otrokovo prisotnost in angažma, da se predstava dokončno izoblikuje. "Klasična pravljica je zame umetnina. Zanima me njena razslojenost. Hočem vstopiti vanjo. Ne, v resnici ne vstopim po svoji volji–pravljica sama me prisili, da vstopim. Pri klasični pravljici gre za čas. Pogled je usmerjen v čas. Pravljice delujejo in sprožajo dejanja že stoletja. To me očara. Ker se izmuznejo razumu in vabijo k delovanju. Pravljica je nekakšna oblika praktičnega znanja, ki omogoča, da se spopademo z življenjem in usodo. Ne vemo, kako se to zgodi in ne poznamo posledic tega. Povest vabi k sprehodu skozi prostor. Ko zaslišimo Nekoč je živel, se ne moremo več ustaviti. Kot bi vstopili v neznano in sprejeli moč domišljije kot obliko spoznanja in preobrazbe. Privlači me analogna moč lepote, ki omogoča, da na glavo obrnemo stvari, da bi razumeli tisto, česar ne razumemo" pravi Chiara Guidi.

V predstavi nastopajo: Nina Ivanič, Nina Skrbinšek, Patrizia Jurinčič k. g., Saša Pavlin Stošić k. g., Tjaša Koprivec k. g., Nataša Keser k. g. Avtorji in izvajalci glasbe: Giuseppe Ielasi, Enrico Malatesta, Natàn Santiago, oblikovalec svetlobe: Giovanni Marocco, scenograf: Vito Matera.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.