Damjana Kolar

 |  Kultura

Dvojni plesni večer s tremi koreografi

Pearl

Pearl
© Andrej Lamut

Po devetih letih ustvarjanja bo mednarodni plesni ansambel EnKnapGroup 12. maja ob 20.00 v Španskih borcih v Ljubljani premierno predstavil svojo najnovejšo produkcijo, ki je nastala v sodelovanju s tremi trenutno najbolj vročimi koreografi evropskega sodobnega plesa. Z madžarsko koreografinjo Adrienn Hód, ustanovitejico skupine Hodworks, so ustvarili delo Pearl, z Guyjem Naderjem iz Libanona in Mario Campos iz Španije pa predstavo Loop de Loop.

Adrienn Hód je inovativna madžarska ustvarjalka sodobnega plesa, ki je s svojim delom dosegla mednarodno prepoznavnost, v zadnjih petih letih pa je bila kar štirikrat nominirana za nagrado Rudolfa Labana. Njene predstave Basse Danse (2012), Dawn (2014) in Conditions of Being a Mortal (2015), so bile izbrane med 20 prioritetnih del evropske plesne mreže Aerowaves. S svojo plesno skupino Hodworks redno gostuje na mednarodnih festivalih. V svojih koreografijah dekonsturira, destabilizira in na novo gradi obstoječe plesne strukture. Usmerja se na položaj plesnega ustvarjalca v razmerju do skrajnih človeških stanj ter besednega in fizičnega izražanja. Ustvarja radikalne študije telesa, osvobojene vseh predsodkov. V predstavi Pearl (naslov je besedna igra, ki je hkrati žensko ime in angleški izraz za biser) skupaj s petimi plesalci EnKnapGroup nadaljuje svoje raziskovanje.  Hedonističen vrtinec, produkcija sreče, uzrtje trenutkov brez sramu, tujek v školjki bisernici, praznovanje celovitosti. Biseri in svinje.

Libanonski koreograf in plesalec Guy Nader in španska koreografinja Maria Campos, dva izmed najbolj vročih koreografov mlajše generacije v Evropi, od leta 2006 delujeta v okviru neodvisnega ansambla, ki ima sedež v Barceloni. Ustvarila sta več odmevnih projektov, njuno delo pa je bilo predstavljeno na uglednih mednarodnih festivalih in odrih. Svoj koreografski jezik nenehno redefinirata ter iščeta nove kontekste in teritorije plesa. Skupno jima je raziskovanje izjemno zahtevne fizikalnosti v plesu, s katero želita telo prignati do skrajnih meja. V predstavi Loop de Loop (večpomenski izraz, ki zajema tako pomene iz aviacije kot iz urbanega besednjaka) sledita svojim dosedanjim koreografskim načelom. "Delo je popotovanje po ukrivljenih krožnih poteh ter razsežnostih in volumnih, ki jih telo lahko odkriva v prostoru. Išče nenehno gibanje in se sprašuje, kako ga preusmeriti, se poigrava z breztežnostjo in težo, s centrifugalnimi silami telesa, ter na novo odkriva nove smeri hitrosti in pospeška. Predstava nas s svojim neomajno osredotočenostjo na užitek in veselje ob ponavljanju skuša opozoriti na naše zaznavanje časa, spomina in preživetih izkušenj, na zaporedje neskončnih priložnosti za primeranje prostora in časa."

Tokratni plesni dogodek je prelomen v opusu delovanja skupine EnKnapGroup, saj v obeh produkcijah skupina preiskuje skrajni rob in meje: v Pearl se plesalci soočajo s svojimi psihološkimi mejami, preizprašujejo tabuje in "prepovedana" občutja ter se osvobajajo predsodkov. V Loop de Loop pa do skrajnosti potiskajo meje tako svoje fizičnosti kot osredotočenosti in vzdržljivosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.